fbpx

Hodinu a půl vydrželi s maskou i respirátorem prakticky všichni. Pak už se hlavně mladší skupiny dětí začínaly s "tím na obličeji" dost nudit

Zveřejněno: 16. 10. 2020

Zatímco v Česku se rozpadají týmy, které by měly dohlížet na opatření kvůli covidu-19, v jiných evropských zemích testují, co s lidmi ona opatření dělají. Ve Švédsku tak třeba zkoumali, jak dlouho vydrží děti, mladiství a mladí studenti s maskami na tvářích. Vydrží, i když to pro ně není žádný komfort. A když se začnou s maskami na hlavách nudit, tak je začnou hlavně ti mladší odkládat.

Psycholožka Eva Mauritzson-Sandbergová z Umeå univerzity zkoumala psychologické účinky dlouhodobého používání celoobličejových masek a respirátorů. Studie se účastnilo 40 sedmiletých až desetiletých dětí, padesát dvanáctiletých až patnáctiletých a 28 sedmnáctiletých až dvacetiletých studentů.

Obě skupiny masky odkládaly současně, což podle Sandbergové naznačuje, že ztížené dýchání není hlavním motivem, proč ochranu dýchacích cest odložit.

Školáci a studenti byli rozděleni do dvou skupin. Jedni nosili celoobličejovou masku, která se ve Švédsku používá v rámci civilní ochrany, druhá skupina nosila respirátory, které zakrývají pouze nos a ústa. Zajímavé je, že obě skupiny masky odkládaly současně, což podle Sandbergové naznačuje, že ztížené dýchání není hlavním motivem, proč ochranu dýchacích cest odložit. To ostatně dokládají i čísla.

Mladší maska baví méně

Ani jedna ze skupin neměla problém nosit masku 1,5 hodiny, to bez problémů zvládlo 97 % účastníků výzkumu. Nejméně 2,5 hodiny vydrželo mít ochranu obličeje 77 % dětí a studentů. Celých 54 % si pak dýchací cesty chránilo po celou dobu studie, která trvala šest hodin.

Na nepohodlí způsobené tlakem na nos, bradu a čelo si stěžovaly hlavně starší skupiny. Děti si naopak na masky fyzicky rychle přivykly.

Nejvíce dětí a studentů přitom odkládalo masky v intervalu mezi 1,5 až 3,5 hodinami.  V mladších věkových skupinách skončilo v tomto intervalu s nošením masek přibližně 50 % mladších dětí a jen 30 % účastníků starších věkových skupin. Z dotazníků pak vyplynulo, že hlavním motivátorem sejmutí masky před šestihodinovým limitem byla nuda. Sandbergová se domnívá, že je to u mladších dětí zejména proto, že spolu nemohly pořádně komunikovat.

Na nepohodlí způsobené tlakem na nos, bradu a čelo si stěžovaly hlavně starší skupiny. Děti si naopak na masky fyzicky rychle přivykly. Psychicky to ale snášely méně.

Související…

Německé děti se vrátily do škol. A ve vedru je trápí roušky
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: PubMed.gov

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...