fbpx

Jak dál? Oblíbená novozélandská premiérka navrhla lék na krizi domácího cestovního ruchu. Lidi budou pracovat jen čtyři dny v týdnu a o prodloužených víkendech budou utrácet na ostrovech

Zveřejněno: 6. 7. 2020

Popularita mladé novozélandské premiérky Jacindy Ardernové je v současné době nadpozemská. Její labouristická vláda si proto může dovolit propagovat politické myšlenky, které by ještě před koronakrizí zněly trochu jako úlet.  Jednu z nich Ardernová představila 20. května. Jde o návrh pro zaměstnavatele, aby zaměstnancům zkrátili pracovní týden z pěti dnů na čtyři. Není pak divu, že Novozélanďané svoji premiérku milují, glosuje v článku pro britský Gurdian jeho australská dopisovatelka Van Badhamová.

Nový Zéland prošel koronavirovou pandemií za vedení Ardernové více než dobře. Země zaznamenala celkově 21 obětí na nemoc Covid-19 (tedy méně než stejně lidnaté Slovensko) a od pondělí do středy 20. května zde nebyly hlášeny žádné nové případy onemocnění. I když opatření byla drakonická a ostrovy se v podstatě pro zbytek světa uzavřely, vládu za ně chválí 92 % Novozélanďanů, sama Jacinda Ardernová je pak nejpopulárnější premiérkou za více než sto let.

Léčba cestovního ruchu

S tím, jak se země a její ekonomika začíná postupně otevírat, začíná se Ardernové vláda zabývat i neotřelými opatřeními, díky nimž by se měl průmysl zase "nakopnout". Tvrdě zasažený je především cestovní ruch, který zaměstnává 15 % obyvatel ostrovů a přispívá téměř 6 % celkovému HDP země. A právě v souvislosti se záchranou tohoto odvětví Ardernová ve středu z turistického města Rotorua (jak jinak než v neformálním živém facebookovém vystoupení) navrhla, že by se celá země měla posunout do čtyřdenního pracovního týdne, aby lidé měli více volného času, což by pomohlo domácímu cestovnímu trhu, aby se se současnou krizí vyrovnal.

Nešlo ovšem o jasnou výzvu. Jacinda celý "nápad" formulovala opatrně: „Mluvila jsem s mnoha lidmi, kteří navrhovali, abychom měli čtyřdenní pracovní týden. Třeba by to nakonec zaměstnavatelům i zaměstnancům sedlo, “ prohlásila na videu Ardernová. Už tenhle její "návrh" přijali nadšeně nejen Novozélanďané, ale i lidé, kteří si na práci z domova v koronavirové karanténě zvykali (a asi zvykli) po celém světě. „Je toho hodně, co jsme se dověděli o flexibilitě lidí, kteří pracovali na home office, a o výkonu, který se dá při práci z domu vydat,“ mluvila dále Ardernová o největším přesunu práce z kanceláří do bytů a domovů v dějinách.

Pracovní trh se stejně změnil...

Nešlo přitom jen o práci z domova. Karanténa na celém světě rozložila a přeuspořádala směny, rozbila organizaci práce ve výrobě, distribuci a výměnu zboží. Ekonomové mluví o největší změně pro pracovní síly od druhé světové války. Některým zaměstnancům ale tyhle změny mohly přinést i výhody.  Zpravidla na sociálních sítích si můžeme přečíst různá doznání od lidí (třeba i s trochou pocitu viny), že si karanténu a čas doma vlastně užívají. Především muži zjišťují, že být doma a vidět se častěji se svými dětmi může být za jistých okolností fajn. A i tomuhle zjištění jde Ardernová svým návrhem naproti. Rodiny budou víc pohromadě a novozélandský cestovní ruch bude mít víc domácích zakázek.

Zaměstnavatelé by museli vzít čtyřtýdenní pracovní dobu jako plný úvazek. Na druhou stranu by to pomohlo těm, kteří o práci přijdou.

Návrhy na čtyřdenní pracovní dobu přitom nejsou nic nového, a to ani v českém prostředí. Anketu na toto téma udělal mezi ekonomy a politiky loni například server Peníze.cz. Pro zkrácení pracovní doby jsou u nás především sociální demokraté. Příznivci čtyřdenní pracovní doby tvrdí, že se produktivita lidí v práci zvýší a že zaměstnavatelé o nic nepřijdou. Odpůrci tohoto nápadu ale říkají, že například Češi mají problém s tím, když není v krámech otevřeno třeba i jednou za dva měsíce v sobotu. Představa, že by byly obchody, ale i další služby zavřené i každý pátek, je téměř nereálná.

Van Badhamová připomíná, že čtyřdenní pracovní doba by znamenala ve vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel revoluci. Muselo by se změnit platové ohodnocení, zaměstnavatelé by museli vzít čtyřtýdenní pracovní dobu jako plný úvazek. Na druhou stranu by to pomohlo těm, kteří o práci přijdou. Ti by mohli třeba ve zkrácených úvazcích pracovat zbylé tři dny v týdnu.

Dokud to ale nikdo nevyzkouší, tak můžeme o čtyřdenní pracovní době jenom teoretizovat. A musí to vyzkoušet někdo, kdo se nechce úplně vracet do "předkoronavirového normálu". A musí to vyzkoušet někdo, kdo má v zemi bezmeznou podporu. Jak připomíná Van Badhamová, Nový Zéland opakovaně ukázal, že má odvahu vyrazit vpřed. Není proto divu, že je jeho premiérka tak populární.

Související…

Nejmladší novozélandská premiérka: Proč ji milují mileniálové?
Alice Mikulášová

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...