fbpx

Jak dál: Tomáš Adam pomáhal lidem na začátku kariéry a teď jim pomáhá přežít šok, který málokdo z nich čekal

Zveřejněno: 20. 4. 2020

Hodně manažerů říká, že podporuje mladé talenty, ale málokdo to dělá tak důsledně jako čtyřiatřicetiletý Tomáš Adam. Poté co v O2 vedl prodejní tým o 250 lidech a později jako konzultant pracoval pro řadu dalších firem, založil netradiční vzdělávací platformu pro začínající podnikatele s názvem GoFreedom. Jeho akcemi prošly tisíce lidí, založil několik domů pro komunitní bydlení a mezi jeho bývalými studenty je řada z těch, co si rozjela úspěšně podnikání a ještě jim nebylo ani pětadvacet. Mladí samostatní lidé na začátku podnikání jsou dnes samozřejmě jednou z nejohroženějších skupin. S Tomášem jsme se bavili o tom, jak to všechno zvládnout a neskončit dřív, než člověk stihne pořádně začít.

Pro mladé lidi, často OSVČ, je dnešní situace výzva. Většinou nemají finanční rezervy, nemají zaplacené faktury… Ty s nimi dlouhodobě pracuješ, co bys jim poradil? 

Pokud se mladý člověk, který zkouší podnikat, dostal do spárů virové situace, která ochromila jeho byznys, poradil bych mu následující: Zaprvé, zavřete každý večer oči a poděkujte za to, co máte. A nechte je další tři minuty zavřené. Uvidíte, že vám to neublíží. Neptejte se proč a dělejte to deset dnů po sobě. Uvidíte, že se něco uvnitř vás změní. Zadruhé, pokud máte ochromený byznys, vezměte papír, napište a škrtněte to, co jste dosud dělali, a představte si, že začínáte znova.

Vzniká mnoho komunit online, kam se svět přesunul velice rychle, a lidé se společně učí novým věcem. 

Máte nějaké dovednosti a schopnosti a situace je, jaká je. Co byste mohli dělat, aby vás to bavilo a vydělávalo peníze? No a zatřetí: Začněte oslovovat lidi a realizujte bod dvě. A ještě něco pro ty, kteří ještě neprohlédli: Zaměřte pozornost z koronaviru a informací o něm stoprocentně  na sebe. A za páté, to je velice důležité: Přihlaste se do programu GoFreedom EduSystem, kde vám můžeme pomoct jak mentálně, tak i finančně. 

Jaké učitele do svého programu vybíráš a proč?  

Vybírám lidi, ze kterých vyzařuje bdělost, klid, radost a hojnost. Tyto esence mají přirozeně rovnítko – jsou to dobří lidé. Abychom šli po správné cestě, je potřeba vytrvale a uvědoměle pracovat na vztahu sám k sobě, možná to znáte pod pojmem „mít sám sebe rád“. Proto jsem pozval třeba kouče Mariana Jelínka, který doprovázel na cestě Jaromíra Jágra a dnes radí v mentálním nastavení sportovním špičkám. Na téma vztah k rodině jsem oslovil Míru Šafaříka, který je jednatelem Newton College a zabývá se terapeutickou prací v rodinách. O rady kolem podnikání a sebekoučování jsem požádal Pavla Vosobu, který je spolumajitelem MC Triton. Na téma dobrého vztahu k energii peněz jsem poprosil o sdílení Martina Hausenblase, spolumajitele Adleru.

To jsou velká jména. Jak ale ty sám prožíváš současnou situaci? 

Před měsícem se nám narodil syn. Naštěstí jsem mohl být ještě u porodu, za což jsem moc rád.  Můžu pozorovat vývoj, počátky vnímání a podporovat partnerku na full time. Takže to mi dělá největší radost. Největší strach jsem měl z přebalování. Ale už to dávám na výbornou. Jinak se soustředím na sebe a GoFreedom. Situace ve společnosti  je mnohavrstevnatá. Já vnímám, že konečně více respektujeme a vážíme si lidí, jako jsou prodavačky v obchodech nebo zdravotníci, a nechováme se jako mača…

Je tak nějak více laskavosti. Vnímám ale i potřebu jistých lidí zneužívat situace, paralyzovat a dostávat lidi do strachu. Proto jsem přesvědčen, že je potřeba na to reagovat daleko aktivněji. Jsou vidět náznaky, že by se společnost mohla vydat jiným směrem, hodlám udělat maximum, aby k tomu nedošlo. Mezi mladou generací jsou lidé, které zmanipulovat už nebude jednoduché, a staré elity to vědí velice dobře. Potřebujeme rozvíjet myšlení, komunikační dovednosti, laskavost a důvěru mezi lidmi, pak zjistíme, že vlastně nepotřebujeme ani naši současnou vládu, protože se najdou správní lídři. 

To je to, co mladí podnikatelé kolem tebe nyní řeší? 

Ti řeší hodně, co teď se sebou, i když to s tím vlastně souvisí. Přestávají fungovat povrchní věci. Pokud jste OSVČ, tedy mladý podnikatel, živnostník, tak pro vás není 25 tisíc od státu žádná záchrana. Není to řešení. Je třeba spolehnout se sám na sebe. 

Dobrá, to jsme u peněz. Tak jinak: Co naopak lidi kolem tebe považují na současné situaci za pozitivní?  

Ti uvědomělejší vnímají možnost se zastavit, chodí do přírody. To je pecka. Vzniká mnoho komunit online, kam se svět přesunul velice rychle, a lidé se společně učí novým věcem. 

Jak se dnešní svět podle tebe bude dál vyvíjet? 

Já nevím. Ale vnímám, že je tu nebezpečná snaha určit, jak má budoucnost vypadat. Je ale přece na nás, abychom se propojovali a podnikali kroky směrem k vývoji, který chceme my sami. Nenechme se nikam manipulovat.

Související…

Jiří Hlavenka: Kamery nás sledují pořád, chytrá karanténa není o nic horší
Zdeněk Strnad

foto: GoFreedom, zdroj: GoFreedom

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...