fbpx

Můžeme tomu říkat populismus, ale můžeme tomu taky říkat solidarita nebo sounáležitost. S platem dolů šly každopádně vlády na Novém Zélandu, v Singapuru a Hong Kongu. Je náhoda, že jsou tyhle země v boji proti koronaviru úspěšné?

Zveřejněno: 20. 5. 2020

Tento článek rozhodně nemá být návodem pro někoho, kdo za prosperity na společnosti vydělával, aby za krize společnosti něco vracel. A už vůbec nemá být návodem pro politiky, kteří dřou do úmoru na tom, co ještě zavřít a kdy to případně otevřít, aby se ze solidarity s těmi, které odřízli od příjmů, alespoň uskrovnili. Výše popsané se ale děje. Třeba na Novém Zélandu nebo v Singapuru. U nás se zatím "zvažuje". A zvažovat se bude asi tak dlouho, že už to ani nikoho nebude zajímat.

Asi zde nemá cenu připomínat, že miliardáři ve světě automaticky pomáhají. Bill Gates už na začátku dubna oznámil, že asi utratí „nějaké ty miliardy", protože bude investovat do sedmi laboratoří po světě, které vyvíjejí lék proti onemocnění Covid-19. Pomáhají i další velké firmy jako Amazon nebo Mastercard a někde dokonce i politici. A to jen třeba tím, že si v krizi snižují platy.

Jak šetří Jacinda

Na Novém Zélandu se k takovému druhu solidarity přihlásila přímo premiérka Jacinda Ardernová a přidali se k ní i ministři její vlády. „Pokud tu někdy existovala chvíle, aby se na Novém Zélandu překlenula propast mezi různými skupinami lidí v různých sociálních rolích, pak je to právě nyní,“ vysvětlila tento krok premiérka.

Členové vlády včetně ní si podle serveru listu The Guardian snížili platy o 20 procent. K vládě se později přidal i doktor Ashley Bloomfield, který v zemi řídí boj proti pandemii, a plat si snížil i lídr opozice Simon Bridges.

Labouristé spíš jen nabádají

Ve Velké Británii oznámilo podle Financial Times snížení platů pro vedoucí manažery 36 velkých firem. Snižování gáží členů představenstva, vyšších manažerů a rušení dividend ve velkých britských firmách přitom neprobíhá proto, že by tyto firmy byly v problémech, ale kvůli tomu, aby se zachovaly peníze pro zaměstnance, se kterými je vedení firmy solidární a nechce je v budoucnu propouštět. „Očekáváme, že management bude dopady horších časů sdílet se zaměstnanci,“ řekla Financial Times Sue Noffkeová, správkyně britských akcií ve společnosti Schroders, která spravuje aktiva firem po celém světě a má víc než 5 000 zaměstnanců.

Lidé budou mít pocit, že si s nimi vytíráte podlahu, když jich tolik ztrácí práci a živobytí.

V Británii nabádají manažery firem k většímu soucitu se zaměstnanci především labouristé. Varují, že pokud se manažeři velkých firem neuskromní, veřejnost jim to oplatí. „Dovolte mi, abych to bankám a společnostem, které zvažují výplaty bonusů a dividend vysoce placeným vedoucím pracovníkům, řekl zcela jasně: Lidé budou mít pocit, že si s nimi vytíráte podlahu, když jich tolik ztrácí práci a živobytí,“ řekl kandidát britské opozice na premiéra John McDonnell. „Po krizi si lidé budou pamatovat, kdo s nimi stál a kdo ne,“ dodal pro Financial Times.

Že by si ale britští politici sami snižovali platy, to jsme nezaznamenali. V Americe naopak kontroverzní senátorka Pauline Hansonová, zvolená za stát Queensland, navrhla, aby se politikům a úředníkům platy zvýšily. Politici by měli podle ní vydělávat přes 200 tisíc dolarů ročně, což je necelých pět milionů korun. Důvod? Právě vysoké výdělky politiků a úředníků by prý měly udržet americkou ekonomiku nad vodou. Taky zajímavý přístup...

Jak na to šli v Hong Kongu a Singapuru

Kromě Nového Zélandu si už v únoru zmrazili platy politici v Singapuru. Aby „ukázali solidaritu s obyvateli“, odpustili si prezident, ministři vlády a nejvyšší političtí funkcionáři plat na jeden měsíc. To samé udělala následně vláda v Hong Kongu. Zdůvodnění? „Ukázat, že vládnoucí tým prožívá s veřejností těžké časy.“ Nutno dodat, že právě Singapur a Hong Kong jsou v boji proti viru velice úspěšné. Není to třeba i tím, že tamní lidé „svou“ vládu, která s nimi drží, víc poslouchají?

Země             Případů     Uzdravených     Mrtvých      Poč. obyvatel 

Singapur        3,252         611                           10               5,6 mil.

Hong Kong    1,017         459                             4               7,5 mil

New Zealand 1,078         728                             9               5 mil.

data o onemocnění Covid-19 k 15. 4. 2020, 13.00, zdroj: Wikipedia

U nás jsou každopádně vládní a další političtí činitelé solidární taky. Nosí totiž roušky. Tedy alespoň občas, když je vidíme. Někteří s nimi umí i konzumovat menší kousky občerstvení. Pak nás ještě dokážou mile nabádat k zodpovědnosti a živnostníkům nabídnout „držrouškovné“ ve výši 25 tisíc. Držíme zkrátka spolu.

Související…

Starosta Prahy 1: Podnikatelům odpustíme nájem za duben a pomůžeme i víc
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...