fbpx

Jak dál? Tahle bouře pomine, říká autor světových bestsellerů a historik Juval Noach Harari. Ale rozhodnutí, která nyní děláme, by podle něho mohla změnit naše životy pro nadcházející roky

Zveřejněno: 28. 6. 2020

Historik, filozof a autor oblíbených knih Yuval Noah Harari píše v komentáři pro Financial Times hlavně o otázce individuálních práv jedince. Vlády totiž zvyšují úsilí o zastavení šíření viru a také o nastavení celosvětové spolupráce. Je ovšem otázka, jestli se přitom na jedince tak trochu nezapomene.

Lidstvo podle Harariho nyní čelí globální krizi, možná největší naší generace. Rozhodnutí, která lidé a vlády učiní v příštích několika týdnech, budou pravděpodobně ovlivňovat svět v následujících mnoha letech.

První je rozhodnutí mezi totalitním dohledem a právy občanů. Druhé je mezi nacionalistickou izolací a globální solidaritou.

Budou utvářet nejen naše zdravotnické systémy, ale také naši ekonomiku, politiku a kulturu. Musíme prý jednat rychle a rozhodně a měli bychom také vzít v úvahu dlouhodobé důsledky našeho jednání, píše v komentáři Harari.

Jaký svět začít budovat?

Při rozhodování by se svět měl ptát nejen na to, jak překonat bezprostřední hrozbu, ale také na to, jaký svět budeme obývat, jakmile se virová bouře přežene. Ano, bouře pomine, lidstvo jako druh přežije a většina z nás bude stále naživu, píše světový autor izraelského původu, ale budeme obývat jiný svět. V této době krize čelí svět dvěma zvláště důležitým rozhodnutím. To první je rozhodnutí mezi totalitním dohledem a právy občanů. Druhé je mezi nacionalistickou izolací a globální solidaritou.

Lidstvo si podle Harariho musí vybrat. Vydáme se cestou nejednotnosti a individuality, nebo zvítězí globální solidarita? Pokud se rozhodneme pro nepořádek a nesystémovost, krize se nejen prodlouží, ale v budoucnu pravděpodobně povede k ještě horším katastrofám. Pokud se rozhodneme pro globální solidaritu, bude to vítězství nejen proti koronaviru, ale proti všem budoucím epidemiím a krizím, které by mohly postihnout lidstvo v 21. století.

USA už nejsou vůdcem

V předchozích globálních krizích, jako byly finanční krize v roce 2008 a epidemie eboly v roce 2014, podle Harariho převzaly roli globálního lídra Spojené státy americké. Současná americká administrativa se však prý vzdala funkce vůdce a bylo jasně řečeno, že se stará sama o sebe mnohem více než o budoucnost lidstva.

Pokud se nám nepodaří správně vybrat zdroje svých informací, můžeme se rovněž brzy ocitnout bez našich nejcennějších svobod.

Harari v komentáři také varuje před hoaxy a dezinformacemi. Věřit prý musíme zejména odborníkům, autoritám a ověřeným datům, ne falešným zprávám, které se lavinovitě šíří sociálními sítěmi. Pokud se nám nepodaří správně vybrat zdroje svých informací, můžeme se rovněž brzy ocitnout bez našich nejcennějších svobod a domnívat se, že to je jediný způsob, jak chránit naše zdraví, konstatuje Harari.

Související…

Anketa s hospodskými: Jak přežijou malé hospody karanténu?
Zdeněk Strnad

zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...