fbpx

Bývalý policista měl dohlížet na výrobu komponentů do soutěže. Místo toho rozesílal komponenty bílým koním a vydělával na nich. HBO teď o bizarním případu natočila dokument

Zveřejněno: 19. 8. 2020

Od roku 1987 odměňovala společnost McDonald's v USA desítky výherců ve své propagační hře Monopoly. Zákazníci mohli získat nápoj zadarmo, ale také auto nebo hlavní výhru, jíž byl milion dolarů. Ne vždy šlo přitom o skutečné výherce. Bývalý policejní důstojník Jerome Jacobson vymyslel systém, podle něhož byli jako výherci vybíráni jeho „bílí koně“. K tomu bylo třeba zajistit i smyšlené adresy a falešné tikety. Vyplatilo se. Bývalému policistovi se povedlo McDonald's okrást o více než 24 milionů dolarů. Případ popisuje šestidílný dokument HBO nazvaný McMillions.

Celá série startuje až rokem 2001, když Doug Mathews, mladý a nadšený důstojník FBI, narazí na bombu. Poznámka na stole jeho šéfa zněla: „McDonald's Monopoly Fraud?“ Tedy podvod ve hře řetězce rychlého občerstvení a... otazník. Mathews a jeho tým v Jacksonvillu na Floridě dostali anonymní tip, že se někteří vítězové znají. Z toho tak nějak logicky vyplynuly pochybnosti o čistotě soutěže.

O příběhu se dosud na veřejnosti skoro nemluvilo, částečně kvůli všeobecnému zmatku po teroristických útocích z 11. září. Až v posledních letech se do jeho rekonstrukce pustil režisér James Lee Hernandez, který se o něm dozvěděl v roce 2012 na Redditu. Zjistil, že hra McDonald's byla komplet zfalšovaná, oslovil úřady na základě zákona o svobodě informací a za tři roky získal jména vyšetřovatelů.

Nejoblíbenější případ

V roce 2017 oslovil agenty a státní zástupce, kteří uvedli, že to byl jejich „nejoblíbenější případ“. Ačkoliv jsou fakta o případu již dobře zdokumentována, šestidílná série se odehrává právě z pohledu vyšetřovatelů FBI, když se pokoušejí shromáždit řadu propojených stop. Vyšetřování začalo v roce 2000, kdy tajemný informátor zavolal FBI a tvrdil, že hra od  McDonald´s byla zmanipulována. A celou ji řídil jakýsi „strýček Jerry“. Hra, kterou řetězec pořádal ve 40 amerických státech, spočívala v tom, že hráči sbírali ať už z obalů McDonald´s, ale i jako reklamu po různých časopisech části hry Monopoly. A bývalý policista Jerome Jacobson alias strýček Jerry vymyslel, jak by se na hře napakoval a ještě se u toho pobavil.

Po některých chtěl i peníze dopředu, tedy ještě předtím, než si šli vybrat výhru.

Pro Jacobsona samotného byla přitom role strýčka jednoduchá. Byl to právě on, kdo byl u dodavatele pro McDonald´s zodpovědný za výrobu oněch kousků skládačky Monopoly. Teď je ovšem bylo potřeba nenápadně distribuovat loajálním lidem. Tito „loajální lidé “pak Jerrymu nosili výpalné. Ale pozor, po některých chtěl i peníze dopředu, tedy ještě předtím, než si šli vybrat výhru.

Agenti FBI pak celou síť odhalovali postupně. V jednom případě dokonce na jednoho z bílých koní nahráli scénu, že jsou od McDonald´s a jdou si natočit jeho šťastnou reakci při předání výhry milionu dolarů. Když se ho pak ptali, jak ke kousku hry Monopoly přišel, a doslechli se historku o utopeném časopise, z něhož kousek pocházel, bylo jim jasno. Zatýkání proběhlo v srpnu 2001 a zatčeno bylo celkem osm lidí včetně vysokých manažerů McDonald´s. Jacobson dostal 15 let a bylo mu odebráno i několik jeho luxusních vozů.

Nikomu jsme neublížili

Víc ale asi nebudeme prozrazovat. První tři díly seriálu pouze vpouštějí diváky do problematiky, dovedou je do světa striptýzových barů a podvodů, bez jasného vysvětlení, jak to všechno Jacobson vlastně dokázal. Zapojení manažerů McDonald's je odhalováno postupně, vše dokreslují archivní záběry a rozhovory s falešnými výherci.

Svobodná matka Gloria Brownová se v rozhovorech svěřuje, že výhru považovala za boží dar pro jejího syna.

Autoři série se zabývají také dopady na jednotlivé výherce, tedy na ony Jacobsonovy bílé koně. Mnoho z nich tvrdí, že šlo o zločin bez obětí, nikomu nebylo ublíženo, tedy kromě pověsti miliardové korporace. Jedna falešná vítězka, svobodná matka Gloria Brownová, se v rozhovorech svěřuje, že výhru považovala za boží dar pro jejího syna.

Filmaři připomínají, že v době, kdy soutěž probíhala, chtěl vyhrát každý. Šlo o celonárodní mánii. Pohnutky těch, kteří měli možnost „vyhrát“, byť podvodně, jsou tedy úplně pochopitelné. Kdo by tu šanci nevyužil, když ji dostane od „strýčka Jerryho“. A skoro zadarmo.

Související…

Jak to, že v Praze pořád potkáváme nelegální herny a kam mizí hazardní hráči
Dagmar Pecinová

zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...