fbpx

Zveřejněno: 6. 10. 2017

Jste nadšeni z nových, neuvěřitelných možností přepravy, ale nesnášíte zácpy? Nic se nebojte! Máme pro vás pár nových projektů a nápadů, které umožní rychlou přepravu i během dopravní špičky. Vítejte ve světě zítřka!

Je jasné, že budoucností dopravy jsou vozidla poháněná vodíkovými a elektrickými motory, navíc vylepšená autonomními systémy. Tyto nové technologie vytvoří každodenní dopravu, která bude udržitelná, čistší, a bezpečná. Jenže i přes tyto velkolepé vize se taková „auta“ se zácpami nepoperou. Ať už je totiž váš dopravní prostředek sebebezpečnější a sebečistší, když se ocitnete v zácpě… jste zkrátka v zácpě. Pokud ovšem nemůžete létat nebo jezdit pod zemí. Naštěstí jsou ve vývoji i technologie, které přesně tohle dokážou.

Létající taxi: Uber a Volocopter

Pravděpodobně od té doby, co jsme viděli Fantomase, si všichni přejeme létající auto. To už ale neexistuje jen v našich fantaziích a filmech. Několik společností na něm právě teď pracuje, včetně taxi služby Uber. Společnost chce létací taxíky provozovat v Dallasu, Texasu, Dubaji a Spojených arabských emirátech od roku 2020. Uber Elevate, jak se projekt jmenuje, by k transportu pasažérů používal vozidla, která se vznášejí a přistávají vertikálně.

Německý startup Volocopter pracuje s dubajskými představiteli na vyzkoušení něčeho podobného. Termín zkušebního provozu je stanoven na konec tohoto roku. 

Kitty Hawk – létání trochu jinak

Již nějakou dobu se spekuluje, že spoluzakladatel Googlu Larry Page pracuje na létajícím autě. Startup, který Page financuje, v dubnu představil projekt Kitty Hawk – elektrikou poháněné vznášedlo určené pro cestování přes vodní hladinu. K jeho řízení není potřebné žádné oprávnění a společnost tvrdí, že se ho uživatelé naučí ovládat během minuty. Verze vznášedla pro komerční užití by měla spatřit světlo světa ke konci roku.

Cestování podzemím: Nudná společnost a hyperloop

Pokud jste k létajícím autům skeptičtí stejně jako Elon Musk, máme pro vás alternativu. Musk navrhuje přepravu raději pod zemí než nad. Jeho tunelovací startup Boring Company má přesně to v plánu. Chce vystavět síť podzemních tunelů vybavených elektrickými „sáňkami“, které by převážely vozidla i lidi. Boring Company již vykopala základní tunel pod Los Angeles a hodlá s tím pokračovat. 

Když už mluvíme o tunelech, existuje myšlenka, kterou se zabývají i jiné společnosti než ta Muskova, a totiž hyperloop. Mezi dopravními prostředky budoucnosti vzbudil asi největší pozdvižení. Hyperloop je něco jako extrémně rychlý vlak budoucnosti, který dokáže délku cesty zmenšit z hodin na minuty. Je založený na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely. Stavba tohoto projektu se plánuje v několika státech USA, Kanadě, v Evropě, Dubaji, a Jižní Koreji. 

Existuje citát, který říká, že čím je prostředek komunikace nenápadnější, tím je komunikace efektivnější. Cestování je bezesporu zábavné, ale nikdo nemá rád popojíždění v koloně a hromadu podobně frustrovaných řidičů. Betonováním našeho světa se cestování z jednoho místa na druhé stává čím dál jednodušším. Čím praktičtější se naše metody stávají, tím více se posunujeme do 21. století. 

foto: Shutterstock, youtube, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...