fbpx

Zveřejněno: 18. 8. 2017

Indická studentka a výzkumnice z Massachusettského technologického institutu Manisha Mohan přišla s inteligentní nálepkou, která může pomoci předejít sexuálnímu násilí a znásilnění. Jak funguje a kam ji můžete umístit?

Jedná se o zařízení nazvané Intrepid, které má za cíl zabránit sexuálnímu útoku. Je připojeno k vašemu telefonu přes Bluetooth a může se připevnit k jakémukoli oděvu, i ke spodnímu prádlu. Toto zařízení okamžitě zaznamená, jestli bylo oblečení sundáno násilím. Pokud dojde k této situaci, na váš mobil se automaticky odešle zpráva, jestli k tomu došlo s vaším svolením. Pokud neodpovíte do třiceti sekund, bude ihned odesláno upozornění vašim kontaktům a spustí se hlasitý zvuk, který by měl upozornit kolemjdoucí, že něco není v pořádku.

Stačí si stáhnout aplikaci do mobilu

Chcete-li toto zařízení použít, musíte si nejprve stáhnout aplikaci do mobilu a zadat celkem pět kontaktů, které budou v případě nouze volány, nebo jim bude odeslána zpráva. Aplikace také začne nahrávat dané „setkání“, jestliže uživatel nereaguje načas, což může být použito u soudu, pokud bude v budoucnu probíhat řízení. Tato nálepka je velmi odolná. Zvládne dokonce i nechtěné vyprání a měla by vydržet až dva roky.

Pomoc nejen ženám v Indii

Mohan a její tým zkoumaly 338 osob, které přežily sexuální napadení, a s nimi konzultovaly finální design nebo funkčnost výsledného produktu. Doufají, že pomohou ženám nejen v Indii, aby se cítily bezpečně i v noci a nemusely se vracet domů okamžitě po setmění. Také věří v to, že zařízení pomůže zabránit sexuálním útokům ve školách, zneužívání dětí a starších a zdravotně postižených lidí.

Ke znásilnění dochází každých pár vteřin

Není to jen Indie, kde jsou statistiky alarmující. Například ve Spojených státech dojde každých 98 sekund k sexuálnímu zneužití a každých 16 hodin je nějaká žena zavražděna svým současným nebo bývalým partnerem. Sexuální zneužívání, útok a obtěžování jsou považovány za některé z nejčastějších porušování lidských práv na světě.

Vynálezy, které mají zabránit znásilnění

V minulosti vynalezla Mohan kapsule CAPS, které produkovaly nesnesitelný zápach, jenž měl útočníka odradit od sexuálního napadení. Tyto kapsule se mohly samovolně spustit, když bylo odhaleno, že oblečení bylo násilně strženo.  V roce 2013 vymyslela Mohan elektrickou podprsenku poté, co byla brutálně znásilněna 23letá studentka v indickém Dillí.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Quartz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...