fbpx

Zveřejněno: 10. 8. 2017

Namísto technologicky náročného opracovávání velkého množství materiálu složitými stroji jsme dnes díky 3D tisku schopni postupně, vrstvu po vrstvě, vytvořit téměř jakoukoli strukturu, a to s úsporou až 90 % materiálu. Žádné zbytky, jen dokonalá interpretace vstupního digitálního souboru. Na výběr máme až z 300 různých materiálů – titanem počínaje a organickými materiály konče – a to s téměř neomezenou barevností. Výjimkou už není ani 3D tisk z nanomateriálů. Chcete si vyrobit vlastní čokoládu, dokonalou protézu nebo třeba hned postavit dům? Upečou si astronauti na své další misi opravdovou pizzu? Zdá se, že za pár let nic nebude problém.

3D tisk už dávno není jen doménou výroby testovacích prototypů. Umožňuje velmi znatelné snížení nákladů, ať už se to týká vstupních materiálů nebo ušetřeného času, a tím současně přibližuje tuto technologii masovému využití dokonce i v domácnostech. Jednou z nejlépe hodnocených tiskáren pro tento účel bývá dokonce česká Original Prusa i3 MK2. Komerčně se už dnes 3D tisk využívá v mnoha oborech – obrovský potenciál nabízí využití v medicíně (např. firma Allied Technologies vyrábí denně na svých strojích až 65 tisíc lékařských svorek různých tvarů a rozměrů). Záměr tisknout sportovní obuv zákazníkům na míru nedávno ohlásil Adidas. 

3d tisk shutterstock 361944152

3D tisk zvládne ovládat téměř každý, speciálního vzdělání není zapotřebí.

Tradičním odvětvím využívajícím 3D tisk je doprava – touto metodou se dnes vyrábějí celé motory – experimentuje se jak na zemi, tak ve vzduchu, a dokonce i ve vesmíru. Ať už jde o jednotlivé komponenty do motorů osobních vozidel, nebo celé tryskové motory, zásadním benefitem této technologie je snižování hmotnosti jednotlivých dílů a s tím související zvyšování výkonu a odolnost. Podle 3D modelů je možné vyrobit už i celá letadla, což potvrzuje jeden z největších výrobců tohoto odvětví - Airbus, který už má takovou premiéru za sebou už více než půldruhého roku.

3d shutterstock 563892433

3D tiskárna bude za několik let běžně vyrábět vše, na co si zrovna vzpomenete. A potrvá to jen pár chvil.

3D tisk za pár korun kdekoli na Zemi

K vytištění výrobku je i nadále potřeba několika na sebe navazujících kroků jako ve standardním procesu výroby, jak jsme ho znali dosud. Využití 3D tisku už ale nevyžaduje žádné zvláštní vzdělání a je možné je provádět nezávisle na sobě na různých místech světa. Počínaje 3D souborem, který si můžeme přes internet koupit na některém ze specializovaných tržišť, či nechat na zakázku nadesignovat třeba v Indii a samotnou výrobu za rohem od vašeho domu, či jediným stisknutím tlačítka ve vaší pracovně konče. Důkazem toho, že 3D tisk se stává technologií využitelnou každým z nás, je případ studenta Amose Dudleyho, který si už přes rok užívá své krásné nové rovné zuby. Sice si je nenechal vyrobit na míru, ale dokázal si účinně narovnat své vlastní zuby za pouhé 3 měsíce, a to bez pomoci specializované ortodontické ordinace. A co víc – stály ho pouhých 60 dolarů.

Autor: Martina Tůmová

Nenechte si ujít přehlídku nejnovějších technologií Future Port Prague. Kdy a kde se bude konat, se dozvíte přímo zde
 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...