fbpx

U Bostonu vyrostla neobvyklá farma. Její šéfová uvnitř přepravního kontejneru spolu s dalšími zemědělci využívá moderní hydroponická zařízení. A cílem farmy je hlavně zkrácení vzdálenosti mezi obyvateli měst a jejich jídlem

Zveřejněno: 16. 6. 2020

Jaime Silversteinová pracuje jako specialistka na plodiny ve firmě Freight Farms, která vyrábí takzvané Leafy Green Machines. V zásadě tedy dodává běžné přepravní kontejnery s dostatečným množstvím hydroponického vybavení a nástrojů, které umožňují sklizeň dvou až čtyř tun produkce ročně, a to v jakémkoli klimatu. „Kontejner můžete umístit na parkovišti nebo na chodník, takže nepotřebujete půdu,“ říká Silversteinová. Právě půda, na které je možné něco pěstovat, ve většině městských oblastí chybí.

Kontejnery produkují především zelené plodiny, jako je salát, protože rostou rychle a nepotřebují tolik prostoru. Zatímco hlavní cílovou destinací prodávaných kontejnerů jsou oblasti s chladným počasím, jako je třeba zrovna Boston, Jaime Silversteinová má svoji metu nastavenu mnohem dále. Společnost Freight Farms spolupracovala s NASA, aby zjistila podmínky, za kterých mohou její výrobky fungovat ve vesmíru.

salat 2

Kontejnery úspěšně fungují i v pohoří Creasted Butte v Coloradu


„Zjišťovali jsme, jak urychlit růst rostlin, a podívali jsme se, jak můžeme začít pracovat se semeny a živinami a jak v průběhu času tyto základní vstupy regenerovat,“ říká Silversteinová. Udržitelný a maximálně uzavřený hydroponický systém je tedy cílem vývoje nejen pro vesmírné projekty.

Farma jako šance

Jaime Silversteinová je součástí rostoucí komunity mladých vzdělaných lidí, kteří vidí farmaření jako šanci, jak změnit svět. Podle amerického ministerstva zemědělství počet farmářů ve věku 25 až 34 let vzrostl mezi lety 2007 a 2012 o 2,2 %. Počet farmářů přitom většinou při srovnáních klesá.

Z těchto nových mladých zemědělců má 69 % vysokoškolské vzdělání. Jaime Silversteinová původně studovala obchodní a environmentální politiku a nyní si myslí, že zemědělství a pěstování potravin je jedním z nejpřímějších a nejvýznamnějších způsobů, jak snížit lidskou ekologickou stopu.

salat 3

A takto už vypadá pěstitelský kontejner zevnitř


Jako specialistka na plodiny je Jaime kombinací farmářky, vědkyně a administrativní pracovnice. Když pracuje od stolu, řeší zákaznický servis nebo analyzuje data z testů. Zbytek dne si pak zašpiní ruce při samotném farmaření, přesazuje rostlinky a experimentuje se způsoby, jak nejlépe vypěstovat jedlé květiny a feferonky, které rostou ve fialově osvětlených stěnách kontejnerů. K rostlinám má velmi osobní vztah, a když se jim nedaří, prožívá to dost emotivně. Péče o ně je pro Jaime vším, chce jim vytvořit co nejlepší podmínky.

Související…

Český vědec v Suchdole vymýšlí, jak na Marsu pěstovat jídlo
Tereza Hermochová

foto: Technology Review, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...