fbpx

Zveřejněno: 28. 7. 2017

Podívejte se na úžasná místa z celého světa, která posloužila filmařům sci-fi filmů k simulaci krajiny z jiného světa. Star Wars, Star Trek nebo Kubrickova Vesmírná Odysea mají společné jedno – natáčely se na jiné planetě. Anebo ne? Navštivte s námi tuniskou destinaci Tatooin, kalifornskou planetu Opic nebo novozélandský Mordor.

Když Luke Skywalker v hustém pralese bojuje po boku malých, chlupatých medvídků na planetě Endor, ve skutečnosti stojí uprostřed národního parku Redwood v Kalifornii. Zdejší prastaré vysoké borovice pamatují ještě Kryštofa Kolumba a ve spleti vysokých kapradin se tu snadno ztratíte. Když budete mít štěstí, možná tu najdete zbytky imperiálních motorek a robotů.

tikal shutterstock 482685676

George Lucas vybral jako filmovou lokaci pro Hvězdné války i mayský chrámový komplex Tikal v Guatemale.

Hvězdné války v Tunisku a Guatemale

Na druhém konci světa – v Tunisku – najdete kulisy po natáčení Star Wars zcela určitě. U městečka Ksar Ouled Soltane dodnes stojí oblé pískovcové domky planety Tatooine, odkud pocházel Luke Skywalker. Jeho vesnička vypadala velmi podobně, jako i dnes vyhlíží ty berberské. Domky z nepálených cihel perfektně zapadají do vyprahlé pouštní krajiny, jen podél sezónní říčky vyrostla zelená oáza.

silica dome shutterstock 480062596

Silica Dome v Nevadě

Star Trek – planeta jménem Nevada

I tvůrci další kultovní série – Star Treku – museli vymyslet, kam umístit vzdálené vesmírné destinace. Např. planeta Viridian 3 je ve skutečnosti část nevadské rezervace Fire State Park zvaná Silica Dome. Oranžové skalní útvary prapodivných tvarů skutečně vypadají jako z jiného světa, navíc celý komplex je velmi rozlehlý a barevné vrstvy sedimentu v nich kreslí podivné linie.

monument valley shutterstock 162256070

Monument Valley v Utahu

2001: Vesmírná Odysea v Utahu

S americkou Nevadou sousedí Utah, oblíbené místo všech filmařů. Zdejší národní parky jsou totiž okouzlující, i když je ozařuje jen zapadající slunce. Toho využil například Stanley Kubrick ve své famózní sci-fi 2001: Vesmírná Odyssea a překrásná krajina Monument Valley s několika strmými, hranatými vrcholky se proměnila v povrch neznámé planety. 

point dume shutterstock 2497999

Point Dume, Malibu v Kalifornii

Planeta Opic – socha Svobody na pláži

Na krásné písečné pláži se pnou vrcholky strmých skal a z vody vykukuje vršek sochy Svobody. Připomíná vám to něco? Jde o slavnou scénu z filmu Planeta Opic z roku 1968 a tahle pláž, i když bez obrovského symbolu Ameriky, leží v kalifornském Malibu. Místo opic tady ale dnes najdete spíš horolezce, kteří zlézají onu příkrou skálu Point Dume, omývanou příbojem. 

 poust samalayuca v chihuahua shutterstock 117658450

Poušť Samalayuca, Chihuahua v Mexiku

Duna – trochu písku mezi kameny

O něco více písku potřeboval pro svůj film Duna režisér David Lynch. Natočil podle známého Herbertova románu příběh o pouštní planetě Arrakis a jako dokonalé filmové prostředí mu posloužila mexická poušť Samalayuca v Chihuahua.

Poušť je z velké části kamenitá a rozkládá se mezi státy Mexiko, Texas a Nové Mexiko. Je tu ve skutečnosti jen malé území s písečnými dunami, ale toho se Kubrick nebál a učinil z Duny nejnákladnější film své doby, který byl ale bohužel komerčně neúspěšný.

ngauruhoe shutterstock 605416130

Hora Ngauruhoe aneb novozélandský Mordor.

Pán Prstenů – novozélandská zlatá žíla

To se ale rozhodně nedá říct o trilogii Pán prstenů, která se celá odehrává ve světě zvaném Středozem a byla natočena na Novém Zélandu. Režisér Peter Jackson tady za celé natáčení utratil asi 650 milionů dolarů, které pomohly rozvíjet třeba novozélandskou filmovou produkci. Příval turistů po uvedení filmu do kin pak dokonce vedl zdejší turistické instituce k organizaci speciálních zájezdů třeba do Mordoru nebo Hobitína

V trilogii bylo použito asi 150 zdejších lokací a např. vesničku Hobitín najdete na mapách pořád. Leží v kopcích Matamata a v malých domcích místo hobitů dnes potkáte ovce. Při návštěvě národního parku Tongariro se zase ocitnete v tajemném Mordoru a budete moci vystoupat na horu Ngauruhoe neboli horu Osudu, kde byl ukován mocný prsten. Na vrcholku je tak pozoruhodný výhled, že vás jistě ovládne podobnou silou jako tajemný prsten.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...