fbpx

Zveřejněno: 3. 7. 2017

Když vám na pláži opakovaně skočí na hlavu cizí dítě, paní na protějším ručníku vám čte časopis přes rameno a ve vodě je asi tolik místa jako ve vaně, pak nastal ten pravý čas přemýšlet o změně lokality. Stále více lidí rezignuje na turistické komplexy a kupuje si vlastní soukromé ostrovy. A splnit si dětský sen není zas tak drahé, jak by se mohlo zdát.

Nejlevnější ostrov, jaký kdy byl prodán, stál 1500 dolarů, v přepočtu asi 30 tisíc Kč. Jistě, nebyl to žádný obr v Karibiku, ale 500 m² malý kousek země na jezeře Charlotte v Kanadě. To ale nemění nic na faktu, že mít privátní ostrov není už dávno výsadou multimiliardářů.

private island shutterstock 337465574

Nejlevnější ostrovy najdete na kanadských jezerech. Uznejte, že i tady by se bydlelo krásně.

Soukromý ostrov místo auta

Nejznámější majitelé ostrovů se pochopitelně stále rekrutují z řad celebrit a boháčů, vlastní ostrůvek má Kylie Minoque, Jennifer Lopez, Leonardo di Caprio, Johnny Depp nebo Mel Gibson. Kromě nich ale svůj kousek země hýčká celá řada neznámých lidí, kteří si prostě místo bytu nebo luxusního auta koupili ostrov.

Stačí zabrousit na internetu a zjistíte, že nejlevnější ostrovy se dají skutečně pořídit od půl milionu Kč. Většinou se nevyskytují v azurových vodách Indického oceánu, ale třeba na kanadských jezerech. Ostrůvky v teplých krajích mohou naopak dosáhnout až závratných sum. Důležitou položkou je hlavně lokalita, ale také výbava ostrova, infrastruktura, přítomnost zdroje pitné vody, rozvod inženýrských sítí nebo třeba přítomnost obtížného hmyzu.

private island shutterstock 105423020

I když na ostrov v Karibiku s pláží s bílým pískem asi Kanada nemá...

Karibik je drahý, Kanada levná

Ty nejdražší ostrovy se noří z Karibiku a Středozemního moře a kromě soukromí nabízejí také kompletní a přepychové vybavení. Velmi často je součástí ostrova luxusní vila připojená ke zbytku světa telefonem i internetem, privátní přístav, nějaká ta jachta, pár golfových jamek a tenisových kurtů, bazény, sauny. A cena? Několik desítek milionů dolarů.

Pořídit si ostrov trvá několik týdnů, ale předtím, než ho koupíte, je dobré si některý pouze pronajmout a zjistit, jestli vám náhodou velká odloučenost od zbytku světa spíše nevadí. Je také důležité zvážit, jak obtížné bude se na ostrov dostat. Existuje celá řada ostrůvků v nádherných tropických končinách, kam vás dovezou i cestovní kanceláře.

Dovolená na opuštěném ostrově

Tak můžete několik dní žít na jednom z atolů Faafu v Maledivách. Hotel The Rania Experience je vlastně „jen“ šestipokojová vila a jachta pro 12 lidí. V Karibiku vás zase výletní loď může dovézt na soukromý ostrov Necker ve vodách Panenských ostrovů. Celý ho můžete mít asi za1 milion Kč na den pro 28 lidí, v ceně je samozřejmě veškerý servis. No nekupte to.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...