fbpx

Zrající britské muže pronásledují drogy, alkohol a sebevraždy. Podle ekonomů je na vině rozpad tradičních společenských hodnot včetně náboženství a manželství. A zřejmě jde i o práci

Zveřejněno: 10. 7. 2019

V posledních letech Amerika zaznamenala nárůst trendu, kteří ekonomové označují jako "smrt zoufalstvím". Politickou debatu, která se týká tohoto problému, rozvířila dvojice akademiků z Princetonské univerzity. Tamní ekonomové zaznamenali nárůst počtu bělochů středního věku, kteří zemřeli na předávkování drogami, důsledkem alkoholismu nebo sebevraždy. A nyní se podle týdeníku The Economist zdá, že něco podobného se děje na druhé straně Atlantiku.

Jen před pár dny (konkrétně to bylo 14. května) zveřejnil britský ekonomický Institut pro fiskální studie (IFS) zprávu, z níž vyplývá, že od roku 2000 postupně stoupá počet Britů, kteří umírají "smrtí zoufalstvím", jež do té doby ve velkém trápila pouze Američany. Mezi ženami podle této studie počet úmrtí z podobných důvodů také stoupá, nikoliv však tak rapidně jako u mužů.

Zneužívání opiátů?

Ekonomové se dohadují, co mohlo první vlnu neštěstí, která přišla z Ameriky, vlastně spustit. Na prvním místě se jako příčina objevuje snadná dostupnost léků na uklidnění na bázi opiátů. Lidé bez vysokoškolského vzdělání také mohou zjišťovat, že jejich příjmy stagnují, důsledkem čehož sahají po alkoholu, drogách a propadají malomyslnosti. Princetonští akademici, ekonom a nositel Nobelovy ceny Sir Angus Deaton a jeho manželka, ekonomka Anne Caseová rovněž upozorňují, že za vlnou sebevražd může stát i rozpad tradičních společenských struktur, včetně manželství a církve.

V roce 2004 nepřesáhla zaměstnanost žen tu mužskou v žádném z britských lokálních úřadů. Dnes ji přesahuje ve dvanácti.

Ačkoliv na tom prý IFS intenzivně pracuje, podrobná studie mapující situaci v Británii ještě neexistuje. Objevují se však poměrně jasné indicie. Podle nich jsou podobně jako v Americe příčinou špatné postupy při předepisování léků. I v Británii totiž dochází ke zneužívání opiátů, i když ne v takovém rozsahu jako v Americe. Úmrtí důsledkem předávkování léků s opiáty vzrostla v Británii jen během 90. let z počtu 800 ročně na plné 2 000.

Muže frustrují zaměstnané ženy

Jistou roli pravděpodobně hrají i ekonomické faktory. Oficiální údaje totiž naznačují, že v polovině 80. let, kdy se uzavírala tradiční průmyslová odvětví, jako je těžba uhlí, počet smrtí zoufalstvím stoupl. Pokračující pokles výroby a vzestup služebních odvětví pak pravděpodobně zvýhodňoval ženy.

Muži, kteří ztrácejí pocit privilegovaného postavení ve společnosti, mohou začít propadat zoufalství a pocitům ponížení a méněcennosti.

V roce 2004 nepřesáhla zaměstnanost žen tu mužskou v žádném z britských lokálních úřadů. Dnes ji přesahuje ve dvanácti. Muži, kteří ztrácejí pocit privilegovaného postavení ve společnosti, mohou začít propadat zoufalství a pocitům ponížení a méněcennosti.

Muži a vysoké požadavky

Skutečnost, že počet případů smrti zoufalstvím v USA i Británii od roku 2010 rapidně stoupá, ale ukazuje ještě na další faktor. Velké zpřísnění sociální politiky včetně přísnějšího použití sankcí proti těm, kteří nesplňují požadavky pro zaměstnavatele, způsobují, že je hledání práce pro muže středního věku velmi nepříjemné.

Mohou v nich vyvolávat dojem nepotřebnosti a prohlubovat jejich úzkost a depresivní stavy. Sir Angus Deaton a jeho tým hodlají každopádně problematiku spojenou se smrtí zoufalstvím dále zkoumat a analyzovat.

Související…

Jak se zbavit digitálních zlozvyků aneb (kdy) vypínáte telefon?
Lenka Čábelová

foto: Shutterstock, zdroj: The Economist

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...