fbpx

Zveřejněno: 31. 12. 2017

Vánoční svátky mají být příjemným časem stráveným s našimi bližními, kdy načerpáme síly pro start do nového roku. Může to být ale i chvíle, kterou si dcera nebo syn zvolí jako vhodný okamžik pro oznámení své odlišné sexuální orientace. Proč?

Je to zpráva, kterou mnohdy rodiče vlastně už tak nějak vědí. Ale v některých situacích nebo pro některé členy rodiny to může být i šokující překvapení. Vánoce a novoroční svátky jsou jednou z mála příležitostí v roce, kdy se u stolu mohou sejít všichni příslušníci rodiny a konečně se na sebe dokážou i soustředit. Proto je to pro lidi, kteří by chtěli svým nejbližším oznámit, jak to se svou orientací mají, také jedna z mála příležitostí. 

Po vnitřním coming outu se tedy člověk rozhoduje, jak to své rodině říci a zda vůbec. Je lepší chvíle, kdy je shromážděná celá rodina? Anebo si raději osobně sednout s každým členem rodiny zvlášť? Bude táta reagovat mírněji, anebo naopak vylítne o to víc, protože u toho bude i další příbuzenstvo?

shutterstock 520685884

Kdy je nejlepší čas přijít s coming outem? U každé rodiny je to jinak. Proto je dobré se poradit.

Život je nevyzpytatelný a přinesl i případy, kdy k vyoutování pod stromečkem dohnal mladé gaye či lesby nátlak rodiny. Otázky typu „kdy už nám přivedeš představit nějakou slečnu“ se zkrátka dají vydržet jen do určité míry. Ale to, co je vyřčeno ve vzteku nebo v hádce, už nejde vzít zpět. Hořkost z takové konfliktní situace pak vydrží dlouho přes Tři krále. Jak zvládnout coming out anonymně, radí online LGBT poradna Sbarvouven.cz.

Matěj: nechtěl jsem nikoho upřednostnit

Matěj pochází z rodiny, která Vánoce tráví pohodově. Jde hlavně o příjemnou atmosféru, dárky jsou důkazem vzájemných citů, nikoliv materiálním šílenstvím. Když Matěj došel v šestnácti letech k názoru, že je na čase rodinu seznámit se skutečností, že je gay, zvolil k tomu právě rodinnou sešlost. Nemohl si totiž vybrat, komu se se svým tajemstvím svěřit nejdřív.

V rodině, která skutečně drží pospolu, nechtěl nikoho odsunout na druhou kolej. Pod stromeček před dvěma lety položil dárek, na jehož jmenovce bylo napsáno „Pro všechny“. Krabička ukrývala dopisy adresované rodičům, sestrám i babičce.

Více méně ve stejnou chvíli je všichni otevřeli a přečetli si Matějovu zpověď včetně jména kluka, do něhož byl právě zamilovaný. Byl to pro všechny nejsilnější zážitek Vánoc. „Ta tehdejší láska už samozřejmě pominula, ale na tu chvíli u stromečku rád vzpomínám. Asi takhle budu sdělovat i další důležité noviny z mého života,“ říká Matěj.

Tomáš: Vánoce jsou už tak dost šílené

Tomáš šel opačnou cestou. U něj doma bývají Vánoce spíš obdobím stresu a konfliktů. Několik dní, které mají členové rodiny strávit pohromadě, je zatěžkávací zkouškou, v níž neobstojí právě nejlíp. Tomáš se chtěl rodičům vloni v zimě svěřit se svým novým vztahem. Ale zvítězila u něj obava z toho, že by tato informace už tak dost podrážděnou atmosféru Vánoc ještě vyostřila.

Proto svátky jako vždy strávil se sluchátky na uších u sebe v pokojíčku a naplánoval si rozhovor s každým členem rodiny samostatně. Maminka si jeho coming out vyslechla v kavárně po společném nakupování v povánočních výprodejích. Táta se vše dozvěděl v autě po cestě za babičkou. A babička – u ní Tomáš na správnou chvíli pořád ještě čeká. „Vlastně jsem doufal, že se to k ní za ten rok donese, ale zatím to tak nevypadá. Asi se odvážím letos, třeba až jí povezu vánoční nákup,“ přemýšlí Tomáš.

Tak jako má každá rodina vlastní recept na vanilkové rohlíčky, neexistuje ani jediný prověřený recept na úspěšný coming out. Nejlepší je poslouchat vlastní pocity a vnímat situaci v rodině. A to platí nejen pro děti, které se připravují na coming out, ale i pro rodiče, kteří by v té citlivé chvíli neměli selhat.

Autor: Online LGBT poradna Sbarvouven.cz

foto: Shutterstock, zdroj: Sbarvouven.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...