fbpx

Zveřejněno: 13. 11. 2017

Když se stavíte na degustační menu v pražské restauraci Etnosvět, přesvědčíte se sami, že párování vegetariánských a veganských pokrmů s víny je nezapomenutelným gastronomickým zážitkem. A že vínu moc nefandíte a řadíte se spíše mezi pivaře? Nevadí, bezmasá jídla se totiž báječně hodí i k tomuto chmelovému nápoji.

„První párování „vege“ jídel s víny byla jedna velká neznámá a zároveň to bylo velké očekávání, jak bude vše dohromady ladit. Nakonec se povedlo nakombinovat spoustu variant, byl to fantastický zážitek a naše obavy byly naprosto zbytečné,“ potvrzuje dodavatel vín pro Etnosvět Milan Holub ze společnosti Davinus, která kvalitu svých nápojů úzce spojuje s kázní a kreativitou. Jednou ze zajímavostí je fakt, že spolu s moravskými vinaři vytváří tato společnost vlastní produktové řady.

z1

V Etnosvětě si můžete pochutnat na veganském tataráčku s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem.

Veganská vína i pokrmy

V restauraci Etnosvět si návštěvníci mohou v současné době vybrat z veganských vín Classic Côtes de Gascogne, Tariquet, Gaskoňskoa a Superbia, Rulandské šedé Orange, Davinus, Morava. „K jednomu pokrmu se vždy povede vybrat tři až čtyři vína, která skvěle jídlo doplní a podpoří tak jedinečný gastronomický zážitek. Vegetariánská a veganská kuchyně nabízí pestrou paletu chutí a vytváření kombinací jídel s víny je hlavně zábavou číšníků a sommeliérů restaurace, kterou přenáší na talíře i do skleniček. Hosté si tak mohou jedinečnou a pohodovou kombinaci plně vychutnat,“ říká Milan Holub.

Dobrá zpráva pro pivaře

Párování vegetariánských a veganských pokrmů s alkoholickými nápoji se ale netýká pouze vína. Už v prosinci se v Etnosvětě koná vánoční večírek, kdy budou zdejší sommeliéři kombinovat pětichodové menu s pivy z minipivovaru sládka Martina Matušky z obce Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Pivo tady vaří řemeslným způsobem bez filtrace nebo pasterizace.

z2

Čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou, praženými lískovými oříšky, ganache a pečenou bílou čokoládou.

Listopadová mladá vína

Kromě standardní nabídky najdou hosté restaurace Etnosvět na nápojovém lístku také vína Svatomartinská nebo francouzské Beaujolais. Listopad totiž patří mladým vínům a v Etnosvětě se na tyto lahodné moky můžete těšit už od 11. listopadu.

„Jsem toho názoru, že k dobrému jídlu patří dobré pití, ať už kvalitní víno, dobré pivo nebo třeba rum, jde přeci o ten zážitek, proto máme bar lépe vybavený než mnohé běžné restaurace,“ tvrdí Míša Dvořáková, sales/event manager pražské restaurace Etnosvět.

Inspirujte se

Veganský tataráček s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem – Montepulciano IGT / Le Chiantigiane, Abruzzo

Spojení tataráčku a červených vín je pro párování velmi typické a platí to i u vegetariánské verze. V našem případě se jedná o italské víno Montepulciano z vinařství Le Chiantigianne z oblasti Abruzzo. Ovocnost, lehká a jemná tříslovina podporují chuť tataráčku, která  je následně podpořena pepřovou dochutí vína.

Čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou, praženými lískovými oříšky, ganache a pečenou bílou čokoládou – Cepáge Tramín červený, výběr z bobulí / Nové Vinařství, Morava

K čokoládovému dezertu, jako je například náš fondant, je ideálním partnerem ve skleničce Tramín červený, výběr z bobulí od Nového Vinařství z Drnholce. Medovost a plnost vína pohladí vaše chuťové pohárky při spojení s kvalitní čokoládou a vanilkovou zmrzlinou a zbytkový cukr dodá sladké tečce ideální chuť.

foto: Etnosvět, Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...