fbpx

Brzy budeme tisknout jídlo ve 3D. První restaurace už takhle fungují 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Takové jídlo by mělo by být udržitelnější a také zdravější. První restaurace ve světě už 3D pokrmy podávají

Zveřejněno: 6. 5. 2021

Představte si, že vstoupíte do kuchyně v chytrém domě budoucnosti. Mezi sporákem a toustovačem připojenými na internet je 3D tiskárna schopná vytisknout vaše oblíbené jídlo jen za pomoci stisknutí jediného tlačítka. Přijde vám to jako scéna z Návštěvníků s amarouny? Odborníci odhadují, že za deset až patnáct let mohou být 3D tiskárny běžným vybavením našich kuchyní.

Funguje to jednoduše. Do přístroje vložíte základní pastu a naprogramujete typ potravinářského výrobku, který si přejete vytvořit. Stejně jako u tradičních 3D tiskáren i u těchto můžete volit z mnoha typů náplní. Pokud tedy toužíte třeba po pizze Pepperoni, do přístroje vložíte jednu pastu pro tisk základu pečiva, druhou na výrobu rajské omáčky a třetí na parmazán. Kompletní příprava večeře vám díky tomu zabere asi pět minut.

Potravinová udržitelnost

3D tiskárny jsou skvělým vynálezem pro ty, kdo neradi vaří, nebo vařit nemohou. Ale i pro zapálené kuchaře budou užitečnou alternativou ve chvílích, kdy není čas stát hodiny u sporáku. Mají ovšem i další výhody, například mohou pomoci redukovat potravinový odpad. Umožňují totiž přetvářet „ošklivé“ potraviny. To se týká například nevzhledného ovoce a zeleniny, které kvůli zvláštnímu tvaru často neprojdou kvalitou kontroly, a pak zbytečně končí na skládce.

Do směsí, ze kterých se jídlo vyrábí, může být totiž přidána jakákoli ingredience – proteiny, vitaminy i minerály.

Pokud budou 3D tiskárny na jídlo vyráběny tak, abychom mohli kapsle na jednotlivé pasty po vyprázdnění přinést do obchodu a znovu naplnit, mohou také pomoci snížit množství plastových obalů, se kterými dnes bojuje téměř celá planeta.

Pomoc nemocným

Podle studie Harvardské zdravotnické školy trpí jeden z 25 dospělých dysfagií, tedy problémy se žvýkáním a polykáním. Toto onemocnění může zejména u starších lidí vyústit v mrtvici, dehydrataci, ale i úzkosti.

3D tiskárny umí různé pasty a gely upravit tak, aby se podobaly pevné stravě. Nemocní a staří lidé už tedy nemusí polykat nechutné tekutiny a pyré, aby získali potřebné vitaminy a minerály. Tiskárny také umožňují přizpůsobit každý pokrm pacientovi na míru a vzít v potaz jeho zdravotní stav, chutě a požadovaný přísun vitaminů a minerálů. Do směsí, ze kterých se jídlo vyrábí, může být totiž přidána jakákoli ingredience – proteiny, vitaminy i minerály.

3D restaurace

Podle výzkumné společnosti Research and Markets dosáhne průmysl 3D tisku potravin do roku 2023 hodnoty 525, 6 miliardy dolarů. „Globální trh s 3D tiskem jídla je masivně podporován zvyšující se poptávkou po personalizované stravě, která je svým obsahem živin přizpůsobena individuálním potřebám jedince,“ uvádí jejich brožura.

Tato revoluční technologie už se ostatně začíná šířit v Evropě i Americe. První restaurace na světě tisknoucí jídlo byla otevřena už v roce 2016 v Londýně. Jmenuje se Food Ink a všechny pokrmy připravuje na 3D tiskárně, jídlo podává na vytištěném nádobí, a hosté dokonce sedí na vytištěném nábytku.

V Evropě je populární také La Enoteca v Barceloně, kterou vede michelinský kuchař Paco Perez. Jednou z jeho specialit je například pyré z mořských plodů ve formě složitého květu podávané s kaviárem, mořskými ježky, holandskou omáčkou a mrkvovou pěnou. Svou restauraci zaměřenou na 3D pochoutky má ale i nizozemské město Wolvega nebo americká Santa Monica. Kuchaři si na tištění potravin pochvalují zejména rychlost přípravy a také jednoduchost, s jakou lze jednotlivá jídla upravovat podle přání zákazníků, a to nejen, co se týče chuti, ale také vzhledu pokrmu či obsahu kalorií.

Co nás čeká?

Vzhledem k tomu, že 3D tiskárny nedokážou (alespoň zatím) připravit všechny typy jídel, například maso, nemohou plně pokrýt naše chuťové potřeby. Navíc mnoho lidí samotný proces vaření miluje. Nepředpokládá se tedy, že by v budoucnu 3D tiskárny zcela převzaly úlohu přípravy pokrmů. Místo toho je spíš budeme používat jako doplněk do kuchyně ve stylu současné mikrovlnky.

Dnešní trendy ve stravování ani rozvoj inovací v potravinářství nám nestačí k tomu, abychom definovali, jak naše strava a jídelníček budou za pár let vypadat. Jedna věc je každopádně jistá. Inovátoři nás o naši kulturu přípravy jídla nikdy zcela neochudí. 3D tiskárny by každopádně mohly být schopny reflektovat současnou potravinovou i ekologickou krizi. Třeba se tak stanou prostředkem k zásadnější změně, než je pouhé usnadnění života lidem, kteří nemají čas vařit.

Související…

Z Mysu Canaveral odstartují rakety vytištěné na 3D tiskárně
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: Tech Republic

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...