fbpx

Jak se elektromagnetický smog projevuje na zdraví člověka, zatím moc nevíme. Ukázat to má dlouhodobá studie. Lékaři každopádně nabádají k opatrnosti

Zveřejněno: 20. 3. 2019

První generace kuřáků žila často dlouhý a spokojený život a rakovinu plic dostaly až jejich děti a vnoučata, které byly cigaretovému kouři vystavovány mnohem delší dobu a ve větším měřítku, jak se kouření stávalo rozšířenějším. Teď už o spojitosti kouření s rakovinou nikdo nepochybuje. Dosud nebyla prokázána souvislost ani mezi rakovinou a zářením z mobilních telefonů, i když řada lékařů to považuje za pravděpodobné.  Průlomový verdikt možná přinese rozsáhlá studie amerického Národního institutu zdraví, která po dobu deseti let sleduje vývoj mozku jedenácti tisíc dětí.

Brouka do hlavy by každopádně mělo náruživým uživatelům mobilů nasadit prohlášení Světové zdravotnické organizace, která mobilní telefony zapsala do stejné kategorie karcinogenů, do které patří i výfukové zplodiny z aut. Výfuky z aut taky nemusí způsobit rakovinu přímo, ale dlouhodobý pobyt ve smogu zdravému životu jistě nesvědčí. Elektromagnetický smog z mobilů se může z dlouhodobého hlediska ukázat smrtící stejně jako ten z výfuků.

Mozek dítěte i dospělého člověka soustředěného na telefon je stimulovaný na stejných místech jako po dávce heroinu.

O vlivu mobilů na rakovinu (ještě) důkazy nemáme, ale jiné neblahé důsledky již známé jsou. Výzkum psychiatra z Dětské nemocnice v Michiganu Davida Rosenberga ukázal, že mozek dítěte i dospělého člověka soustředěného na telefon je stimulovaný na stejných místech jako po dávce heroinu.

Poškození spermií i tinnitus

Doktor Andrew Goldsworthy, přední britský odborník na vliv mobilní radiace na lidské zdraví, viní záření mobilů z poškozování lidských buněk, spojuje ho s rakovinou, ale i s depresí nebo s poruchou chování a pozornosti zvanou ADHD.
Propojení mezi užíváním mobilů a vzniku deprese vidí také Martin Pall z Washingtonské státní univerzity. Jeho výzkum záření z mobilů na zvířatech ukázal dopad na neurony a v mnoha případech vedl k neuropsychiatrickým potížím.

Apple už před šesti lety instruoval své uživatele, aby telefon drželi zhruba patnáct centimetrů od těla, když ho nepoužívají.

Podle studie publikované v magazínu Environmental Research produkují sítě wi-fi nezdravě silné vysokofrekvenční záření, které poškozuje tělo na buněčné úrovni, poškozuje spermie a má negativní vliv na produkci hormonů. Další výzkumy spojují mobily s postižením jménem tinnitus. Jde o zvonivý zvuk, který člověk neustále slyší v uších, ať dělá, co dělá. Výskyt tinnitu se v posledních letech zvyšuje.

Vodivější děti

Studie z Univerzity v Utahu v USA zase ukázala, že dětská mozková tkáň obsahuje větší koncentraci tekutin než tkáň u dospělých jedinců, a tak je více vodivá a náchylnější k radiaci a ozáření.

batole mobil 323856794

Děti jsou ještě ohroženější. Jejich mozek je podle vědců vodivější


Stačí si ostatně pořádně přečíst příbalový leták na vašem mobilu. Nečte je sice nikdo, ale možná by se uživatelé podivili, že výrobce téměř v každém případě zákazníky varuje, aby neměli telefon přímo u hlavy nebo v kapse. Například Apple už před šesti lety instruoval své uživatele, aby telefon drželi zhruba patnáct centimetrů od těla, když ho nepoužívají, a tehdy proslavený BlackBerry radil svým zákazníkům, aby zapnutý telefon drželi od hlavy a těla vždy alespoň tři centimetry daleko.

Když si na hlavu dáte bezdrátová sluchátka, dostáváte do hlavy až třikrát více radiace, než kdybyste telefon pouze drželi v ruce.

Což nás vede k používání sluchátek. Studie, objevující se v renomovaných lékařských periodikách, jako je třeba Klinická neuropsychologie, mají za to, že bezdrátová sluchátka zdravá nejsou. Když si na hlavu dáte bezdrátová sluchátka, dostáváte do hlavy až třikrát více radiace, než kdybyste telefon pouze drželi v ruce. Nové studie se shodují, že není rozdíl mezi bezdrátovými peckami do uší nebo bezdrátovými velkými sluchátky. Relativně bezpečnější jsou klasická drátová sluchátka, i když i tam dochází k přenosu radiačních vln, a tak je výzkumníci nedoporučují nosit na hlavě déle než hodinu denně.

Chytíme se do 5G sítě?

Otazníky se vznáší také nad novou 5G mobilní sítí, která slibuje mnohonásobně rychlejší přenos dat, a tedy větší pohodlí mobilním uživatelům. Aby ale mohlo dojít k ultrarychlému spojení, je potřeba postavit mobilní věže mnohem blíž našim domovům než kdy dřív.

Jen v USA postaví v nejbližší době zhruba 300 tisíc mobilních věží, což je zhruba tolik, kolik jich bylo vystavěno za posledních třicet let. Rychlejší přenos dat bude také znamenat silnější záření, a dá se tedy předpokládat, že i zásadnější zdravotní dopady. Jde ale o úplně nový projekt, a tak nejsou k dispozici žádné studie.

Antimobilová doporučení:

  • Děti mladší dvou let by k mobilům neměly mít přístup
  • Žádné elektronické přístroje v ložnici
  • Pokud netelefonujete, nemějte přístroj pokud možno na těle (v kapse), ale odkládejte ho alespoň na stůl či do tašky
  • Při telefonování pokud možno používejte sluchátka – nikoliv však bezdrátová
  • Zbytečně se nevystavujte záření wi-fi sítí, především doma. Wi-fi sítě vypínejte, když je nepotřebujete, alespoň tedy na noc
  • Nepoužívejte telefon, když má nízký signál (například v autě či výtahu), v takových chvílích se totiž zvýší jeho výkon, aby chytil signál, a tak se zvýší i záření
  • Vyplatí se zjistit, jestli blízko vašeho domova, třeba na střeše nad vámi, není přijímací věž pro mobilní zařízení (BTS). O dlouhodobém vlivu BTS na zdraví lidí bydlících v jeho blízkosti sice vědci vedou spory, ale opatrnost v tomto případě jistě neuškodí. Nezapomínejte, že elektromagnetický smog se na zdraví člověka může zásadně projevit až po řadě let

foto: Shutterstock, zdroj: Enviromental Health Trust

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...