fbpx

Rasismus Ameriku dohání v jakýchsi vlnách neustále. Naposledy svět oblétly fotografie dávné ročenky guvernéra Virginie Ralpha Northama a chytil se i herec, který si procítěně zahrál Oskara Schindlera

Zveřejněno: 12. 3. 2019

Demokratický guvernér Ralph Northam se nejdříve zamotal do prostěradel Ku-klux-klanu, ale následně pak hlavně do svého vysvětlování. Nejprve přiznal, že na dávné ročence z roku 1984, která zobrazuje „karikaturu černého muže“ a člena Ku-klux-klanu, je on. Pak to popřel, aby nakonec prozradil, že fotografie je skutečně dílem nerozvážného mladického života. Nevíme, která z postav je Northam, ale víme, že dnes jde o zapřisáhlého demokrata, který se za svou rasistickou minulost, byť byla myšlena jen jako vtip, stydí. Tedy alespoň to tvrdí. Podobně se před mnoha lety chytil do sítě rasismu a nyní se za to stydí herec Liam Neeson.

kuklux 0412037427

"Veselá" ročenka z roku 1984 může stát guvernéra Ralpha Northama kariéru


Guvernér Virginie se už podle serveru Vox  veřejnosti omluvil za chlapeckou nerozvážnost a připustil, že si je vědom skutečnosti, jak moc se mohlo někoho jeho chování dotknout a jak moc mohl některým jedincům i ublížit. „Toto chování ale není v souladu s tím, kým jsem dnes, a s hodnotami, za něž jsem bojoval po celou dobu trvání kariéry v armádě, medicíně a veřejné službě. Ale chápu, jak toto zjištění otřásá virginskou vírou v závazek, který vložila do mých rukou,“ řekl k tomu sám guvernér. Pak musel ještě prohlásit, že je připraven dostát všem povinnostem a nezklamat občany Virginie, kteří jej zvolili za guvernéra, a podobně. Prostě klasická krizová komunikace.

Chtěl Neeson zabíjet?

Rasisticky se občas neprojeví jen politici, od kterých bychom to nečekali, ale sem tam i herci, od kterých bychom to čekali třeba ještě méně. Třeba jako takový Liam Neeson, který perfektně ztvárnil hlubokou roli Oskara Schindlera ve Spielbergově velkofilmu Schindlerův seznam. Celá Amerika (a nejen ta) si všímá výroku, jehož se dopustil v živém rozhovoru pro The Independent o filmu Cold Pursuit, v němž se v roli nešťastného otce snaží pomstít mužům, kteří jsou zodpovědní za smrt jeho syna.

Rihanna zveřejnila rasistickou fotografii přítelkyně svého expřítele. Na fotografii ji označila za „rýžový koláč“.

Neeson se během rozhovoru svěřil s vlastní zkušeností touhy po pomstě. Před 40 lety prý byla znásilněna jeho blízká přítelkyně, která mu řekla, že pachatelem byl nějaký černý muž. Neeson se vydal do ulic odhodlaný zabít každého černého muže, který se k němu přiblíží, nehledě na to, že vůbec neví, o koho vlastně jde. Následně se zřejmě sám vyděsil, co to vlastně před očima milionu diváků řekl, a přiznal, jak se za své tehdejší myšlenky do dnešních dnů stydí.

Rasismus a korektnost

Američané mají na rasismus úplně jiná měřítka než my, Češi. Proto obě kauzy budou tamní média ještě dlouho omílat, i když se oba aktéři za dávnou minulost omluvili. Zřejmá je však jedna skutečnost: Rasismus je v americké společnosti pevně zakořeněn. Podobně jako z druhé strany politická korektnost. Každý o rasismu ví a každý ho „politicky korektně“ obchází. Nahlas se nesmí říct nic, ale všichni vědí, že doma se mluví jinak. Kdo se prořekne na veřejnosti, ten je ovšem veřejně téměř lynčován.

gibson 0355526739

Mel Gibson je svými rasistickými výroky proslulý. My všichni ale z filmů víme, že je klaďas


Podobně kontroverzních výroků jako Northam či Neeson se dopustily i další herecké hvězdy jako Charlie Sheen, Mel Gibson nebo Alec Baldwin. Ale dopustily se jich i zpěvačky Miley Cyrus či Rihanna. Takový Mel Gibson, který ve Smrtonosné zbrani mimo jiné bojoval proti zkostnatělému apartheidu diplomatů z Jihoafrické republiky, má na svém kontě dokonce víc přešlapů.

Když jej v roce 2006 zatýkali, řekl policistovi, že Židé jsou zodpovědní za všechny války na světě. Od té doby se hovoří o jeho antisemitismu, kvůli němuž se s ním prý kdysi pořádně pohádala i herečka Winona Rider, která přijala právě židovskou víru. Mluví se i o Gibsonových rasistických poznámkách na adresu bývalé přítelkyně Oksany Grigorijevové, které zveřejnila formou videonahrávky, kde jí Gibson nadává do spařených prasat a tvrdí, že kdyby ji znásilnila banda pošuků, mohla by si za to sama.

Nechutný koláček

Alec Baldwin zase údajně nazval „negrem“ fotografa časopisu Post. Herec obvinění vytrvale popíral, stejně jako jeho mluvčí. V roce 2011 měl údajně nemístné poznámky na píseň černých zpěváků Jaye-Z a Kanyeho Westa. Slavná zpěvačka Rihanna zveřejnila rasistickou fotografii přítelkyně svého expřítele Chrise Browna. Zde je potřeba uvést, že Karrueche Tran je Vietnamka. Rihanna ji na fotografii označila za „rýžový koláč“. V remixu skladby Birthday Cake, což je původně duet Rihanny a Browna, se objevuje nenápadná linka, která na Rihanniny poznámky odkazuje.

Nemůžu vystát černé muže. Nikdy bych se žádného z nich nedotkla. Je to oplzlé a sprosté.

V knize Neila Strausse Everyone Loves You When You're Dead (Všichni vás milují, když jste po smrti) je Paris Hilton citována slovy: „Nemůžu vystát černé muže. Nikdy bych se žádného z nich nedotkla. Je to oplzlé a sprosté.“ Americké celebrity a politici mají zkrátka smůlu v tom, že si nikdy nemohou být jistí, co říkají doma a co na veřejnosti. Veřejně sledováni jsou totiž pořád. U řady hvězd se rasismus (po nějaké té omluvě) odpouští. Uvidíme, jak tomu bude u politiků.

Související…

Nejen rasismus a xenofobie. Své oběti má i komunita transsexuálů
Klára Ponczová

foto: Profimedia, zdroj: Ranker

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...