fbpx

Psycholožka a odbornice na produktivitu radí pět ranních rituálů, které nám nahradí brzké ranní vstávání

Zveřejněno: 25. 1. 2021

Někteří z nás to tak mají každý den, někteří o tom možná slyšeli. Ti nejproduktivnější lidé začínají své dny už ve čtyři ráno. Nekřesťanská hodina? Možná. Nese s sebou ale minimální rozptýlení, a tím pádem i klid pro práci. A není to jen vstávání před kohoutím jekotem. Existují další ranní rituály, které dodají klid k práci a zvýší tak produktivitu.

Není to jen šálek kávy, co vás po ránu nakopne a dodá sílu do dalšího dne. Káva dává energii na dluh. Úspěšní lidé to vědí. A proto se nebojí si přivstat. To potvrzuje i zpráva amerického deníku The Wall Street JournalPodle ní by měl nejproduktivnější den začít už ve čtyři hodiny ráno. Člověka totiž nic nerozptyluje. Žádné maily ani textové zprávy, žádné sociální sítě. Klid a ticho, které je pro pracovní výkonnost a produktivitu nezbytné.

Za tři až čtyři hodiny udělám tolik práce jako během šesti až osmi obvyklých pracovních hodin.

Osobně můžu dosvědčit, že to není úplná šílenost. Mám to tak se stáváním prakticky odjakživa. Už na střední nebo na vysoké škole jsem si před písemkou nebo zkouškou raději přivstala, než abych se učila do noci. A ten zvyk jsem si zachovala až do dospělosti.

Pravidelně vstávám mezi 3.30 a 4.00. Miluji ten klid, který všude panuje, stejně jako to vědomí, že všichni ještě spí a já už můžu pracovat. Za tři až čtyři hodiny udělám tolik práce jako během šesti až osmi obvyklých pracovních hodin.

Jako Tim Cook

Jak informuje server Inc., tak pracovní rutinu zahajují v brzkých ranních hodinách i velikáni jako je Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple, nebo Sallie Krawchecková, šéfka společnosti Ellevest. Tim Cook začíná s prací ve 3.45, Sallie Krawchecková o něco později, přesněji o 15 minut. „Nikdy jsem nebyla produktivnější než ve čtyři hodiny ráno,“ uvádí.

Čtení mailu přesuňte v rámci ranních rituálů až na poslední místo. Předtím udělejte, co je potřeba.

Generální ředitel společnosti Virgin America David Cush začíná s prací ve 4.15. Jenže luxus vstát a pracovat, kdy chceme a potřebujeme, si nemůže dovolit každý. Jak tedy na to, když jste vázáni pevnou pracovní dobou, řekněme od 9.00 do 17.00? Melissa Gratiasová, psycholožka a odbornice na produktivitu, pro takové případy na svém blogu radí, abychom si vyzkoušeli pět ranních rituálů, které nahradí brzké ranní vstávání a umožní nám být stejně produktivní, jako jsou ti největší podnikatelští velikáni.

1. Následujte rutinu

Melissa Gratiasová doporučuje bedlivě sledovat okamžik, kdy zasednete k pracovnímu stolu. Právě v něm prý tkví způsob, jak ráno zvládnout, nenechat se rozhodit a být produktivní po celý den. Zmapujte prvních 30 až 60 minut svého dne, radí odbornice. Co můžete udělat pro to, abyste jej mohli začít dobře? Kolik času byste měli přidělit každému úkolu? V kolik potřebujete mít hotovo?

2. Nezačínejte e-maily

Jakmile otevřete doručenou poštu, všechny ostatní úkoly jdou automaticky stranou. Když totiž vidíte, kdo vám píše, co hoří a co je nutné řešit, nedostanete se k ničemu dalšímu. Čtení mailu proto přesuňte v rámci ranních rituálů až na poslední místo. Předtím udělejte, co je potřeba.

3. Nenechte se rušit

Tim Cook a další vstávají před čtvrtou ráno, protože v této době ostatní ještě spí. Nemusí tedy zvedat telefony ani odpovídat na zprávy. Vy si takovou atmosféru ale můžete vytvořit i v devět ráno.

Vyhněte se činnostem, které vám kradou čas, jako je telefonické vyřizování nebo konzultace s upovídanými kolegy.

Pokud to není vaší pracovní náplní, nechoďte na Facebook, vyřiďte jednou maily a potom na dobu, po níž se budete věnovat něčemu jinému, zavřete emailovou schránku, vypněte si na mobilu WiFi, aby vás nerušilo cinkání příchozích zpráv, pokud je to možné, vypněte vyzvánění, aby vás nerušil ani telefon.

4. Hlavně plánujte

Prvním, co uděláte, když přijdete do kanceláře, by mělo být něco organizačního. Aktualizujte seznam toho, co dnes budete muset udělat, připravte seznam činností na příštích pár dní, stanovte si priority pro tento den, pusťte se do toho, do čeho se vám chce nejméně.

Vyhněte se činnostem, které vám kradou čas, jako je telefonické vyřizování nebo konzultace s upovídanými kolegy. Naplánujte tyto činnosti na pozdější hodiny, tedy až budete mít hotovo, co mít hotovo musíte.

5. Odměňujte se

Odměňujte se. Udržujte se v tempu vidinou něčeho, na co se budete těšit. Slibte si, že když dodržíte předepsaný denní režim, půjdete večer s partnerem na večeři do oblíbené restaurace, dopřejete si půl hodiny v teplé vaně s milou knihou, nebo si kupte ty nové boty, které ve výloze již několik týdnů sledujete. Zkrátka se motivujte.

Související…

Úředníci bez práce? Americký shutdown zvýšil čísla Pornhubu
Zdeňka Musilová

foto: Shutterstock, zdroj: Inc.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...