fbpx

Zveřejněno: 1. 4. 2017

Svým životním stylem dáváte vašemu tělu pěkně zabrat. Kouření, výfukové plyny, alkohol, stres, módní výstřelky ignorující roční období, to všechno zvyšuje zátěž na váš organismus. Co dělat, abyste se zase cítili lépe? A víte, že přílišné posilování imunity vám může i uškodit?

Nejdřív je důležité pochopit, co to vlastně je imunitní systém. Jde o takovou policii vašeho zdraví. Rozpoznává a likviduje škodlivé látky v těle. 

„Imunologické mechanismy se uplatňují při všech onemocněních. Pro udržení zdraví je imunitní systém nesmírně důležitý nejen proto, že bojuje s vetřelci z vnějšího prostředí (bakterie, viry, kvasinky), ale také nám pomáhá udržovat onu důležitou ‚vnitřní rovnováhu‘,“ upřesnila doktorka Milena Chrudinová z ordinace Paracelsium. Každý orgán má vlastní ochrannou funkci. Navíc máte v těle orgány, jejichž hlavní úlohou je obrana organismu: slezina, mízní uzliny, mandle, kostní dřeň, brzlík a další. 

Neopravuj, co není pokažené

Pokud jste zdraví a cítíte se dobře, není třeba to přehánět s posilováním vašeho imunitního systému. Můžete si tím totiž uškodit. „Hyperaktivní imunitní systém je zodpovědný za alergické reakce na běžné netoxické látky. Způsobuje i řadu závažných onemocnění včetně cukrovky, lupusu a revmatické artritidy,“ upřesnila Beverly Merz z magazínu Harvard Women's Health Watch. Imunitní systém totiž vyžaduje rovnováhu. Mnoho věcí o něm ještě nevíme. 

imunita shutterstock 247148017

Paracelsium Praha se od roku 1993 věnuje výrobě a výzkumu působení individuálních preparátů (SIAB - specifická individuální autobioterapie) připravovaných z biologického materiálu konkrétního pacienta.

(Ne)věřte přípravkům na posílení imunity 

Reklamy se vás budou snažit přesvědčit, že v chřipkovém období byste měli brát přípravky na posílení imunity. Ideálně je užívat během celého roku. Ostatně proč ne, tyto produkty jsou obvykle účinné – stejně jako celá řada dalších běžných potravin. Výživová poradkyně Martina Vrbická napsala o známém přípravku Actimel: „Podobné účinky jako Actimel mají i ostatní výrobky s jinými probiotiky.“ Jsou to například acidofilní mléka nebo kefíry. 

Nedá se tedy moc pochybovat o pozitivním efektu podobných přípravků, stejně jako se nedá pochybovat o tom, že jsou zbytečně předražené. Zrovna tak vám nezajistí, že nebudete nemocní. To vám ostatně nezaručí nic. Univerzální lék neexistuje.  

imunita shutterstock 543841303

Na imunitu jděte především jídlem.

Jak přirozeně posílit imunitu

„Základem je vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatek vitaminů z ovoce a zeleniny, přirozený zdroj probiotik – např. z kvašeného zelí, kefírů, jogurtu či kvašené zeleniny, dostatečný přísun tekutin, hlavně vody,“ doporučila Milena Chrudinová. Nezapomínejte dbát na správnou hygienu – možná oceníte příruční dezinfekci na ruce, kterou si snadno můžete vzít s sebou. Důležitý je i pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, aktivní odpočinek, cvičení, dostatečný spánek, otužování a udržování dobrých vztahů ve vašem okolí, díky čemuž předcházíte stresu a udržujete se v pohodě. Stres totiž oslabuje váš imunitní systém a činí vás náchylnějšími k nachlazení a dalším nemocem. 

Užitečné je i pravidelné saunování. „Posiluje činnost vnitřních orgánů, především srdce, ledvin a jater, a vyplavuje z těla toxiny,“ vysvětlila Milena Chrudinová. Hlavní je navyknout si na zdravý a vyrovnaný životní styl. Když se vaše tělo i mysl bude cítit přirozeně dobře, jen tak nějaká nemoc vás neskolí. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...