fbpx

Mikropůjčky neboli nahé půjčky jsou v Číně v módě. Koupíte si, co chcete, a splatíte to později. Občas se ovšem vaše fotka může objevit na veřejnosti

Zveřejněno: 11. 4. 2021

Poskytovatelé mikropůjček, kteří mimo jiné nabízejí služby jako například posunutí plateb na později, požadují, aby jejich zákazníci posílali nahé fotky. Tento opravdu neobvyklý způsob pojištění toho, že budou peníze splaceny, se objevil v Číně.

Mikropůjčky, ve světě jde například o službu Afterpay, se těší velké oblibě, zejména u mladých. Jde o revoluci v nakupování, princip „zboží mám hned, zaplatím později a postupně“, se líbí těm, kteří na něco nemají, ale přesto si to chtějí pořídit. Ať už jde o nový telefon, vířivku či menší nákupy potravin, Číňané jsou nadšenými klienty mikropůjčkařů a sami si nabíhají do pasti.

Za půjčku fotku

V zemi, kde jsou životní náklady vysoké a šance na získání kreditní karty naopak relativně nízká, tahle nová forma elektronického nakupování otevřela svět nečekaných možností mnoha čínským mileniálům. Koupit se dá všechno možné, ale má to jeden háček – musíte dodat nahé fotky.

Když půjčku nesplatí včas, mohou se oprávněně obávat, že se jejich intimní fotky dostanou na veřejnost.

Ano, čtete dobře, nejde o překlep ani omyl. Schvalovací proces při udělení půjčky to může vyžadovat. Tomuto fenoménu se říká „nahé půjčky“. Číňané, kteří pro schválení půjčky udělají cokoliv, tedy pošlou i své nahé fotky, se tak nedostanou jenom do pasti dluhové, ale i do dalšího průšvihu. Když půjčku nesplatí včas, mohou se oprávněně obávat, že se jejich intimní fotky dostanou na veřejnost. Nebo třeba „jen“ do rodinného kruhu. Takové dluhy pak vytloukají dalšími dluhy a do oběhu se mimoto dostávají jejich další nahé fotky.

cina pujcky holky

Můžete ručit nahou fotkou, pak ale nikdy nevíte, kde se obrázek objeví


V roce 2016 takto „unikly“ mikropůjčkařům fotky 161 mladých žen, které byly nahé a před sebou držely svoje průkazy. Většina obětí byla ve věku 19 až 23 let a většinou si vypůjčily částky mezi jedním a dvěma tisíci dolary. Některé dívky údajně dostaly možnost si půjčku odpracovat v sexbyznysu.

Mafiánské praktiky

Čínští regulátoři se musejí vypořádat s firmami, které provozují svůj půjčkový byznys bez licence, a jak se zdá i bez jakýchkoliv etických zábran. Rozvoj trhu s půjčkami je hektický, a jak je vidno, netýkají se ho jenom problémy s nadměrnými částkami a opakovanými půjčkami zadluženým.

Ručení nahými fotkami není rozhodně problém, který by se zde vyskytoval jen výjimečně.

Porušování soukromí takovýmto flagrantním způsobem za hranicí vydírání se nedá nazvat jinak než praktikami mafiánskými. Čínský trh čeká hlavně boj s černými půjčkami od nelicencovaných firem a podle ohlasů na sociálních sítích se zdá, že ručení nahými fotkami není rozhodně problém, který by se zde vyskytoval jen výjimečně.

Související…

Jak si užít Black Friday na čínských e-shopech a nesplakat pod stromečkem
Zdeňka Musilová

foto: Shutterstock, zdroj: Vice

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...