fbpx

Raději posloucháte, než čtete? Tipy, kde se dají stáhnout audioknihy zdarma 1 fotografie
Audioknihy můžete poslouchat doma, při cestě do práce nebo třeba na víkendové procházce.

Máte rádi audioknihy, nebo jste se s nimi ještě nestihli seznámit? Nechce se vám je kupovat? Poradíme, kde jsou ke stažení zdarma a legálně

Zveřejněno: 15. 6. 2021

Pirátíte, nebo kupujete audioknihy? A chcete si vyrobit vlastní? Audioknihy jsou vítanou cestou, jak číst knihy poslechem. Můžete je poslouchat doma, při práci, při běhání, vzít si je můžete i do auta a užít si několik hodin cesty poslechem příběhů, ale i naučného, užitečného obsahu. Můžete je mít v češtině, ale také v cizích jazycích, kdy vám mohou velmi pomoci se zlepšením jazykových znalostí.

Co ale dělat, když nechcete audioknihy kupovat a zároveň nechcete porušovat autorský zákon a stát se piráty? Pro takovéto případy je nejlepší využít množství zdrojů s audioknihami zdarma ke stažení.

Audioknihy zdarma v češtině

Český rozhlas a jeho www.radioteka.cz má i aplikační podobu stejného jména (Google Play, App Store), ve které najdete audioknihy i rozhlasové hry. Ať už streamované, nebo stažené do telefonu k offline poslechu. Od Českého rozhlasu se může ještě hodit Čtenářský deníkZvukové knihy mají nabídku klasiky, tedy zpravidla děl, které už je možné volně šířit – českou, světovou, romány a pohádky. 

Na Youtube  stačí hledat "audioknihy/audiokniha" či "audiobook/audiobooks" (podle toho, zda chcete české či anglické). Pak už jen stačí umět z YouTube stáhnout/konvertovat video do čistě zvukové (MP3) podoby.

Audioknihy jsou dostupné i v klasických knihovnách – jsou plně legální, zaplatíte zpravidla jen členský poplatek.

Sledujte i  české knižní a e-knižní e-shopy, mívají akce, kdy nabízejí audioknihy zdarma (po omezenou dobu) nebo i za výrazně snížené ceny. Podívejte se i do iTunes Google Play, kde se čas od času objevují zdarma dostupné tituly (jak audioknihy, tak e-knihy). Hledáte sekci "zdarma/free" či "bezplatné knihy/free books". Příklad – free v Google Play Books.

Audioknihy můžete získat i v českých klasických knihovnách a bude vás to občas stát jenom poplatek za členství, viz například Městská knihovna v Praze. Některé z audio knižních či e-knižních aplikací mohou mít v nabídce i jednorázové či občasné knihy zdarma, je jenom na vás, kterou si vyberete. Spotify bude zmíněné ještě jednou níže v anglických (cizojazyčných) audioknihách, ale i ty české se tam najdou. Zkuste hledat třeba "audioknihy"

Pozor! Velký zájem o audioknihy (i e-knihy) znamená, že se o ně zajímají i tvůrci virů. Nenechte se nachytat, audioknihy nikdy nestahujte v podobě spustitelných programů a při vyhledávání audioknih si dejte pozor na hacknuté weby a další nebezpečí.

Audioknihy zdarma v angličtině

Librivox je rozsáhlá sbírka audioknih v public domain podobě, tedy volně dostupných a použitelných. Občas tam najdete i české knihy, ale hlavně angličtinu, němčinu, francouzštinu a španělštinu. Learn Out Loud obsahuje pár tisíc audioknih, ale pozor, aktuálně (listopad 2018) je tento web hacknutý a bude se vám snažit vnutit "aktualizaci Chrome".

 Open Culture má pěknou kolekci audioknih sloužících hlavně k výuce cizích jazyků. Nezapomeňte na již výše zmíněné Google Play či iTunes (App Store), kolekce cizojazyčných (a zdarma dostupných) knih je tam podstatně větší než těch českých.  Pokud máte Kindle (ať už přímo e-čtečku nebo aplikaci), tak i na Amazonu jsou k dispozici audioknihy i e-knihy zdarma. Můžete tam hledat pod "Audible Audiobook" (přes 20 000 výsledků) nebo prostě "ebook free" a "audiobook free". Open Culture má kolekci devíti set audioknih zdarma. Jak už to tak bývá, jde hlavně o klasiku (má už vypořádána autorská práva). Podobně je to u www.loyalbooks.com, etc.usf.edu/lit2go, udiobooks.cloud   či www.audiobooks.com.

Dedikované sekce mají i weby, které nejsou zaměřeny čistě na audioknihy – například Scribd, Spotify nebo Soundcloud.

Užitečný je i starý známý Internet Archive s miliony zdarma dostupný e-knih, audioknih, filmů či hudby. Audioknihy najdete pod Audio. Audioknihy jsou i na Project Guttenberg, kde je najdete v kategorii Audio book, Human Read. Výše zmíněné Audible můžete využit i samostatně, na www.audible.com – je to ale služba s měsíčním předplatným, v rámci kterého budete mít knihy zdarma. Případně, což je možnost u řady dalších webů a služeb, využijte 30denní zkušební verzi. Příkladem další podobné služby je Scribd.

Pokud už používáte Spotifytak je dobré se podívat na tamní kolekci audioknih. Je tam i poměrně velká sekce s podcasty, můžete také zkusit přes playlisty (příklad Audiobooks nebo All Adiobooks), protože bohužel samostatnou "audiobooks" sekci na Spotify nemají. Sekce s audioknihami mají i weby zaměřené hlavně na hudbu, například Soundcloud či Bandcamp.

Související…

Pirátíte, nebo kupujete audioknihy? A chcete si vyrobit vlastní?
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...