fbpx

Proč na sebe Dánové sypou skořici a proč se na madagaskarskou diskotéku zvou zemřelí příbuzní?

Zveřejněno: 3. 11. 2019

Polévání vodou, zasypávání skořicí, ale také uctívání sviště, žijící mořské panny a tanec s mrtvými. Poznejte bizarní kulturní tradice napříč světadíly.

17 barcelona 0388611764

Stavba "živé věže" v Barceloně v září 2018


Živé věže

Takzvané „živé věže“ neboli castelly můžete spatřit při festivalech a karnevalech ve Španělsku, nejčastěji v Katalánsku. Castella může mít až deset lidských „pater“. UNESCO je zařadilo na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.

17 vlasy 0231620433

Indický obřad prvního stříhání dětských vlasů. Dítě prý bude zdravé a dožije se vysokého věku


Chudakarana Sanskara

Chudakarana Sanskara (Mundan) je indický obřad prvního stříhání dětských vlasů. Probíhá obvykle v rozmezí jednoho až tří let dítěte. Vlasy jsou dětem ostříhány kvůli staré tradici, která tvrdí, že vlasy, které dítěti narostou po narození, jsou spojeny s negativními vlivy z minulých životů. Oholení hlavy má přinášet pevné zdraví a dlouhý věk. Obřad se často odehrává na březích řeky Gangy, které jsou potom vlasy rituálně obětovány.

17 polsko 0367551508

Śmigus Dyngus je veselá tradice spojená s poléváním. Trochu otrava je, když na Velikonoce mrzne


Śmigus Dyngus

V Polsku se slaví Velikonoční pondělí jinak než u nás. Śmigus Dyngus (takzvané „mokré pondělí“) je národním dnem „vodních válek“. Pro lepší představu: Každá domácnost má zásoby kbelíků vody, které vylévá na své sousedy. Tato tradice je oblíbená také na Ukrajině.

17 usa 0362135591

Punxsutawney Phil umí předpovědět zimu a ani o tom neví


Groundhog Day

Groundhog Day se v Americe poprvé slavil 2. února 1887, tedy na naše Hromnice. V tento den se sejdou slovutní muži z města Punxsutawney v Pennsylvánii, kteří se starají o sviště jménem Punxsutawney Phil. Všichni pak čekají, zda Phil uvidí svůj stín. Phil jim to samozřejmě neřekne, ale stačí, když nad ním vyjde slunce. Pokud se tak stane, přijde dalších šest týdnů zimy. Členové klubu jsou při této tradici oblečeni do černých obleků s vysokými cylindry.

17 tetovani

Tetování batuk provádí už jen jedna žena na světě, 93letá Apo Whang Od


Batuk z kmene Kalinga

Batuk je tradiční tetování kmene na Filipínách, který obývá hory oblasti Kalinga. Tetování se provádí pomocí dvou bambusových tyček a místního citrusu zvaného calamansi. Tetován mohl být v minulosti pouze hrdina, který získal hlavu nepřítele v souboji a jako důkaz ji donesl do vesnice. Tetování provádí dnes již pouze jedna žena, 93letá Apo Whang Od. Zda požaduje jako honorář hlavu nepřítele, nevíme.

17 japonsko 0233619055 1

Japonské mořské ženy se potápějí za tmy a v bílých oděvech, které mají zahnat žraloky


Ama: Japonské panny

Ama je název pro tradiční potápění japonských žen pro perly a mořské plody. Ženy se potápějí bez dýchacího přístroje. Tradice je stará přes 2 000 let. Ama (japonsky mořská žena) se dříve potápěla zásadně v bílém oblečení, které mělo odlákat žraloky. Z původní tradice zůstal zachován typický šátek, který má zase potápěčce přinést štěstí.

Vodní hudba

Je kulturní tradicí žen žijících ve vesnici Luganville na největším vanuatském ostrově Espiritu Santo. V mezinárodně slavné „kapele“ jsou jak dospívající ženy z kmene, tak staré babičky. Pomocí různých gest pod vodou dokážou ženy napodobit takové zvuky, jako je například zvuk padajících kapek dešťové vody nebo vynořujících se delfínů.

profimedia 0366197003

Den mlčení na Bali. Očividně se týká i místního letiště


Nyepi

Den mlčení je tradiční oslava Nového roku na Bali. V tento den nesmí Balijci chodit do práce, povoleny nejsou ani volnočasové aktivity. Místní obyvatelé dodržují 24 hodin ticha s tradiční meditací zvanou Nyepi.

17 dum 0235139338

Svátek, při němž vám dobrovolníci z vesnice přenesou domov. Většinou je lepší, když vám dají vědět předem


Bayanihan

Bayanihan je tradice filipínské kultury, která znamená doslova „přesouvat celý domov“. Při této události se sejde celá vesnice a společně přesune dům vyrobený z bambusu a palmového dřeva, kterému hrozí zničení povodní nebo sesuvem půdy.

17 jarping 0279813378 1

pub customers play traditional easter egg jarping in a contest between regulars england uk


Jarping

Jarping je velikonoční hra v severovýchodní Anglii, při které jde o to rozbít vařené vejce protivníka a zároveň ubránit své vlastní.

17 skorice

Jste Dánka a bylo vám 25? Tak vás zasypou skořicí, abyste byla k světu. A k snědku


Zasypání skořicí

Tato tradice nemine žádného Dána a Dánku, kteří jsou v den svých pětadvacátých narozenin stále ještě svobodní. Rodina a přátelé ho zasypou takovým množstvím skořice, že mnoho mladých Dánů si na tento den pořizuje speciální roušku, aby se koření zbytečně moc nenadýchali. Správně zasypáni skořicí jsou pak mladé dívky a chlapci natolik k sežrání, že si je nakonec někdo vezme.

17 mravenci

Je libo rukavičku?


Mravenčí rukavice

Obyvatelé Amazonie mají zvláštní tradici. Dospívající chlapci musí projít zkouškou mužnosti, při které jsou jim na ruce nasazeny rukavice plné mravenců druhu Panaponera clavata, kteří jsou známí svým velice bolestivým kousnutím. Chlapci poté musí s rukavicemi celých deset minut tancovat, aby projevili svou odvahu a mužnost. Dospělí muži opakují tuto tradici při různých životních událostech přibližně dvacetkrát za život.

17 rakve 0088278118

Rakve na skále jsou určené pouze těm, kteří zemřeli přirozenou smrtí


Rakve ve vzduchu

Horská provincie Sagada na Filipínách je proslavená zvláštním způsobem pohřbívání, rakvemi zavěšenými na skále. Nachází se zde celkem 200 rakví. Při pohřbívání tímto způsobem šlo především o to, aby rodina přiblížila své zemřelé blíže k nebi.

Zajímavé je, že takto mohli být pohřbeni pouze lidé, kteří zemřeli přirozeným způsobem. Člověk, který zemřel na těžkou nemoc a byl by takto pohřbený, by podle tradice přinesl vesnici smůlu.

17 chuze ohnem 746857948

Rodina tohoto muže bude zřejmě prosperovat. Hned poté, co si doléčí popáleniny


Firewalking

V Číně je chození po rozžhaveném uhlí natolik rozšířenou tradicí, že se pořádají dokonce jeho festivaly. Číňané věří, že tento rituál dokáže odvrátit přírodní katastrofy. Osoba, která se po rozžhavené cestě projde, získává tímto činem pro svou rodinu štěstí a prosperitu.

17 prsty 0387211046

Kmen, ve kterém je ještě pořád veselo. A když vám zemře někdo blízký, uříznou vám prst a můžete být veselý i nadále


Řezání prstů

Docela morbidní je tradice kmene Dani v Západní Nové Guineji. Pokud zemře člen rodiny, žena je povinna si useknout článek prstu. Tradice má symbolizovat bolest nad ztrátou milovaného člověka. Před amputací jsou prsty na třicet minut podvázány, aby se článek prstu co nejvíce znecitlivěl. Rána je poté vypálena žhavým železem, to aby se zase zamezilo infekci a vytvořila se nová tkáň. Výhoda je, že vdově jednoduše spočítáte na prstech, kolik přežila manželů.

17 kosti 0353901405

Přinesete si zkrátka zbytky příbuzných a s nimi si zatrsáte. Utužíte tak rodinné vztahy


Famadihana

Famadihana je festival tance živých s mrtvými. Rodiny žijící na Madagaskaru při něm jednou za sedm let vyndávají z hrobů své zemřelé. Není tedy divu, že festivalu se přezdívá „otáčení kostí“. Jde přitom o vyjádření úcty zemřelým a zesílení rodinných vazeb.

17 mrtvi 0388004625

Living with dead

Také kmen Toraja, žijící v Indonésii, exhumuje své zemřelé příbuzné. Důvodem je, aby zemřelí mohli navštívit své příbuzné. Kmen při té příležitosti zemřelé také převlékne do nových šatů a uklidí místo posledního odpočinku daného předka. Prostě babičku v leviskách s trochu obhroublou pokožkou chce mít doma každý.

Související…

Rozmluvy se včelami a nevkusné dárky: 12 bizarních rituálů britské královské rodiny
Hana Průšová

foto: Profimedia a Shutterstock, zdroj: National Geographic

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...