fbpx

Deset nejvíce, nebo taky nejméně povedených aprílových žertů. Jak se to vezme Dalších 4 fotografií v galerii
Špagetovník potrápil Brity už v roce 1957. Od té doby nerostou...

Vymyslet zprávu, která by byla dostatečně ulítlá, ale zároveň uvěřitelná. To je úkol médií na 1. dubna. Obzvlášť v době koronaviru může ovšem "apríl" získat pikantní příchuť

Zveřejněno: 1. 4. 2021

Od roku 1840, kdy deník Boston Post poslal stovky řádných občanů města do studeného deštivého dne, aby se šli podívat na právě objevený pirátský poklad v městském parku, se média po celém světě každý rok pokoušejí o totéž. Ale o co vlastně? Vymyslet zprávu, která je dostatečně věrohodná na to, aby se lidé nechali napálit, ale přitom tak neuvěřitelná a bizarní, aby se vtipálci mohli s tou pravou škodolibostí křenit na celé kolo a křičet: „Apríl!“ Jenže v situaci, ve které se u nás a vlastně i v celém světě nacházíme, může mít aprílový žert ne-li trapnou, tak ne zrovna převeselou příchuť. Takže opatrně... My se proto raději pouštíme do historie.

1957: Špagetovník

Kameraman BBC Charles De Jaeger odjel točit reportáž do švýcarského údolí Po. Přesvědčil obyvatele jedné vesničky, aby pokryli okolní stromy špagetami, a potom je začali „sklízet“. Prvního dubna statisíce Britů sledovaly sklizeň ve zpravodajství a moderátor k tomu předčítal: „Mnozí z vás jste jistě slyšeli o špagetových plantážích v údolí Po. Letos tu mají opravdové žně. Může za to mírná zima a také fakt, že se zemědělcům podařilo vyhubit mandelinku špagetovou.“

Umístěte výhonek špagety do plechovky s rajčatovým protlakem a doufejte v příznivé klima.

Účinek překonal očekávání. V Británii ještě dozníval přídělový systém a desítky lidí si přály zjistit, jak si opatřit strom špagetovník. Autoři reportáže pro ně měli dobrou radu: Umístěte výhonek špagety do plechovky s rajčatovým protlakem a doufejte v příznivé klima.

1962: Jak udělat z černobílé televize barevnou

Švédská státní televize prozradila recept, jak z černobílých televizorů udělat barevné. Stačilo přetáhnout nylonovou punčochu přes obrazovku. Za okamžik zdobily švédské televizory stovky punčoch.

svt

Barevku? V roce 1962 stačilo natáhnout silonku přes černobílou obrazovku


1976: Dočasný výpadek gravitace

Britský astronom Patrick Moore (popularizátor vědy, takový anglický  Grygar) s nadšeným výrazem popisoval „unikátní astronomický jev“, k němuž dojde přesně v 9 hodin a 47 minut. Pluto bude zastíněno Jupiterem, díky čemuž dojde ke „gravitačnímu vyrovnání“.

Na Zemi se to projeví tak, že se na několik okamžiků sníží gravitace. Kdo v 9.47 vyskočí nad zem, zažije „zvláštní plovoucí pocit“. Stovky, možná tisíce lidí skákaly do vzduchu a mnozí potom nadšeně telefonovali, jak se jim skvěle ve stavu bez tíže plavalo. Jedna žena tvrdila, že se ona i její přátelé vznesli z křesel a kroužili kolem pokoje.

1995: Ledovrt horkohlavý

Vědecký magazín Discover v dubnovém čísle roku 1995 uveřejnil „objev“ nového živočicha vybaveného dvěma kly. Žije v Antarktidě a cévní zakončení na hlavě mu umožňují „tavit“ led přímo pod sebou, aby se dostal ke kořisti v moři. Zájem získat živočicha okamžitě projevilo několik zoologických zahrad.

2007: Mumifikovaná víla 

Sochař a iluzionista Dan Baines v roce 2007 úspěšně prodával v internetové aukci mumifikované tělo víly, které prý nalezl neznámý chodec venčící psa v Derbyshire na severu Anglie. Přes server eBay dostal 40 nabídek, nakonec své dílo prodal sběrateli v USA za 280 liber. 

2010: Hotelikoptéra

Video zobrazující původně sovětský vrtulník přestavěný na „hotel“ se objevilo na internetu na počátku dekády. S hosty na palubě měl hotel s vrtulí vzlétnout koncem června z New Yorku a o měsíc a půl později přistát v Británii. 

patrick brazeau

Vtipálek Patrick Brazeau 1. dubna skutečně skončil s politikou. Vedle něj Justin Trudeau, ano, nynější kanadský premiér

2013: Aprílový neapríl

Prvního dubna oznámil nejmladší člen kanadského Senátu Patrick Brazeau na svém twitteru, že odstupuje z funkce. Známý playboy, uživatel kokainu a sexuální predátor tím vzbudil vlnu veselí, trvalo do 2. dubna, než si političtí komentátoři uvědomili, že své odstoupení myslel vážně.

2014: Falešný Bieber

Napálit lze i tisíce lidí najednou. Na pultech řetězců Wal-Mart, Best Buy a Target se v roce 2014 objevilo napjatě očekávané album Justina Biebera v obalu s nápisem Believe.

Vypadalo podobně jako avizovaná deska a bylo to navíc o pár týdnů dříve. Jen uvnitř se neskrýval popový poklad od kanadského metrosexuála, nýbrž kompilace písní od elektronického umělce Paze.

2014: Drahý špás mladé dívčiny

Pohledná šestnáctiletá studentka z Austrálie Kudra Falla-Rickettsová se nechala vyfotografovat s oficiálním oznámením, že nenáviděná těžařská společnost Metgasco se konečně stahuje z Nového Jižního Walesu. V napjaté atmosféře kolem těžby plynu byla její zpráva vzata vážně a vedení Metgasco ji zažalovalo o 765 tisíc dolarů, které žádalo jako náhradu škody po poklesu akcií firmy.

messi

Messi, kde si? Přestup do Realu za 500 mega nebyl reálný

2016: Messi přechází do Madridu

Před několika lety přinesl specializovaný server Goal.com informaci o tom, že Lionel Messi, křídelní útočník FC Barcelona, podepsal smlouvu s Real Madridem za 500 milionů eur. Pod zprávou, kterou vzala většina čtenářů vážně, byl podepsán autor Lirpa Loof (pozpátku Fool April).

Související…

Aprílové žertíky už se u nás zabydlely. Ale odkud se vzaly?
Luboš Heger

foto: Wikimedia, Profimedia, zdroj: AllThatsInteresting

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...