fbpx

Jack Dorsey přiznává, že jeho sociální síť je plná fake news a útoků. Ale co teď s tím?

Zveřejněno: 13. 3. 2018

Nestává se zrovna často, aby šéf firmy s oblíbeným produktem vylezl na veřejnost s prohlášením, že vlastně vymyslel pěkný nesmysl, který je ke všemu škodlivý; a že by to rád napravil, ale moc neví jak. Není divu: lidé s takovou měrou sebereflexe nebývají dobrým manažerským materiálem. Minulý týden se taková výjimečná věc přihodila.

Jack Dorsey (https://www.theverge.com/2015/10/5/9457277/jack-dorsey-twitter-ceo-timeline), generální ředitel Twitteru, spustil třináctittweetovou smršť, v níž přiznal, že jeho slavná sociální síť nadělá víc škody než užitku. Nešel tak daleko, aby nahlédl, že Twitter je mimořádně bezduchý kus softwaru (vždyť si jej oblíbil i Donald Trump, bytost nijak neobtěžovaná pnutím duše) a že jej od zítřka vypne.  Ale to bychom chtěli příliš. Prozatím stačí, že „Twitter nedocenil a nepochopil, jak negativně působí na skutečný svět“, nebo že „jsme byli svědky dezinformačních kampaní, nadávek, ústrků, manipulace lidské i robotické".

Jack Dorsey „nepochopil, jak Twitter negativně působí na skutečný svět“, nebo že „jsme byli svědky dezinformačních kampaní, nadávek, ústrků, manipulace lidské i robotické“.

Za všechno mluví fakt, že Dorsey spotřeboval třináct tweetů; jako by chtěl mimoděk dokázat, že ke sdělování čehokoli důležitého se Twitter vážně nehodí (https://www.inc.com/emily-canal/jack-dorsey-twitter-health.html). Nabízí se srovnání Dorseyho sebekritiky s napohled příbuzným kouskem v provedení Marka Zuckerberga, šéfa Facebooku. I on se po dlouhém zpytování toho, co má namísto svědomí, rozhodl vylepšovat Facebook i okolní svět; vyšlo mu z toho, že je třeba zachránit Afriku (http://www.independent.co.uk/voices/mark-zuckerberg-facebook-priscilla-chan-3-billion-cure-all-disease-cancer-alzheimers-obvious-reasons-a7323416.html). Jak? Inu, přece tak, že ze sebe udělá monopolního provozovatele internetu a distributora reklamy v jedné osobě.   

Dorseyho řeč zní o poznání méně jako cvičení ve firemní sociální odpovědnosti a více jako lidský hlas. Třeba je  příslovečnou vlaštovkou lepších časů.

čtěte dále
Zde je 10 věcí, které byste na sociálních sítích opravdu dělat neměli
Nová baterie do mobilu či počítače si bere energii přímo ze vzduchu

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...