fbpx

Jak jsme na Václaváku vysypali dítě z kočárku a vypustili Dítě v síti Dalších 15 fotografií v galerii
Křtu se účastnili i dětští protagonisté z obálky. Alkohol ani data zdarma jsme jim ale nepodávali

Redakce Flowee pokřtila knihu Dítě v síti. Jde o manuál pro rodiče, kteří nechtějí své děti nechat napospas digitální džungli

Zveřejněno: 27. 5. 2019

Ve středu 22. května okolo desáté hodiny dopolední si nezodpovědná maminka nechala na Václavském náměstí ujet kočárek. Zaujaly ji totiž výrazy soch stojících okolo svatého Václava. Aby je zachytila na mobil z toho správného úhlu, potřebovala obě ruce. Pak už tedy nezbývala žádná na držení kočárku.

Kočárek se rozjel napříč Václavským náměstím a začal nabírat na rychlosti. Nikdo z překvapených kolemjdoucích se ho nepokusil zastavit. Měli totiž plné ruce práce s natáčením dramatické situace na svá vlastní mobilní zařízení.

Kočárek přeletěl přes obrubník, vlítl do cesty, kde naštěstí zrovna nic nejelo, a málem narazil do stromu. Zastavil jej až o několik set metrů od startu níže náhodný kolemjdoucí, který na poslední chvíli zvedl oči od mobilu.

Ve veřejném prostoru bychom žádné malé dítě napospas všem nástrahám samotné nenechali. Ale online?

Žádný strach, tohle se nestalo, tedy ne tuto středu a ne na Václaváku. Ale děje se to. Online. Každý den. V kočárku byla celou dobu panenka a redakce Flowee zde natáčela promo spot pro svou novou knihu Dítě v síti. Hlavní message krátkého snímku by se dala reprodukovat asi takto: „Ve veřejném prostoru bychom žádné malé dítě napospas všem nástrahám samotné nenechali. Ale online? Tam je často samotné necháváme a nemáme ani tušení, co se tam s nimi děje.“

Proč vznikla kniha

Knížku Dítě v síti vydává magazín Flowee jako manuál pro rodiče, kteří chtějí porozumět digitálnímu světu mladé generace. Malé děti jsou totiž tou nejzranitelnější a nejsnáze ovlivnitelnou cílovou skupinou digitálních predátorů a marketingových magnátů.

dite vaclavak

Když se vypustí kočár, měla by se k němu vypustit i kniha

V digitální džungli hrozí dětem stejná nebezpečí jako v té městské. Jen jsou na první pohled hůř vidět. Křest knihy probíhal v den natáčení hned vedle místa, kde se dotočila závěrečná scénka s kočárkem, v největším pražském knihkupectví, paláci knih Luxor.

Kniha je už teď na pultech knihkupectví a na promo video, které otřáslo celým Václavákem, se můžete těšit před premiérami filmů v kinech Aero a na sociálních sítích.

Na křtu knihy se čtenáři mohli potkat nejen s autory Danielem Dočekalem, Lubošem Hegerem a Janem Müllerem, ale i s autorem předmluvy ke knize, proslulým propagátorem celostní medicíny doktorem Janem Hnízdilem. Knihu Dítě v síti s autory pokřtila i řada známých influencerů. Spoluautorka mediálních projektů na téma kyberzávislostí Nikol Moravcová, zpěvačka a herečka Nelly Řehořová, zpěvačka a skladatelka Eliška Mrázová a youtuber Luboš Kulíšek

mfjpg 37

Kdo ještě křtil? Zleva: Zpěvačka a herečka Nelly Řehořová, youtuber Luboš Kulíšek, zpěvačka a skladatelka Eliška Mrázová a Nikol Moravcová


Na křest dorazila a myšlenku knihy podpořila i Lilia Khoushoudtinová, zakladatelka a propagátorka řady iniciativ na podporu ženských a rodinných témat, která s Flowee spolupracuje i na projektu „Jsem žena, jsem bohyně“. Knihu na svém účtu podpořil také influencer Johny Machette, který se specializuje na marketingovou komunikaci a digitální gramotnost generace Z. Johny alias Jonáš Čumrík také vystoupí v rámci konference Lidé v síti, kterou za podpory Flowee pořádá společnost Netbox 29. května Brně. Nejmladšími kmotry knížky pak byli sedmitletý Kuba a osmiletá Růženka, děti z obálky knížky, v civilu též zdatní uživatelé YouTube a zkušení hráči počítačových her.

Kniha a promo

Kniha Dítě v síti je po knize Průvodce budoucností z roku 2018 druhým dílem z edice Flowee, kterou vydává nakladatelství Mladá fronta. Grafické zpracování knihy je výsledkem spolupráce art direktorky Flowee Michaely Zajíčkové a předního grafického studia HMS design.

Kniha je už teď k prodeji na pultech knihkupectví a na promo video, které otřáslo celým Václavákem, se můžete těšit před premiérami filmů v kinech Aero a na sociálních sítích. Digitální propast mezi námi dospělými a našimi dětmi je stále větší. Nenechme do ní naše děti spadnout.

Související…

Věra Jourová: Nebezpečí dětí na síti je stále podceňovaný problém
Zdeněk Strnad

foto: Tomáš Železný, zdroj: Edice Flowee, Dítě v síti

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...