fbpx

Muž se zeptal umělé inteligence, jak rychle vydělat peníze. Tohle mu poradila 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

S nejnovějším typem umělé inteligence ChatGPT někdo komunikuje jen pro zábavu, jiní si ale uvědomili, že jim může poradit například i v tom, jak zbohatnout. Tohle je jeden z případů.

Zveřejněno: 27. 3. 2023

Jmenuje se Jackson Greathouse Fall a je to designér a spisovatel. V březnu 2023 připnul na svůj Twitter zprávu o velké výzvě, kterou podstoupil v rámci testování umělé inteligence ChatGPT.

„Mám 100 dolarů a tvým úkolem je poradit mi, jak je investovat tak, aby mi vydělaly co nejrychleji co nejvíc, aniž bych udělal cokoli nezákonného,“ napsal Greathouse Fall do ChatGPT a dodal, že udělá vše, co mu chatbot nařídí. Po několika následných dotazech dal bot Greathouse Fallovi pokyn, aby založil firmu Green Gadget Guru, která nabízí produkty a tipy, jež lidem pomáhají žít udržitelněji.

Čtyři kroky

Stačilo pár minut a Greathouse Fall dostal od ChatGPT jednoduchý čtyřbodový návod, jak začít podnikat. Dále chatboat Falle poprosil, aby ho neustále informoval o tom, jak práce pokračuje, a bylo tak možné vše řešit. Zadané čtyři jednoduché kroky přitom zvládl investor za pouhý den.

1) „Kupte si doménu a hosting“

Nejdříve mu ChatGPT navrhl, aby si založil doménu a koupil hosting. Doména webových stránek stála Falla zhruba 10 dolarů, hosting 5 dolarů za měsíc.

2) „Založte si affiliate web“

Další radou ChatGPT bylo založení vhodného affiliate webu. Jde o typ obchodu, který využívá takzvaný affiliate marketing. Nejde o nic jiného, než že web vydělává peníze tím, že propaguje produkty nebo služby jiných společností a získává za to provizi z prodeje, který byl uskutečněn prostřednictvím jejich odkazu nebo reklamy.

ChatGPT doporučil, aby se zaměřil na velmi specifický druh zboží s nízkou konkurencí. Navrhl několik možností, jako speciální kuchyňské pomůcky nebo špičkové potřeby pro domácí mazlíčky. Ovšem z nabídky nakonec vyhrály ekologické produkty. Chatbot následně navrhl adresu EcoFriendlyFinds.com, ta ovšem stála 848 dolarů. A tak padla volba na GreenGadgetGuru.com, za kterou Fall zaplatil jen zlomek – pouhých 8,16 dolarů. Pak utratil 29 dolarů za webhosting a zůstalo mu 62,84 dolarů.

Existují už desítky lidí, kteří díky AI svůj již fungující byznys výrazně zrychlili. Například některým copywriterům zabere tvorba metadat na internetové stránky vždy ohromné množství času. S ChatGPT ale vygenerují dokonalá metadata během několika sekund a zisk firmy se na jediném projektu může zvednout o tisíce dolarů.

3) Využijte sociální sítě

Samozřejmě že nejdůležitější v rozjíždějícím se byznysu je dát o něm vědět veřejnosti. Nejlevnějším způsobem je založit si účty na sociálních sítích a skupinách a rozprostřít informace na co největší plochu. A tak Fall vytvořil podle rad umělé inteligence profily na sítích, jako je Facebook a Instagram, a na online komunitních platformách (např. Reddit), aby zaujal potenciální zákazníky a zvýšil návštěvnost webu.

Samozřejmě potřeboval i logo, které by jeho firmu reprezentovalo. Proto spustil DALL-E 2, což je umělá inteligence, jež umí nakreslit obrázek podle textového zadání, a nechal ji logo vytvořit. To stáhl v malém rozlišení, ale snadno ho předělal na kvalitní v Ilustratoru.

Jakmile tohle všechno absolvoval, nechal umělou inteligenci vytvořit nové internetové stránky. Do nich nahrál své logo a blogový příspěvek o tom, jaké ekologické produkty je dnes možné sehnat.

4) „Optimalizujte SEO“

I když stránky nebyly ani zdaleka hotové a vše byl spíš jen fake, rozhodl se je spustit. Nabízí na nich rádoby ekologické produkty, nicméně díky sociálním sítím už získal několik investorů.

Třicetidenní zkouška

Jackson Greathouse Fall se rozhodl, že třicet dní bude dělat všechno, co mu ChatGPT poradí. Řekne mu, aby prodával vlastní výrobky? Udělá to. Udělá cokoli. Mezitím už ho kontaktovali lidé, kteří s ním chtějí na novém projektu spolupracovat. Podle jeho tweetů už web získal 1378,84 dolarů od investorů s tím, že zisk pro něj je 130 dolarů. Pokud by chtěl firmu prodat, její cena se už vyšplhala na 25 000 dolarů.

Fall je zatím s tím, čeho dosáhl, spokojený. Uvidíme, jak mu to půjde dál. Můžete to také sledovat na Twitteru.

Další pokusy

Nutno říct, že podobných pokusů najdeme na internetu mnohem víc. Vyrojily se stovky stránek, které radí, jak využít umělou inteligenci k podnikání. Existují weby, které se zabývají implementací ChatuGPT do Excelu a urychlení procesů při práci s tabulkami. Ovšem to bylo rychle překonáno, když Microsoft oznámil, že zatím zkušebně umělou inteligenci nasadil do celé sady svého balíčku Office.

Na YouTube také najdete Tana Choudhuryho, který dělá podobné pokusy jako Fall. A existují už desítky lidí, kteří díky AI svůj již fungující byznys výrazně zrychlili. Například některým copywriterům zabere tvorba metadat na internetové stránky vždy ohromné množství času. S ChatGPT ale vygenerují dokonalá metadata během několika sekund a zisk firmy se na jediném projektu může zvednout o tisíce dolarů.

Související…

Jaron Lanier: Lidstvo sedí v expresu ke zkáze. Z umělé inteligence lze zešílet
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Businessinsider.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...