fbpx

Kdy je na místě zvážit výpověď? A kdy toho můžete hořce litovat 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Skončit, či neskončit? To je, oč tu běží

Zveřejněno: 23. 3. 2023

Změna zaměstnání mnohdy představuje velké životní rozhodnutí. Ať už se necítíte na pracovišti a ve výkonu pozice spokojení, nebo vás nadchla nová kariérní výzva, je třeba si opravdu pečlivě rozmyslet všechna pro a proti. Jak tedy poznat, že nastal ten správný čas k tomu podat výpověď?

Kdy do toho praštit

Jestliže se vás týkají některé z následujících bodů, pak možná skutečně nastal čas nad změnou zaměstnání začít přemýšlet:

  • Jste zaseknutí několik let na jedné a té samé pozici i přes vyjádření touhy pracovat na vašem profesním rozvoji. Pokud roky dychtíte po povýšení a zvýšení platu, ale nikdo vaši snahu a žádosti nebere na zřetel, pravděpodobně je čas jít o dům dál.
  • Nemáte dostatek motivace a inspirace. Každá činnost se po nějaké době stane repetitivní, což s sebou často přináší pocit nudy, vyčerpání, nebo dokonce vyhoření. V případě, že vás zaměstnání dlouhodobě nenaplňuje a nemáte alespoň občas pocit z dobře odvedené práce, změna by vám určitě mohla prospět.
  • Společnost nebo obor, ve kterém pracujete, se potýká s problémy. Některé věci nemůžete ovlivnit, ani kdybyste stokrát chtěli. Nevyhnutelnou součástí podnikání je samozřejmě i neúspěch a řada společností se dostává do finančních problémů, které mohou ovlivnit přístup i odměňování zaměstnanců. Když firma, ve které pracujete, nedokáže vycházet s penězi, je to jasný signál k tomu, abyste začali hledat stabilnější prostředí.

Kdy je lepší zůstat

Opustit zaměstnání není ale vždy tou nejlepší volbou, ačkoliv se to v některých situacích zdá být jediné a navíc velice lákavé řešení. Zde jsou některé případy, kdy je lepší ještě alespoň nějakou dobu setrvat:

  • Nemáte žádný konkrétní plán. Není nezbytné mít domluvený nástup do nové práce bezprostředně poté, co tu starou opustíte. Měli byste si ale jasně vytyčit několik zásadních bodů, kterých se budete držet. Řekněte si, kdy a jak nové zaměstnání budete hledat, a stejně tak kolik času v něm chcete trávit. Pořádně si také rozmyslete, jestli se nenacházíte v životní fázi, kdy by stálo za to zvážit změnu oboru, kterému se aktuálně věnujete.

Snažte si udržet pozitivní přístup bez ohledu na to, co všechno vašemu odchodu předcházelo. To nutně neznamená, že nasadíte falešný úsměv a budete se dalších pár týdnů nebo měsíců trvání výpovědní lhůty přetvařovat, můžete se ale soustředit na vše dobré, co vám čas strávený na pozici přinesl. I negativní zkušenost je zkušenost.

  • Nemáte našetřené žádné peníze. Pokud vás výpověď bude stát nejen pracovní místo, ale i finanční stabilitu, měli byste vytrvat alespoň do chvíle, než budete mít dostatečnou rezervu. Odříznout se od svého jediného příjmu, když nemáte na zaplacení účtů, je velice riskantní a může vás dostat do spirály finančních problémů.
  • Firma, kde pracujete, prochází dočasně náročným obdobím. Pro malé a rychle rostoucí firmy často platí, že dynamika a způsob jejich podnikání se mění velice rychle. I když to pro vás může znamenat několik hektických týdnů nebo měsíců, ne vždy se jedná o důvod, proč v zaměstnání končit. Zvažte, jestli se jedná o pouze prozatímní stav, nebo jestli je pro vás práce opravdu náročná natolik, aby pro vás byl odchod přínosem.
  • Jde vám jen o výplatu. Samozřejmě by byl nesmysl tvrdit, že výše příjmu není hlavním hnacím motorem většiny z nás. Je však nezbytné si ujasnit, jestli vyšší plat stojí v dané situaci za to. Lépe placená pozice sice znamená více peněz, ale také většinou daleko větší pracovní vytížení. To může vést ke stresu a výrazně se podepsat na vašem duševním zdraví. Mezi svým osobním a pracovním životem proto vždy hledejte tu správnou rovnováhu.
  • Zatím jste s vedením nekomunikovali, co vlastně chcete nebo co vás trápí. Pracovníci si často stěžují na podmínky ve firmě bez toho, aby vůbec kontaktovali svého nadřízeného a snažili se celou záležitost vyřešit z očí do očí. Pokud chcete dát výpověď například z důvodu vyčerpávajícího a časově náročného dojíždění na pracoviště, můžete zkusit požádat o částečnou práci z domova. Dokud se nezeptáte, nikdy opravdu nezjistíte, jaké možnosti pro vás v danou chvíli existují.

Odcházejte s pokorou

Jestliže jste důkladně zhodnotili všechna pro a proti a na základě toho jste se rozhodli ze současné práce odejít, vaším dalším úkolem bude podat výpověď takovým způsobem, který nenaruší vaši profesní pověst ani vztahy na pracovišti. Zde je pár tipů, jak toho co nejefektivněji dosáhnout:

  • Než podáte výpověď oficiální cestou, sdělte svůj záměr přímému nadřízenému.
  • Buďte co možná nejvíce slušní a v žádném případě nikoho nikdy neurážejte. A to ani v případě, že se vám na pracovišti stala nějaká křivda.
  • I ve výpovědní lhůtě udržujte obvyklé pracovní tempo a vykonávejte všechny své povinnosti.
  • Dejte svým spolupracovníkům a případně i klientům včas vědět, že z pozice budete odcházet.
  • Sjednoťte a uspořádejte všechny potřebné materiály pro kolegy nebo vašeho nástupce a toho případně pečlivě zaškolte.
  • Při svém odchodu si neberte nic, co je majetkem firmy a nepatří vám.

Sečteno a podtrženo, snažte si udržet pozitivní přístup bez ohledu na to, co všechno vašemu odchodu předcházelo. To nutně neznamená, že nasadíte falešný úsměv a budete se dalších pár týdnů nebo měsíců trvání výpovědní lhůty přetvařovat, můžete se ale soustředit na vše dobré, co vám čas strávený na pozici přinesl. I negativní zkušenost je zkušenost. A ačkoliv to tak v daný moment většinou nevypadá, může se vám v budoucnosti ještě velice hodit.

Související…

Je chození do práce s nemocí opět normou? Poučme se z pandemie, radí odbornice
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Business News Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...