fbpx

Levná, ekologická a naplňující dovolená. Blogeři sdílí výhody slow travel 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Zapomeňte na běhání od památky k památce. Cestovatelé se podělili o výhody uvědomělého přístupu k dovolené

Zveřejněno: 20. 3. 2023

„Nesčetněkrát jsem slyšela, jak jsou lidé po návratu z dovolené vyčerpaní a mají pocit, že potřebují dovolenou z dovolené,“ popisuje pro server Huffpost cestovatelka a bloggerka Esther Susagová. „Chceme všechno vidět, všechno udělat a nepromarnit ani minutu,“ říká. Existuje však i jiný přístup k cestování, který doporučují mnozí zkušení turisté – takzvané pomalé cestování.

„Pomalé cestování je o převaze kvality nad kvantitou,“ vysvětluje spoluzakladatel cestovatelského webu The Vacationer Phil Dengler. „Je to také o ponoření se do místní kultury. Tradiční dovolená často znamená vidět co nejvíce věcí v krátkém čase. Na tom sice není nic špatného, ale může to být velmi povrchní a člověka to až zdrtit, což není ideální dovolená,“ dodává.

Při návštěvě místa byste se měli snažit pochopit jeho význam, nikoliv jen odškrtávat ze seznamu. Ve většině případů tam tak budete muset strávit více času, než jste byli zvyklí, ale měli byste odjet s mnohem hlubším porozuměním.

Pomalé cestování, jak už název napovídá, obecně zahrnuje zpomalení a vychutnávání si každého okamžiku – spíše než spěch za odškrtáváním položek ze seznamu. „Pomalé cestování může pro každého znamenat něco jiného. Já ho definuji jako delší pobyt na jednom místě a hlubší poznávání místní kultury,“ říká generální ředitel a viceprezident společnosti Kayak North America Paul Jacobs. „Je to čas věnovaný navázání skutečných kontaktů s místními obyvateli oproti nabitému programu plnému výletů,“ podotýká.

Pomalé cestování nicméně nemusí nutně znamenat dlouhé pobyty na jednom místě. „Může vám stačit několik dní nebo měsíců – vše záleží na tom, jakou míru propojení s danou destinací byste si přáli,“ vysvětluje blogger Sean Lau.

Kromě menšího počtu přejezdů mezi destinacemi znamená pomalé cestování také obvykle méně jízd autem. Navíc je často také levnější než to tradiční. 

Cestovatelka a autorka La Carmina vnímá pomalé cestování v jistém smyslu jako meditaci. „Jde o to být plně přítomen v daném okamžiku a prožívat památky, zvuky a vjemy kolem sebe. Bez rozptylování. Nechat zážitky plynout svým vlastním tempem a bez očekávání,“ popisuje.

Neotřelá místa i procvičení jazyků

A jaké jsou výhody pomalého cestování? „Když cestujete pomalejším tempem a nespěcháte, přirozeně se ponoříte do kultury a místa, v němž jste. Snažíte se ho poznat na osobnější úrovni,“ vysvětluje Susagová. „Mluvíte více s místními a podnikáte více aktivit mimo vyšlapané cesty, nekoukáte jen do průvodce,“ dodává s tím, že místní vám navíc často ochotně ukáží některá ze svých oblíbených míst. „To přirozeně vede k hlubšímu a osobnějšímu zážitku,“ podotýká.

Tvůrce youtubového cestovatelského kanálu Wolters World Mark Wolters říká, že pomalé cestování je také vynikající k procvičování cizích jazyků, protože je zde více příležitostí ke smysluplným rozhovorům s místními obyvateli. „Pokud cestujete s dětmi, je pomalé cestování dobrým způsobem, jak je seznámit s mezinárodním prostředím a ukázat jim rozdíly v kulturách,“ říká. Pomalé cestování navíc podle něj dává rodině možnost soustředit se na společné trávení času.

Tento přístup k cestování má i praktické výhody. Lau například oceňuje to, že šetří životní prostředí. „Tím, že zůstáváme na jednom místě delší dobu, snížíme emise uhlíku spojené s dopravou,“ vysvětluje. Kromě menšího počtu přejezdů mezi destinacemi znamená pomalé cestování také obvykle méně jízd autem. Dengler upozorňuje, že pomalé cestování je často také levnější než to tradiční. „Protože neděláte tolik věcí,“ zdůvodňuje.

Pokud cestujete s dětmi, je pomalé cestování dobrým způsobem, jak je seznámit s mezinárodním prostředím a ukázat jim rozdíly v kulturách. Pomalé cestování navíc dává rodině možnost více se soustředit na společné trávení času.

Jak na to?

Neexistuje jediný správný způsob, jak se slow travel začít. Cestovatelé ale vypichují několik věcí, které byste měli mít na paměti, pokud chcete svůj zážitek maximalizovat. „Váš seznam úkolů by měl být velmi krátký nebo žádný,“ radí Dengler. „Buď naplánujte strávit čas jen na několika místech, nebo si nechte poradit od lidí, kteří v dané oblasti žijí. Při návštěvě místa byste se měli snažit pochopit jeho význam, nikoliv jen odškrtávat ze seznamu. Ve většině případů tam tak budete muset strávit více času, než jste byli zvyklí, ale měli byste odjet s mnohem hlubším porozuměním,“ dodává.

Odolejte pokušení vidět každou památku a sníst každé jídlo během jednoho nebo dvou dnů. „Rozložte si turistické cíle do delšího časového období,“ doporučuje Wolters. „Můžete tak strávit dopoledne v kavárně, poledne v muzeu, odpoledne a podvečer v parku čtením oblíbené knihy místo toho, abyste dopoledne navštívili dvě muzea, odpoledne další a večer stihli ještě divadelní představení,“ ilustruje. Zvažte také ubytování mimo typická turistická místa. Získáte tak představu o tom, kde žijí místní a také budete mít více prostoru pro skutečný odpočinek.

Související…

Poznávejte svět i sebe: 7 důvodů, proč pravidelně balit kufry a cestovat
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Shutterstock, zdroj: Huffpost.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...