fbpx

Jste zvyklí dělat několik věcí najednou? Raději zkuste monotasking, radí odborníci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Rychlé tempo dnešní doby nás často nutí rozprostřít soustředění mezi několik různých činností. Náš mozek je tak nucený žonglovat s jednotlivými informacemi a celková produktivita ve výsledku trpí

Zveřejněno: 16. 3. 2023

Multitasking v jisté míře provádí každý z nás. Bez schopnosti dělat několik věcí najednou bychom se v životě obešli asi jen těžko, většinou však celý proces probíhá automaticky. Bez větší námahy proto můžeme obědvat a sledovat televizi, stejně jako řídit auto a zároveň se učit cizí jazyk. Pokud se ale budeme v jednu chvíli soustředit na více náročnějších a komplexních činností, může to mít negativní dopad na podaný výkon a na naše celkové flow.

Go with the flow

Termín „flow“ označuje duševní stav, ve kterém veškerou pozornost  zaměříme na jednu jedinou činnost, případně na jediný úkol. Jakékoliv rozptýlení v podobě ostatních vjemů se úplně rozpadne a člověk se dostane do jakéhosi stavu hyperkoncentrace. S pojmem flow poprvé přišel psycholog Mihaly Csikszentmihalyi, jeden hlavních z představitelů pozitivní psychologie, která se zabývá zkoumáním věcí člověku prospěšných.

„Stav flow je optimální stav soustředění a koncentrace, kdy jste schopni se plně věnovat danému úkolu a dosáhnout co nejlepšího výkonu. Když jste v tomto stavu, jste zcela pohlceni tím, co právě děláte,“ říká Heather Wilson, odbornice na traumata a výkonná ředitelka léčebny pro drogově závislé v americkém New Jersey.

Řada lidí si flow spojuje s vysokou produktivitou, to ale není úplně přesné. Zatímco produktivita popisuje situace, kdy zpravidla něco tvoříte, do stavu flow se můžete dostat bez ohledu na to, jestli plníme nějaký úkol. Docílit ho lze například během některé z následujících činností:

  • hra na hudební nástroj
  • čtení knihy
  • úklid domácnosti
  • cvičení

Stav flow je tedy prakticky pravým opakem multitaskingu, který podle řady odborníků snižuje produktivitu i efektivitu. A nejen to, vytváří prostor pro chyby a následný stres. Pro ty, kteří mají často tendence dělat několik věcí najednou, může být jeho dosažení poměrně náročné. Ale se špetkou odhodlání a o něco větší špetkou trpělivosti určitě ne nemožné.

Přepněte na monotasking

Ze samotného pojmenování není těžké odvodit, že monotasking popisuje vykonávání jedné činnosti v daný okamžik, přičemž před jejím dokončením nepřecházíme k činnostem jiným. Právě monotasking může být v mnoha případech klíčem k dosažení stavu flow, který příspívá k rychleji a lépe odvedené práci.

Pokud v jeden okamžik otevřete příliš mnoho oken internetového prohlížeče, paměť počítače bude přetížená a to ovlivní funkčnost a plynulost systému. To samé se děje během multitaskingu v našem mozku.

Praktikováním monotaskingu se ocitnete v zóně, kdy daný úkol vykonáváte skutečně naplno a nezatěžujete mozek ničím jiným. I díky tomu máte daleko větší pocit pohody a důvěru v to, že celá záležitost pro vás dopadne pozitivně.

Podle doktorky Sony Sherpové, která je zastánkyní holistického přístupu ve zdravotnictví, jsou monotasking a stav flow spojeny s kreativitou a schopností lépe se učit novým věcem: „Zesiluje to vaši schopnost identifikovat, co je nejdůležitější, takže se na to můžete soustředit a nechat volně proudit své tvůrčí schopnosti. Monotasking vede k lepší produktivitě a vyššímu výkonu.“

A v čem je tedy multitasking tak špatný? Přestože se na první pohled jedná o skvělý způsob, jak dotáhnout větší množství úkolů v kratším časovém úseku, může být velice škodlivý pro naši psychiku. Multitasking může:

1. Způsobit problémy s pamětí

Velké množství úkolů nevyhnutelně povede k tomu, že vaše paměť bude přehlcená. Přirovnat to můžeme k oknům internetového prohlížeče: pokud jich v jeden okamžik otevřete příliš mnoho, paměť počítače bude přetížená a to ovlivní funkčnost a plynulost systému. To samé se děje během multitaskingu v našem mozku.

2. Ovlivnit kvalitu práce

Multitasking může vést k frustraci z velkého množství prováděných úkolů, a tím pádem k ovlivnění celkového výkonu a kvality práce.

3. Zvýšit stres

Nejenže multitasking většinou není vůbec efektivní, ale co víc, zvyšuje celkovou hladinu stresu. Neustálé přepínání mezi činnostmi vede častěji k omylům a chybám, které vytváří neustávající pocit úzkosti a stresu.

4. Snížit produktivitu

Ačkoliv multitasking by měl představovat způsob, jak stíhat „více za méně,“ zachovat úroveň produktivity tímto způsobem je velice náročné. Vzhledem k velké náloži práce pak chybujeme ve zdánlivě nenáročných úkonech a tím trpí naše nálada a motivace zůstat produktivní.

5. Narušit soustředění

Často slýcháme, že ženy se umí souběžně soustředit na více věcí daleko lépe než muži. Bohužel i něžné pohlaví ale musíme zklamat informací, že jejich soustředění je multitaskingem vážně ohroženo. Čím více budete multitasking provádět, tím těžší bude pro váš mozek se jednotlivých činnostem dostatečně věnovat. A to se může týkat i výkonu každodenních rutinních úkolů, nejen těch náročnějších.

Stanovte si plán

Jistě není ultimátní pravdou, že provádět několik činností najednou je pro nás vždy škodlivé, ale nic se nesmí přehánět. Pokud máte v plánu si zachovat své fyzické i psychické zdraví, budete se především muset vyhýbat stresu. A ten je bohužel nevyhnutelným důsledkem multitaskingu. Když ale do vašeho denního mixu sem tam postupně přidáte trochu monotaskingu, můžete se postupně od špatných pocitů z nedbale odvedené práce osvobodit.

Jediným účinným způsobem, jak se vyhnout chaosu způsobenému multitaskingem, je ve finále správná organizace vašeho času. Vše si naplánujte předem, rozumně si rozvrhněte svoji pracovní dobu a samozřejmě nezapomeňte ani na pravidelné přestávky. Pokud svůj plán zvládnete dodržet, jste na nejlepší cestě za nastolením rovnováhy mezi vaším osobním a pracovním životem.

Související…

Lhaní je náročný multitasking: Tři způsoby, jak lháře účinně vyvést z role
Hana Průšová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Humnutrition

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...