fbpx

Před každým letem se vám svírá žaludek a nejraději byste vzali nohy na ramena? Nejste v tom sami. Naštěstí existují způsoby, jak aerofobiii překonat, nebo alespoň zmírnit

Zveřejněno: 15. 3. 2023

Amerického filmového režiséra Stanley Kubricka strach z létání natolik omezoval, že už se posledních několik let svého života nehnul ze svého bydliště. Jeho kultovní snímek Spalující touha, jehož podstatná část se odehrává v ulicích New Yorku, se natáčel téměř celý v Anglii, kde režisér žil. Zajímavé je, že Kubrick měl kdysi dokonce pilotní licenci. Někteří jeho přátelé dle režisérových fanoušků tvrdí, že se Kubrick začal bát létání právě proto, že se stal pilotem a dobře věděl, co všechno by se mohlo během letu pokazit.

Strach z létání je ale velmi běžný, a pokud je jen mírný a krátkodobý, člověk ho většinou dokáže překonat sám. Někteří lidé ale mají strach z létání tak velký, že se letům pokud možno vyhýbají. 

Kombinace mnoha faktorů

Nejstarší zmínky o „aero-neuróze“ se objevily během první světové války, kdy letecký personál pociťoval úzkost z letu. V 50. letech 20. století, kdy se létání stalo komerčním, se toto téma objevilo znovu. V 70. letech se pak strachem z létání začali zabývat psychologové.

Strach z létání obvykle nevychází z jedné konkrétní příčiny, ale spíše z představy možného ohrožení z jakékoli fáze procesu letu. Člověk se strachem z létání může navíc trpět jinými fobiemi, jako je například klaustrofobie (strach z uzavřených prostor), agorafobie (strach z pocitu uvěznění a bezmoci) či akrofobie (strach z výšek).

Magazín Frontiers in Psychology uvádí, že až 59 % osob s fobií z létání se během svého života setká i s jinou úzkostnou poruchou. Přitom jakákoli fáze letu od počátečního plánování až po závěrečné přistání může vyvolat příznaky úzkosti a strachu, jako je zrychlený tep, dušnost, nevolnost nebo zvracení.

Příliš mnoho alkoholu může pocity úzkosti ještě umocnit. Místo toho pijte vodu.

Dobrý začátek, jak tuto specifickou fobii překonat, je poznat zdroj úzkosti, píše magazín Healthline. Fobie je úzkostná porucha vyvolávající intenzivní strach a paniku z něčeho, co představuje malé nebo žádné nebezpečí.

V závislosti na závažnosti popsaných příznaků a symptomů vám může praktický lékař doporučit poradenství u psychoterapeuta. Terapie nejčastěji nabízená v případě aerofobie se skládá z kognitivně-behaviorální terapie (KBT), expoziční terapie, léků nebo jejich kombinace.

Jak to překonat?

Pokud věříte, že úzkost během letu zvládnete překonat sami bez pomoci odborníka, zde je několik tipů, co dělat a čeho se naopak vyvarovat. 

Dejte si čas. Na letiště přijeďte s dostatečnou časovou rezervou, abyste se aklimatizovali na dané prostředí. Věnujte čas tomu, abyste si utřídili myšlenky a připravili se na samotný let.

Poznejte své spouštěče. Důvody strachu z létání se u každého člověka liší, a je tedy důležité zjistit, co ve vás strach vyvolává a co s tím tedy můžete dělat. Nejprve pochopte hlavní příčinu svého strachu a prostudujte ji, radí článek na CNN. Jakmile zjistíte, proč máte strach z létání, můžete zvážit, jaké kroky můžete podniknout, abyste ho zažehnali.

Začněte s malými kroky. Říká se, že čím více něco děláte, tím je to snazší. Začněte s malými kroky, které vám pomohou usnadnit létání, ale zároveň vás příliš nezatíží. Nečekejte, až budete muset letět na jiný kontinent na svatbu své sestry, abyste se vypořádali se svými obavami. Začněte krátkými cestami, při kterých budete ve vzduchu jen třeba hodinu. Pomůže vám to zvyknout si na létání a budete vědět, co můžete očekávat.

Pomoci vám může i rozhovor s posádkou vašeho letu. Tito lidé se již setkali s velkým počtem nervózních cestovatelů a mají nástroje a znalosti, které vám pomohou uklidnit se.

Staňte se nadšencem do letectví. Na letištích po celém světě existují komunity, které se věnují umění létání a pozorování letadel. Vzdělání v oblasti létání vám může pomoci, radí opět CNN. „Mým největším spouštěčem byly turbulence,“ říká Jenn Lloydová, která píše blog o cestování s hendikepem Sick Girl Travels. „Ale jakmile jsem si začala číst o tom, jak letadla létají a jak jsou navržena, aby zvládala turbulence, zjistila jsem, že je pro mě snazší úzkost zvládat.“ S tímto by asi Kubrick nesouhlasil, ale každý jsme jiný.

Promluvte si s posádkou. „Promluvte si s odborníkem – ne s psychologem (i když i ten může pomoci), ale s odborníkem z letecké společnosti,“ doporučuje také Lloydová. „Od bezpečnostních kontrol, popojíždění a vzletu až po přistání vám informace o tom, co se děje mimo hlavní kabinu, pomůže dát pocit bezpečí.“

Pokud máte ve svém životě někoho, kdo pracuje jako pilot nebo letuška, může vám pomoci, když si s ním sednete a vyslechnete si jeho zkušenosti. Pomoci vám může i rozhovor s posádkou vašeho letu. Tito lidé se již setkali s velkým počtem nervózních cestovatelů a mají nástroje a znalosti, které vám pomohou uklidnit se.

Přesměrujte své myšlenky. Uvědomte si, že vám nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí. Své myšlenky můžete mít částečně pod kontrolou.

Soustřeďte se na své dýchání. Dýchejte pomalu, lehce a zhluboka.

Nejprve pochopte hlavní příčinu svého strachu a prostudujte ji. Jakmile zjistíte, proč máte strach z létání, můžete zvážit, jaké kroky můžete podniknout, abyste ho zažehnali.

Dělejte něco, co vás baví. Při čekání na let i během něj si čtěte knihu, poslouchejte hudbu nebo pozorujte lidi.

Létejte častěji. Čím častěji se setkáte s létáním, tím lépe se vám bude cestování letadlem dařit.

Zvažte sedadlo do uličky. Při nástupu do letadla záleží na tom, kde sedíte. Větší prostor pro pohyb a možnost případně vstát a projít se vám může také pomoci. „Pokud vás trápí klaustrofobie, před letem si určitě vyberte sedadlo do uličky,“ říká také Lloydová. „Díky tomu se budete cítit méně stísněně.“

Co nedělat?

  • Vyhýbejte se zprávám o leteckých katastrofách. Pamatujte, že většina letů doletí do cíle v pořádku.
  • Mírněte pití alkoholu. Příliš mnoho alkoholu může pocity úzkosti ještě umocnit. Místo toho pijte vodu.
  • Nepřejídejte se. Přejídání může způsobit nadýmání a nepříjemné pocity, nemluvě o plynatosti.
  • Zbavte se kofeinu. Vyhněte se nervozitě tím, že se budete vyhýbat stimulantům, jako je káva a limonády.
  • Zůstaňte organizovaní. Neorganizovanost způsobuje frustraci a nešikovnost. Ujistěte se, že máte snadný přístup ke všem informacím o nástupu na palubu v papírové podobě či v telefonu.
  • Buďte optimističtí. Negativní naladění vám ještě víc zkazí náladu. 

Extrémní strach z létání vám brání užít si vše, co cestování nabízí, ať už jde o dovolenou či získání pracovních zkušeností. Naštěstí nejde o stav, se kterým byste se museli smířit. S výše uvedenými tipy, případně i s odbornou pomocí se vám může podařit strach z létání zvládnout.

Související…

Našla jsem recept, jak překonat strach z létání
Kristina Lamperová

foto: Shutterstock, zdroj: Healthnews.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...