fbpx

Deset vlastností, kvůli kterým vás nikdo nebude mít rád 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Cítíte se často vytočení, ukřivdění nebo chodíte pozdě na schůzky a nedá se na vás spolehnout? Pozor na to! Podle psycholožky to jsou jedny z nejčastějších vlastností, které lidé na svých partnerech nesnáší

Zveřejněno: 13. 3. 2023

Když se s někým seznamujeme, máme často tendenci prezentovat se v co nejlepším světle a ukazovat jen naše pozitivní vlastnosti. Je logické, že nechceme hned v prvních chvílích toho druhého odradit. Roli může hrát i nervozita, kvůli které se nedokážeme uvolnit a být hned sami sebou. Vaše pravé já ale nemůžete skrývat donekonečna.

I na vlastnosti vzniká alergie

Podle psycholožky a vztahové poradkyně Randi Guntherové existuje 10 základních osobnostních charakteristik a chování, které mohou vést ke krachu vztahu.

„Většina lidí mi říká, že jejich vztah skončil kvůli neshodám, dříve skrytým nepřekonatelným rozdílům, nebo krizovým situacím, jako je nevěra nebo vznikající závislost. Během více než čtyřiceti let, co pracuji jako vztahová terapeutka, jsem však zjistila, že často existují základní osobnostní charakteristiky a chování, které mohou partnera odradit, i když žádné zjevnější důvody neexistují,“ říká Guntherová.

Tyto osobnostní charakteristiky mají podle ní společné to, že v počátečních fázích vztahu je nelze tak snadno zaznamenat, ale časem způsobují mezi partnery alergii. Které to jsou?

1. Rozčilování se

Neustálé projevy rozhořčení bývají zástěrkou bezmoci. Partner může tyto stavy buď tolerovat, nebo je podpořit tím, že s vámi bude souhlasit. Z dlouhodobého hlediska však časté rozčilování se přináší do vztahu toxicitu a bezmoc se přenáší i na druhého partnera.

2. Nemožnost se uvolnit

Bílý králík z Alenky v říši divů neustále běduje: „Bože, bože! Určitě přijdu pozdě!“ Lidé, kteří podobně jako on žijí s neustálým pocitem naléhavosti, se nedokáží uvolnit, soustavně předvídají možné krize a jsou v nepřetržité bojové pohotovosti. Zaměřují se na budoucnost a nejsou schopni být přítomni v daném okamžiku.

3. Nízká frustrační tolerance

Snadno se necháte vytočit? Většina lidí a situací vás často štve? Reagujete prudce, když se věci nevyvíjejí tak, jak jste očekávali? Cítí se ostatní často nuceni vás „uklidnit“? Je náročné být v blízkosti člověka, který je takto netolerantní k sebemenším problémům. Všudypřítomná frustrace bere radost ze všeho dobrého a radostného, co se v životě děje.

4. Nekonečné omílání věcí

Patříte mezi ty, co musí stále dokola opakovat ty stejné věci a znovu a znovu prožívat každý mučivý okamžik? Jste posedlí snahou přijít všemu na kloub, a než se vám to podaří, nepřestáváte o tom mluvit? Lidé s touto vlastností bývají obvykle tak zabraní do věčného pátrání, že si ani nedokáží připustit nové informace, které by je mohly vyvést z bludného kruhu.

5. Sebestřednost

Je těžké mít za partnera někoho, kdo vidí svět jen ze svého úhlu pohledu, mluví stále jen o sobě, nezajímá se o vás, nepamatuje si věci, co jste mu řekli, a za všechno si přisuzuje zásluhy.

Člověk, který žije v paranoidní představě o tom, že ho někdo využívá, dává nižší dýško obsluze, smlouvá, aby v každé situaci dosáhl co nejlepší nabídky, bere snadněji, než dává. O ostatních si často myslí, že když ho využívají, nezaslouží si jeho štědrost.

Pokud se v tomto popisu vidíte, dobrá zpráva pro vás je, že na ostatní lidi umíte často působit charismatickým a fascinujícím dojmem.

6. Nedochvilnost

Na člověka, který na sebe soustavně nechává někde čekat, se prostě nedá spolehnout. Jestli patříte mezi chronické opozdilce, zřejmě se kvůli tomu cítíte hrozně, a tak s vámi zpočátku vaše okolí bude mít slitování, ale v dlouhodobém měřítku to stejně každého přivede k šílenství. Nejčastější příčinou zpoždění bývá setrvačnost. Nedokážete se odtrhnout od toho, co právě děláte, a nenaplánujete si dostatek času na to, abyste se přenesli z jedné situace do druhé.

7. Nespolehlivost

Pokud často nedodržujete dohody, jste na nejlepší cestě k tomu, aby vám ostatní přestali důvěřovat. A důvěra je základním stavebním kamenem každého vztahu. Pokud chcete, aby vám partner věřil, nemůžete přecházet nebo omlouvat porušení dohod, aniž byste se předem pokusili s tím druhým domluvit na změně. Je lidské občas slíbit něco, co později nedokážeme dodržet, ale není v pořádku o tom lhát nebo si neuvědomovat důsledky porušení slibu.

8. Lakota

Člověk, který žije v paranoidní představě o tom, že ho někdo využívá, se často obává, že bude takzvaně tahat za kratší konec provazu. V jeho chování se to může projevovat třeba tím, že obsluze dává nižší dýško, smlouvá, aby v každé situaci dosáhl co nejlepší nabídky, bere snadněji, než dává. O ostatních si často myslí, že ho využívají, a proto si nezaslouží jeho štědrost.

9. Sarkasmus

Hravé škádlení je naprosto přijatelné, pokud obě strany s tímto druhem interakce souhlasí. Sarkasmus však obvykle obsahuje určitou míru pohrdání nebo výsměchu, a ne každý se dokáže ozvat a přiznat, že je mu tohle vtipkování nepříjemné. Může se stát, že budete sarkastičtí s osobou, která je natolik dobrosrdečná, že se zasměje, i když se ve skutečnosti bude cítit dotčeně.

Někteří lidé používají sarkasmus jako sebeobranu, protože jsou ve skutečnosti ve společnosti nejistí a bojí se, že se sami stanou terčem vtipu. Tento styl brnění se ale může časem opotřebit a začít lézt lidem kolem na nervy. Budou to snášet snadněji, když budete opravdu vtipní, nebo se budete cítit špatně, když vám řeknou, že jste jim svou poznámkou ublížili, ale pokud se to bude opakovat, začnou se vás radši stranit.

10. Litování se

Asi každý člověk si během života projde náročnějším obdobím, kdy se musí vyrovnat s těžším traumatem nebo ztrátou. V těchto situacích se většina lidí snaží co nejdříve odrazit ode dna a začít fungovat zase jako dřív. Chvíli to trvá a je normální, že se v těchto situacích člověk občas polituje. Nesmí se z toho ale stát zvyk. Pokud se neustále stavíte do role oběti, máte pocit, že vám opakovaně někdo křivdí, obviňujete druhé z nespravedlnosti a sami sebe svazujete smutkem, lidé s vámi po čase soucítit přestanou a přestanou se snažit vám pomoci. Dojde jim, že ať udělají cokoliv, nic z toho neučiní situaci pro vás snesitelnější.

Každý člověk má dobré i špatné vlastnosti a je možné, že když ty horší vyplují na povrch, vztah nebo kamarádství kvůli nim skončí. Je ale vždy lepší přestat je skrývat co nejdříve a nechat na tom druhém, jestli se vás rozhodne mít rád i s nimi. O tom přece pravá láska, ale i přátelství je.

Související…

Z partnera nedělejte terapeuta: Kde ve vztahu nastavit zdravou hranici sdílení?
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...