fbpx

Z partnera nedělejte terapeuta: Kde ve vztahu nastavit zdravou hranici sdílení? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vzájemná důvěra a bezpečný prostor pro sdílení jsou základními pilíři každého zdravého vztahu. Musíte se ale mít na pozoru před tím, abyste svou drahou polovičku řešením vlastních problémů příliš nepřetěžovali.

Zveřejněno: 12. 3. 2023

Zdravá podpora ve vztahu může mít hodně podob. A pokud na sobě partnerům upřímně záleží, pak budou chtít jeden při druhém stát i v těžkých životních situacích: pomáhat si a vzájemně se podporovat. Když se ale člověk trápí dlouhodobě a všechnu tuto tíhu zároveň nakládá i na svého partnera, může to pro vztah mít velice neblahé následky.

Partner ≠ terapeut

Nejprve je potřeba si plně uvědomit, že naši partneři pro nás nemohou být vším, a především ne našimi terapeuty. Je přirozené chtít nabídnout pomoc a řešení ve chvíli, kdy někdo vám tolik blízký trpí. Pokud se ale jedná o závažný problém, který třeba už vyžaduje odbornou konzultaci, může taková pomoc nadělat více škody než užitku. A to oběma stranám.

V případě, že problémy jednoho z partnerů jsou na stole daleko častěji než problémy toho druhého, se „pomáhající“ partner může velice brzy ve vztahu začít cítit zanedbáván. Neustálé řešení cizích problémů není příjemné asi nikomu, a co víc, často řešíme své vlastní problémy, třeba i závažnějšího rázu. Naše vlastní emoční rozpoložení pak může negativně ovlivnit rady a celkovou pomoc, původně poskytovanou jako projev lásky a porozumění.

Shandelle Hether-Grayová, poradkyně v oblasti duševního zdraví a autorka knihy Assertiveness Workbook: Practical Exercises to Improve Communication, Set Boundaries, and Be Your Best Advocate, k této problematice uvádí: „Naši partneři nás často znají lépe než kdokoliv jiný. Znají naši rodinnou situaci, životní zkušenosti, starosti, cíle a sny. Opíráme se o ně a o jejich podporu. To z nich ale nedělá naše terapeuty. Snaha postavit je do této role může mít trvalý negativní dopad na celý vztah. Pokud cítíme, že je toho na nás moc a nevíme, jak pomoci, jsou to nejčastěji indikátory toho, že náš partner by měl vyhledat odbornou terapii.“ 

Raději se obraťte na odborníka

I když má člověk jen ty nejlepší úmysly, může partnerovým problémům naslouchat s jistým záměrem nebo subjektivním pohledem a emocemi. To nevyhnutelně ovlivní jeho reakce a rady. Navíc zrovna ne mnoho lidí má dostatečné znalosti a nástroje na to, aby v takových případech převzali roli odborníka a nenadělali zbytečnou škodu.

Je těžké si přiznat, že jste na někom závislí více, než by bylo zdrávo. Když na své závislosti ale začnete pracovat, máte velice slušnou šanci, že se jí pod správným vedením dokážete zbavit.

Naproti tomu je skutečný odborník na duševní zdraví zaměřen pouze a zcela na uzdravení svého klienta. A samozřejmě, pokud možno, také jeho následný růst. Ve správném provedení může terapie výrazně zlepšit kvalitu života poskytnutím naprosto soukromého prostoru, který vám partner v tomto smyslu poskytnout nemůže, ač by chtěl sebevíc.

Efektivita terapie tak spočívá v tom, že vztah mezi klientem a odborníkem je čistě profesionální a ve své podstatě také jednostranný. Tím pádem může pacient dostat soustředěnou a objektivní péči, kterou potřebuje. Terapeut má potřebné vzdělání, praxi i zkušenosti na to, aby mohl klientovi poskytnout nástroje a postupy pro zdravou a udržitelnou změnu. Jestli jen trochu cítíte, že terapie by mohla být cestou k nápravě věcí ve vašem životě, neváhejte tuto formu pomoci vyhledat. A jak poznáte, že partnera stavíte do role terapeuta?

1. Dynamika vztahu je jednostranná

V každém zdravém vztahu byste měli přijímat, ale i dávat. Když budete svého partnera neustále stavět do situace, kdy vám musí s vašimi problémy pomáhat, může se začít cítit spíše jako váš pečovatel. I když zprvu dokonce mohou být nadšení z toho, že mají možnost někomu takto pomáhat, po jistém čase se sami začnou cítit ve vztahu nepodstatní.

2. Vaše problémy jsou vážné a dlouhodobé

Jedna věc je zažívat nárazové trable a emoční vypětí a s partnerem je pak sdílet. Co ale už může přesahovat hranici zdravé komunikace, je na partnera vybalit všechny svoje životní obavy a trápení a následně očekávat, že vám pomůže k uzdravení. Dáváte tak na něj zodpovědnost, se kterou se nemusí umět vypořádat.

3. Jste na partnerovi příliš závislí

Vztah, v němž jste psychicky nebo fyzicky přespříliš závislí na svém protějšku, nikdy nemůže být zdravý. Pokud se i po malé chvíli bez partnera cítíte bezradní, smutní a máte potřebu se s ním co nejdříve vidět, nebo mu alespoň zavolat nebo napsat, zamyslete se nad tím, jestli vaše láska nepřerůstá v nezdravou jednostrannou závislost.

Známky toxické závislosti na partnerovi

Přehnaná závislost na partnerovi často vede k přetěžování vlastními problémy a stavění všeho ostatního na druhou kolej. Člověk v pozici „pomocníka“ si pak ve vztahu začne připadat utlačovaný a znejistí v komunikování a prosazování jakýchkoliv vlastních názorů. Projděte si varovné znaky nezdravé až toxické závislosti ve vztahu:

  • Váš psychický stav se odvíjí od přítomnosti a pozornosti vašeho partnera
  • Máte pocit, že bez něj nemůžete žít
  • Trpíte nepřetržitou potřebou s partnerem komunikovat
  • Partnera často kontrolujete a jste až posedlí tím, abyste věděli, kde se zrovna nachází
  • Jste nezdravě žárliví na osoby v jeho okolí
  • Máte sklony k sobeckým pocitům a chování

Je těžké si přiznat, že jste na někom závislí více, než by bylo zdrávo. Když na své závislosti ale začnete pracovat, máte velice slušnou šanci, že se jí pod správným vedením dokážete zbavit. Nebo ji alespoň dostatečně zmírnit.

Sečteno a podtrženo

Je bezpochyby skvělé mít po boku partnera, kterému se můžeme svěřit naprosto se vším. I tak ale stále platí, jako u většiny vztahových záležitostí, že je potřeba hledat rovnováhu a kompromis. O svých problémech se nemusíte bát mluvit, dejte si ale pozor na překročení tenké hranice mezi vzájemnou a jednostrannou pomocí. Protože ta může nakonec znamenat nešťastný konec celého vašeho vztahu.

Související…

Městský šaman Vladimír Münz: O mužských hranicích ve vztahu
Nový Fénix

foto: Shutterstock , zdroj: Verywellmind

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...