fbpx

Zahoďte pyžama! 8 důvodů, proč byste dnes měli jít do postele nazí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Spaní bez oblečení může pomoci vašemu zdraví, ale i milostnému životu. Vyzkoušejte to také!

Zveřejněno: 9. 3. 2023

Představa toho, že večer uleháte do postele nazí, vám může připadat nepohodlná, nebo dokonce nehygienická. Neměli byste to ale odsuzovat, pokud jste to ještě nevyzkoušeli, možná vás překvapí, kolik přínosů spaní bez pyžama může mít. Pokud váháte, následujících 8 důvodů vás jistě přesvědčí:

1. Usnete rychleji

To, jak rychle usnete, záleží z části na vaší večerní rutině a z části na cirkadiánním rytmu. Cirkadiánní rytmy jsou takové naše vnitřní hodiny – jsou napojeny na mozek a mají vliv na naši aktivitu během dne. Aby procesy v těle fungovaly správně, musí být tento biorytmus sladěn s časem kolem nás. Nesprávné fungování může být zapříčiněno například okolní teplotou nebo světlem.

Když uléháte ke spánku, vaše tělesná teplota by přirozeně měla klesnout něco málo pod 37 °C. Když však svůj mozek zmatete například pozdní večeří nebo působením modrého světla, které vyzařuje z obrazovek počítačů a telefonů, přirozené tělesné reakce spojené s usínáním nezačnou včas a vám se bude usínat špatně. Ochlazení těla můžete urychlit tak, že si otevřete okno, stáhnete topení, nebo právě tím, že odhodíte oblečení.

2. Váš spánek bude kvalitnější

Bez pyžama nebudete jen lépe usínat, ale budete mít také po celou noc kvalitnější spánek. To potvrzuje japonská studie Tohoku Fukushi University z roku 2012, během které se ukázalo, že účastníci výzkumu, kteří spali v oblečení, se během noci častěji probouzeli a jejich spánek byl méně kvalitní.

„Během noci se tělesná teplota mění a je těžší svléknout se z pyžamových kalhot než odhrnout přikrývku,“ říká neurolog a specialista na spánek Dr. Chris Winter. „Méně oblečení může znamenat lepší kvalitu spánku, protože máte vlastní tělesnou teplotu možnost lépe kontrolovat,“ vysvětluje.

3. Nic vás nebude škrtit nebo tlačit

Lehké prodyšné pyžamo může být vhodnou alternativou, pokud se rozhodnete, že spát nazí nechcete. Dejte si ale pozor na to, aby vás látka na žádném místě netlačila a nebránila přirozenému pohybu. Výzkumy totiž ukazují, že těsné oblečení může brzdit produkci spánkového hormonu melatoninu, který také hraje důležitou roli ve správném fungování cirkadiánního rytmu.

4. Zlepší se vám pleť

Když spíte nazí, vaše pokožka může lépe dýchat. Budete se méně potit a rychleji se vám zahojí případná poranění. Nadměrné pocení bývá způsobeno silnými materiály pyžam a může vést ke vzniku vyrážek, pupínků nebo zánětů. Vlhké povlečení také podporuje růst plísní a množení bakterií v povlečení a na matraci.

Bez oblečení se cítíte o něco svobodněji. A to může udělat zázraky s vaším sebevědomím.

Lepší krevní oběh, kterého docílíte tím, že vás nebude v pase škrtit guma od pyžama, pomůže obnově buněk a zmírní tvorbu vrásek.

5. Ženy sníží riziko gynekologických problémů

Spaní bez oblečení podporuje zdraví pochvy. Bez ohledu na to, jestli se v noci potíte, může těsné spodní prádlo v kombinaci s vlhkým vzduchem zavinit množení vaginálních bakterií, a to zejména pokud nosíte kalhotky ze syntetických neprodyšných materiálů, které zvyšují riziko kvasinkových infekcí a infekcí močových cest. Když budete spát bez oblečení, díky cirkulaci vzduchu snížíte pravděpodobnost, že se kvasinky nebo bakterie usadí. Nošení spodního prádla na spaní nedoporučují ani gynekologové.

6. U mužů se může zvýšit počet spermií

Spaní „na adama“ může zlepšit zdraví varlat a počet spermií. Existuje studie, která zkoumala 656 mužských dvojic a zjistila, že ti, kteří nosili přiléhavé spodní prádlo, měli nižší počet spermií než ti, kteří nosili trenýrky.

Pokud v noci poskytnete svým intimním partiím prostor k dýchání, zmírníte tím také možnost svědění nebo podráždění.

7. Budete si s partnerem blíže

Pokud budete s partnerem uléhat do postele nazí, může vás to sblížit zcela novým způsobem.

Podle doktorky Duffy McMahonové, odbornice na lidské spánkové chování, se díky tomu mohou páry naučit být k sobě otevřenější. „Je osvobozující, když se přestanete snažit skrývat své tělo před partnerem,“ říká.

Když budete s partnerem oba nazí, kontakt kůže na kůži, ke kterému bude pod peřinou docházet, povede k produkci oxytocinu, často označovaného jako hormon lásky.

8. Zlepší se vám psychické zdraví

Bez oblečení se cítíte o něco svobodněji. A to může udělat zázraky s vaším sebevědomím. Pokud si zvyknete na obraz svého vlastního nahého těla, posílí se tím vaše sebeláska. Psycholog Keon West ve studiích z roku 2017 zjistil, že lidé, kteří trávili více času nazí a podařilo se jim sžít se s vlastním tělem, se v životě cítili spokojenější.

Proč si nezvyknout na pohodlí ve vlastní kůži na nejpohodlnějším místě na světě – ve vaší posteli?

Související…

Během spánku se lze učit nová slova i cizí jazyky. Jak mozek v noci pracuje?
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Sleep

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...