fbpx

Zabíjí moderní doba naše dary? Slavní umělci dříve hlavně jedli a odpočívali 2 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Chcete vědět, jak vznikala úžasná umělecká díla? Každodenní rutiny slavných lidí napovídají, že tajemství úspěchu tkví v dostatku odpočinku a volného času. Pak geniální nápady přicházejí samy

Zveřejněno: 19. 2. 2023

Kreativci mají pověst lidí, kteří obcházejí konvence. Koneckonců, kdyby dělali věci stejně jako ostatní, jak by mohli vytvořit něco jedinečného? Server Visual Capitalist představil graf společnosti Podio (níže v článku), který zachycuje denní rutinu slavných tvůrčích lidí, jako byli Pablo Picasso, Wolfgang Amadeus Mozart, Maya Angelou nebo Benjamin Franklin. Podio vychází z deníků, dopisů a dalších záznamů těchto velikánů. Údaje bere i z knihy Masona Curreyho Daily Rituals: Jak pracují umělci.

A co zajímavého se můžete o každodenním životě slavných velikánů dočíst? Tak například německý skladatel a klavírista Ludwig van Beethoven energii pro svou tvorbu získával poměrně tradičně – z kávy. Byl na ní ovšem závislý. Měl také jeden velmi zvláštní rituál – na každý šálek si odpočítal přesně šedesát zrnek. Spisovatel Franz Kafka měl zase takříkajíc štěstí v neštěstí. Jeho tvůrčí proces totiž formovaly silné záchvaty nespavosti a časté halucinace. Ve svém deníku uvedl, že zná jen ten typ psaní, při kterém mu „strach nedovolí spát“.

Francouzský romanopisec a dramatik Honoré de Balzac si na svých rituálech pro tvůrčí proces vskutku zakládal. Chodil spát se slepicemi – v šest nebo v sedm večer. Pracovat pak začínal těsně po půlnoci. Nazuté měl při tom marocké pantofle a pověstný bílý mnišský hábit s páskem z benátského zlata. Až se budete smát jeho módnímu vkusu, vzpomeňte si ale, že takhle dokázal za dvacet let napsat 85 románů.

Syrová vejce a krátké šlofíky

Své rituály měl také francouzský básník, prozaik a dramatik Victor Hugo. Jeho snídaně zahrnovala kávu a dvě syrová vejce. Po několika hodinách ranní práce si pak dopřával ledovou koupel na střeše. Odpoledne se snažil stihnout rychlou návštěvu holiče, rande s milenkou a také cvičení. Večer se ještě chvíli věnoval psaní, poté šel ven s přáteli.

O rituálech velikánů píše také server Psychology Today. Nicola Tesla a Thomas Edison si během dne dopřávali četné krátké šlofíky a každý den strávili spánkem jen několik hodin. Také Albert Einstein si dopřával jen velmi krátká zdřímnutí. Během lehkého spánku, který považoval za nejlepší pro stimulaci originálního myšlení, držel kovovou lžíci nad talířem – vždy usnul jen na několik minut, než ho probudilo její cinknutí.

328857570 1352109342289649 4127111756894604863 n

Denní rutina slavných umělců, Zdroj: Podio


A kdy umyli záchod?

Při pohledu na graf je zřejmé, že slavní velikáni dvakrát moc času běžnými činnostmi netrávili. Kromě umění jim většinu času zabral spánek, volnočasové aktivity a jídlo. Někteří v tomto směru mimochodem dosáhli téměř mistrovství, jako například spisovatelka O´Connorová, která psaní věnovala jen asi tři hodiny denně. Jinými slovy, většina slavných kreativců neměla denní povinnosti jako my, natož pak klasickou práci a mohla se zaměřit na činnosti, které je opravdu naplňovaly, a tyto své schopnosti pak rozvíjet k dokonalosti. 

Pokud se tedy divíme, proč dnes už nevznikají tak mistrovská díla, jako tomu bylo dříve, možná právě zde je odpověď. Na to, abychom rozvíjeli své talenty a dary nám zkrátka často už nezbývá čas. Většinu svých dní zkrátka věnujeme práci, která pravděpodobně není tak naplňující a zábavná, ale přináší nám větší či menší finanční jistotu. Jak ostatně poznamenal i jeden z komentujících na Facebooku: „Dnes už lidem nikdo neplatí bydlení, jen aby mohli dělat umění. Kromě kreativní činnosti se tedy musíte věnovat ještě další práci. Kapitalismus zkrátka umění zabil.“ 

Osm hodin práce? Fikce

Pokud máte to štěstí jako výše uvedení kreativci a je ve vašich možnostech si den alespoň trochu přizpůsobit svým vlastním potřebám, už vám asi došlo, že osmihodinový pracovní den není tou nejlepší a nejefektivnější volbou. Ostatně i odborníci už se shodují na tom, že každou hodinou se dostavuje únava a kvalita naší práce klesá. Ve skutečnosti dokáže většina lidí udržet špičkovou produktivitu a soustředěnost jen po dobu devadesáti minut, potom potřebujeme alespoň kratší pauzu. 

Pokud tedy chcete využít čas pro práci co nejlépe, alespoň v rámci možností naslouchejte svému tělu a snažte se dodržovat spánkový režim. No a v případě, že chcete jít cestou slavných velikánů a vytvořit opravdu něco velkolepého, asi vám nezbyde nic jiného, než si vzít letní dlouhou dovolenou, děti poslat na tábor nebo k babičce, sehnat si případně mecenáše a čekat, zda múza navštíví i vás. 

Související…

Viola Černodrinská: Umění prokrastinace a kdy je třeba "vypustit"
Viola Černodrinská

foto: Shutterstock, Podio, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...