fbpx

Da Vinciho paradox byl po stoletích vyřešen, Mundí je však stále opředen tajemstvím 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Dvojice fyziků tvrdí, že vyřešili otázku záhadného pohybu bublin ve vodě. Tu se už před více než 500 lety pokusil poprvé rozlousknout Leonardo da Vinci

Zveřejněno: 31. 1. 2023

Že Leonarda da Vinciho obklopuje řada tajemství a záhad, není žádnou novinkou. Je sice pravda, že konspirační teoretici a fanoušci knih Dana Browna v dílech renesančního malíře a vynálezce často hledají něco více, než tam doopravdy je, není ale nejmenších pochyb o tom, že da Vinci skutečně předběhl svou dobu a jeho práce ovlivňuje dění ve světě dodnes. Nyní byl podle všeho vyřešen jeho 500 let starý paradox týkající se fyziky bublin ve vodě.

Paradoxní paradox

Pod pojmem Da Vinciho paradox si na první dobrou nejspíše představíte nějakou extrémně náročnou logickou šifru ve stylu Šifry mistra Leonarda, ale ve skutečnosti jde o bubliny. O to, jak se bubliny ve vodě po překročení jisté velikosti nevysvětlitelně pohybují v periodických spirálových a klikatých pohybech. Místo toho, aby stoupaly rovně přímo k hladině. Diskuze o důvodech pohybů bublin se může zdát už po dvou až třech větách poměrně nezáživná, ale tento jev hraje klíčovou roli v celé řadě přírodních jevů nebo chemickém průmyslu. Bubliny jsou ve skutečnosti mnohem komplikovanější a záhadnější, než jste si pravděpodobně mysleli. A vědcům dávají zabrat.

Důvodem, proč nebyl Salvator Mundi v Louvru nikdy vystaven, byla prý ješitnost současného majitele, korunního prince Saúdské Arábie. Chtěl obraz vystavit jedině vedle Mony Lisy, aby ho mohl propagovat jako její mužskou protiváhu, což Louvre rázně odmítl.

„Navzdory úsilí a navzdory snadné dostupnosti obrovského výpočetního výkonu nebylo možné sladit experimenty s numerickými simulacemi úplných hydrodynamických rovnic pro deformovatelnou vzduchovou bublinu ve vodě,“ uvedli ve studii autoři Miguel Herrada a Jens Eggers, kteří se zabývají fyzikou tekutin na Sevillské univerzitě, resp. na Bristolské univerzitě.

Stavěl da Vinci historicky první vířivku?

Přišel da Vinci na podivný pohyb bublin během konstrukce první vířivky na světě? Nejspíš to není pravda, ale mohla by být. Leonardo si toho každopádně všiml, a to podle všeho jako úplně první. Jak od té doby potvrdili i další vědci, vzduchové bubliny s kulovým poloměrem výrazně menším než jeden milimetr mají ve vodě tendenci sledovat přímou dráhu vzhůru. Naopak větší bubliny se rozkmitají, což vede k periodickým spirálovitým nebo klikatým trajektoriím. Proč to tak je, to ale dodnes nikdo nevěděl.

Týmu se podařilo přesně určit poloměr sféry, který vyvolává náklon přibližně o velikosti špičky tužky, a popsat tak možný mechanismus, který stojí za klikatým pohybem bublin. „My nyní demonstrujeme nový mechanismus, založený na souhře mezi prouděním a deformací bubliny,“ říkají Herrada a Eggers pro magazín Vice. Kromě vyřešení 500 let starého paradoxu by nová studie mohla také osvětlit řadu dalších otázek, týkajících se chování bublin a dalších objektů, které dodnes nejsou dostatečně prozkoumané.

Dost o bublinách!

Pokud jste se přes bubliny dočetli až sem, zasloužíte si přečíst i o aktuální zajímavé kontroverzi ohledně jednoho z mistrových děl. Tedy, o jeho domnělém díle. Jedná se o obraz Salvator Mundi, který byl v roce 2011 odhalen a prohlášen za da Vinciho ztracený obraz. Mnozí jej během následujících let označili za padělek, a tak zájem veřejnosti o něj postupně opadl. O to zajímavější je, že tento kousek je aktuálně nejdražším obrazem v historii, jelikož se v aukci vydražil za 450 milionů dolarů.

m mundi

Leonardo da Vinci: Salvator Mundi. (zdroj: Wikimedia Commons)


Malba se minulý rok stala předmětem dokumentárního filmu The Lost Leonardo. Jde v něm však o mnohem víc než jen o původ obrazu. Sledujeme zlověstné záběry na černou prosklenou superjachtu korunního prince Saúdské Arábie Mohammeda bin Salmána, kde se má aktuálně Salvator Mundi nacházet. Předchozí majitel, pochybný ruský oligarcha a podnikatel Dmitrij Rybolovlev, na historii obrazu pak nevrhá o nic lepší světlo.

I přes množící se informace o nepravosti díla označuje pařížské muzeum Louvre, kde je vystavena i Leonardova Mona Lisa, jako autora Da Vinciho. Důvodem, proč tam obraz nebyl nikdy vystaven, byla prý princova ješitnost. Chtěl obraz vystavit jedině vedle Mony Lisy, aby ho mohl propagovat jako její mužskou protiváhu, což Louvre rázně odmítl.

Život a dílo Leonarda da Vinci ve společnosti i 500 let po jeho úmrtí stále rezonuje. A ať už nás uchvacuje svými obrazy nebo nadčasovými vynálezy, či se různí podvodníci snaží vydělat na jeho odkazu, není pochyb o tom, že mluvíme o jedné z nejvýznamnějších osobností naší známé historie.

Související…

Dosud neznámý Ježíš od da Vinciho se prodal za 450 milionů USD
Jan Müller

foto: Shutterstock, Wikimedia Commons, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...