fbpx

Bumerangový efekt štěstí: Co dobrého nám přinášejí životní zklamání? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Hledat štěstí je jako házet bumerangem – ne vždy se nám vrátí to, co jsme čekali, a někdy tahle zklamání pekelně bolí. Co když jsou ale všechny životní facky vlastně příležitostí?

Zveřejněno: 29. 1. 2023

Hledání štěstí může být někdy frustrující. Jenže naše kultura nás k tomu neustále nabádá, ba dokonce tvrdí, že nalezení spokojenosti je naším životním cílem. K hledání potěšení a vyhýbání se bolesti jsme navíc neurologicky naprogramováni. Při svých pokusech však často klopýtáme, mnohdy o tytéž kameny, které nám způsobují utrpení. A tak se zdá, že čím více se o štěstí snažíme, tím více nám uniká.

V čem je problém? Když se zapojíme do činností, vztahů nebo zážitků, které by měly zlepšit naši pohodu, často se naopak cítíme pod psa. Tato zkušenost má své jméno – jedná se o takzvaný bumerangový efekt štěstí.

Není možné mít nad vším kontrolu. Vždy se totiž najde nějaká chaotická proměnná, která může v každém okamžiku přinést pravý opak toho, co jsme očekávali.

Představte si, že nadšeně připravujete narozeninovou oslavu pro své dítě. Když však ten den nastane, pocítíte obrovský smutek. Smutek z toho, že váš potomek příliš rychle dospívá. Nebo chcete pomoci rodičům se stěhováním, ale když dorazíte na místo, trvají na tom, že to zvládnou sami.

Existuje mnoho podobných každodenních situací, které by vám sice teoreticky měly poskytnout pocity pohody, místo toho ale přinášejí spíš opak. Bumerangový efekt štěstí definuje ty skutečnosti, do kterých se vrháte v naději, že vás naplní. Ve skutečnosti však přinášejí pouze zklamání, znechucení, nebo dokonce i neštěstí.

Kontrola nad životem je iluze

Profesorka na Kalifornské univerzitě v Riverside Sonja Lyubomirskyová, která se konceptem bumerangového efektu štěstí zabývala, tvrdí, že většina lidí má extrémně standardizovanou představu o tom, jaké aktivity by jim měly přinést naplnění. Patří sem například sdílení času s přáteli, vyjadřování vděčnosti, pomoc druhým, užívání si volného času a také zamilovanost – tyto věci se tedy samozřejmě snažíme ve svém každodenním životě maximálně podporovat.

Při tom všem však zapomínáme na jednu důležitou věc. Je to skutečnost, že není možné mít nad vším kontrolu. Vždy se totiž najde nějaká chaotická proměnná, která může v každém okamžiku přinést pravý opak toho, co jste očekávali.

Je to jako házet bumerangem – je jasné, že v 99 procentech případů se vám vrátí. Někdy ale může zrádný vánek jeho dráhu odklonit a bumerang nakonec zasáhne vás. Následkem toho se zážitky, které „měly být“ pozitivní, obrátí vzhůru nohama.

Recept na štěstí neexistuje

Zažili jsme to všichni. Někdo se například ze všech sil snaží získat vysněné zaměstnání, a když se mu to konečně podaří, narazí na tísnivé pracovní prostředí. Nebo se snažíte udělat někoho šťastným z čisté lásky, ale na oplátku se vám dostane jen sobectví.

Právě nepříjemné životní jevy jako například zklamání nám pomáhají upravit naše očekávání a hledat naplnění na vhodnějších místech.

Dříve nebo později zjistíte, že neexistuje žádný univerzální recept na štěstí. To, co jednomu funguje, přináší jinému citové strádání a zmatek. To, co se někomu zdá zničující, je pro jiného vzrušující. Někdy navíc zasáhne osud a vaše štěstí se může sesypat jak domeček z karet. Je proto třeba nejistotu přijmout. I přes tuto nepříjemnou proměnnou se však nesmíte vzdát naděje na dosažení pohody a naplnění.

Zklamání jako příležitost

Viktor Frankl správně tvrdil, že štěstí je jako motýl. Čím více ho hledáte, tím více vám uniká. Někdy však stačí zůstat v klidu dostatečně dlouho, aby se na vás usadilo. Také je třeba pochopit, že když nám život přichystá zklamání, neúspěch či jiný zvrat, není to důvod vzdát se.

Teorie bumerangového efektu štěstí tvrdí, že právě nepříjemné životní jevy jako například zklamání nám pomáhají upravit naše očekávání a hledat naplnění na vhodnějších místech. Například, pokud s určitými lidmi nezažíváte tak pěkné chvíle, jak byste čekali, možná je na čase přehodnotit, zda jsou pro vás ti praví.

Konec konců – skutečné štěstí není nic jiného než psychická pohoda. Přemýšlejte tedy, meditujte a dobře si vybírejte, co děláte a s kým trávíte volný čas. V neposlední řadě pak přijměte nepředvídatelnost života a skutečnost, že ačkoliv byste si to možná přáli, nemůžete mít vše pod kontrolou. Existence je složitá. Téměř stejně složitá jako člověk sám. A právě její chaos a nepředvídatelnost jsou tou největší ale zároveň i nejkrásnější výzvou.

Související…

Návod na to, jak vytrénovat mozek, aby i v krizi produkoval látky štěstí
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Exploringyourmind.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...