fbpx

Jak citlivě ukončit vztah? Zkuste 5 kroků vědomého rozchodu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Když se začalo mluvit o vědomém rozchodu, všichni se tomu smáli. Stále ale jde o nejlepší způsob, jak se rozejít, tvrdí autorka konceptu

Zveřejněno: 30. 1. 2023

„Měla jsem 38. narozeniny. S manželem jsme byli zašití na toskánském venkově, na kopci v krásné chalupě s výhledem na les. Blížil se podzim; listí právě začínalo ztrácet svou zářivou zeleň. Uvnitř byla chalupa dokonale zařízená tak, jak si ji člověk pro narozeninový výlet vysnil: útulný obývací pokoj s krbem, kuchyňský stůl přetékající dobrotami z nedaleké farmy – broskve, rajčata, bazalka, vajíčka. Nepamatuji si přesně, kdy se to stalo. Nepamatuji si, který den víkendu to bylo, dokonce ani denní dobu. Ale věděla jsem, že moje manželství – navzdory dlouhým procházkám, polehávání, velkým sklenkám vína a držení se za ruce – je u konce.“ Těmito slovy popsala Gwyneth Paltrowová svůj vědomý rozchod se zpěvákem Chrisem Martinem, o kterém nyní mluví jako o svém skoro-bratrovi, pro britský Vogue.

Co je a není vědomý rozchod

Když koncept vědomého rozcházení vymyslela v roce 2009 terapeutka Katherine Woodward Thomasová a později zpropagovala právě Gwyneth Paltrowová, spustila se obří lavina posměchu a kritiky.

Veřejnost zpočátku tento koncept vnímá tak, že je jen pro bohaté, slavné, „ezo“ lidi, kteří by se stejně rozvedli snadno. „Panuje názor, že jde o new age duchovní proces,“ říká pro magazín Instyle Shannon Chavezová, psycholožka a sexuální terapeutka z Los Angeles. „Ve skutečnosti ale jde o modernější termín, který se zabývá dvěma lidmi ve vztahu a osvobozením se od tradice. Je to taková jiná cesta, která není ve skutečnosti o spiritualitě, ale o sebepoznání, uvědomění a pochopení.“

Pojem se stal synonymem pro „přátelský rozchod“, tvrdí jeho autorka. Dodává ale, že lidé, kteří jej vnímají pouze takto, se míjejí účinkem.

Ať už se v dětství komukoli z nás stalo cokoli, není to naše vina. Ale musíme pochopit, že jsme si tento příběh vytvářeli i v dospělosti, a převzít za něj zodpovědnost.

Ačkoli někteří jedinci mohou najít cestu k přátelskému rozchodu organicky, ona sama říká, že tento koncept vymyslela pro lidi, kteří se v procesu rozloučení s partnerem trápí. Nemusíte mít děti ani být manželé, dokonce ani nemusíte mít partnera, který by s tímto procesem souhlasil. Ve skutečnosti může vědomý rozchod zafungovat, i když se rozcházíte třeba s narcistou nebo s někým, kdo se chce hádat a dělá z celého procesu peklo. Je užitečný i v případě, že váš vztah nebyl příliš vážný. „Do mé ordinace přicházejí i lidé, kteří s někým chodili jen šest týdnů, ale dali do toho tolik, že jsou úplně zničení.“

Při rozchodu se často cítíme – emocionálně i fyzicky – jako bychom měli zemřít. To samozřejmě neuděláme, ale neznamená to, že nepotřebujeme nástroj, jak se s tímto smutkem vyrovnat.

Cílem tohoto procesu je plně se uzdravit, aby bylo možné zcela ukončit jednu kapitolu před začátkem další. „Vědomé rozcházení je ve skutečnosti o umění vědomě dokončit věci, na kterých nám záleží, takovým způsobem, který nám umožní jít dál,“ říká Thomasová. „Jde o vyřešení mnoha velmi obtížných pocitů, jako je hněv, vztek nebo pocit nespravedlnosti, touha pomstít se nebo získat toho člověka zpět.“

 „Stručně řečeno, vědomé rozcházení je způsob, jak získat zpět svou integritu a skutečně se z této skutečnosti poučit,“ říká Thomasová. Dodává, že vědomý rozchod vám pomůže v budoucnu přivítat ve svém životě lásku a nepřenášet veškerou nevyřešenou zátěž z předchozího vztahu do dalšího nebo neopakovat stejné chyby s další osobou.

Jak se vědomě rozejít

Kniha Consious Uncoupling provází rozchodem v pěti krocích. Stojí za zmínku, že první tři kroky „nemají nic společného s tím, jak se s druhým člověkem udobřit, a to i když máte děti,“ poznamenává terapeutka. Všechno je to práce, kterou můžete dělat sami.

1. Najděte emocionální svobodu

I když jste předpokládali, že rozchod nastane, je naprosto normální, že jste jím emocionálně i fyzicky otřeseni. „Naše intimní vztahy nás ve skutečnosti regulují emocionálně i fyziologicky, takže vaše emoce mohou být po rozchodu všelijaké,“ říká Thomasová.

Celoživotní přátelství s bývalým partnerem není zdaleka konečnou metou vědomého rozchodu – zejména pokud váš bývalý partner nesouhlasí s vaším úsilím, je narcis nebo trpí duševní chorobou.

Jinými slovy, fakt, že nemůžete přestat sledovat instagram svého bývalého, má svůj evoluční důvod. Ale rozhodně existuje způsob, jak mít své emoce více pod kontrolou. Prvním krokem je vytvoření vnitřního pocitu klidu, abyste mohli jasněji myslet. Jak toho dosáhnout (kromě vyhození telefonu z okna)? Zjistěte, jak můžete své negativní emoce využít ve svůj prospěch. Když si začnete uvědomovat, že se k vám váš bývalý v průběhu let nechoval dobře, můžete cítit vztek. Ten však lze využít i k tomu, abyste si vytvořili různá předsevzetí do budoucna, například: „Od této chvíle už žádní narcisové“ nebo „Budu chodit jen s lidmi, kteří jsou upřímní,“ říká Thomasová. To vám umožní přesměrovat náročné pocity pozitivním směrem.

2. Získejte zpět sílu a svůj život

Způsob, jakým naše psychika zpracovává trauma, spočívá v tom, že o něm stále dokola přemýšlíme, říká terapeutka. Jinými slovy, pořád přežvykujeme to, co druhá osoba udělala. To je však beznadějná smyčka, která nenabídne vysvětlení ani klid.

Schopnost vidět sám sebe jako spolutvůrce toho, co se ve vztahu stalo – aniž byste se za to styděli nebo se obviňovali – je klíčová pro to, abyste se v procesu posunuli dál. Pomáhá také pochopit, co bylo příčinou toho všeho, například že jste si nevěřili nebo že jste se příliš snažili a dávali ze sebe hrozně moc, abyste si dokázali svou hodnotu.

Měli byste sami sobě odpustit. Thomasová radí vytvořit si mantry typu: „Vždy budu mluvit o svých pocitech“, „Vždy si budu vážit sám sebe“, „Vždy budu řešit své potřeby“ nebo „Vždy si budu stanovovat hranice“.

3. Vymaňte se ze vzorce, uzdravte své srdce

Tento krok spočívá v tom, že se podíváte na své vztahové chování, které bylo pravděpodobně vytvořeno už v dětství a vychází z vašeho pouta s jedním nebo oběma rodiči. Zamyslete se nad tím, jak tehdy k citovému zranění docházelo a jak jste si to vysvětlovali.

Možná jste přišli o rodiče, takže jste nabyli dojmu, že všichni, které máte rádi, vždy odejdou a vy na všechno zůstanete sami. Nebo jste měli narcistického rodiče, takže jste se naučili, že není bezpečné být moc vidět. „Ať už se v dětství komukoli z nás stalo cokoli, není to naše vina, ale musíme pochopit, jak jsme si tento příběh v dospělosti vytvářeli, a převzít za něj zodpovědnost,“ říká Thomasová.

Při rozchodu se často cítíme – emocionálně i fyzicky – jako bychom měli zemřít. To se samozřejmě nestane, neznamená to ale, že nepotřebujeme nástroj, jak se s tímto smutkem vyrovnat.

Spojení s naším mladším já může pomoci tento příběh napravit. Můžete si říct něco jako: „Ne, nejsi sám. Nenarodil ses proto, abys byl sám. Můžeš se naučit mít zdravější vztahy.“

4. Staňte se alchymistou lásky

Terapeutka vysvětluje, že čtvrtý krok je o „stisknutí tlačítka reset“ a „přeměně zášti v moudrost a poučení“. Je to proces odpuštění sobě i svému bývalému a následného stanovení záměru, jakou novou podobu bude tento vztah mít.

To neznamená, že nebudete už nikdy koulet očima, rozčilovat se nebo vytahovat kapesník. Jde jen o to, že tyto emoce nebudou mít takovou sílu jako kdysi, protože jste je zpracovali a smířili se s minulostí. Jakmile to uděláte, budete schopni si skutečně představit a přijmout cokoli, co přijde příště, ať už to bude pořízení vlastního bytu nebo navázání nového vztahu.

5. Vytvořte si své „a žili šťastně i po tom“

Pátý krok je o tom, jak to udělat, aby z rozchodu odešli všichni jako vítězové. Například v případě rozvodu může znamenat velkorysé rozdělení společného majetku nebo v případě párů s dětmi nastavení bydlení tak, aby bylo spravedlivé pro všechny.

Pak se zamyslete nad tím, jak bude vypadat vaše „nová forma rodiny“ – možná to bude celoživotní přátelství nebo zdravě nastavené společné rodičovství, říká autorka knihy.

Všichni to ale nemusejí mít stejně. Celoživotní přátelství s bývalým partnerem není zdaleka konečnou metou vědomého rozchodu – zejména pokud váš bývalý partner nesouhlasí s vaším úsilím, je narcis nebo trpí duševní chorobou. Thomasová říká, že jde o to, abyste si uvědomili, co vy i oni skutečně můžete či naopak nemůžete udělat, když se posunete vpřed.

Proč to vyzkoušet?

Mnoho terapeutů si tento proces osvojilo a přizpůsobilo ho svým klientům. Například Chavezová si ho oblíbila, protože pomáhá lidem cítit se silnější. „Mnoho lidí říká: 'Nevíme, jak se rozvést. Každý případ, který jsme viděli ve filmech, ale i mezi přáteli a vrstevníky, byl opravdu ošklivý,'“ říká. „K rozchodu je tedy třeba přistoupit pokud možno láskyplným, podpůrným způsobem, který ctí vztah a zahrnuje odpovědnost.“

Jak říká Woodward Thomasová, při rozchodu se často cítíme – emocionálně i fyzicky – jako bychom měli zemřít. To se samozřejmě nestane, neznamená to ale, že nepotřebujeme nástroj, jak se s tímto smutkem vyrovnat.

Takže i když svíčky s vůní vagíny Gwyneth Paltrowové, které nabízí na svém e-shopu, možná nejsou pro každého, pokud jde o zvládání tak univerzální zkušenosti, jako je zlomené srdce, její strategii může využít opravdu každý.

Související…

Psycholožka Radana Rovena Štěpánková: Po rozchodu na nový vztah nespěchejte
Nový Fénix

foto: Shutterstock, zdroj: Instyle.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...