fbpx

Jak komunikovat s toxickými lidmi a manipulátory? Mějte připravené odpovědi v plechovce 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Máte s nimi dlouhodobé neshody a nejlepší by bylo, kdybyste se s nimi nemuseli bavit vůbec. To ale z praktických důvodů nepřipadá v úvahu. Jak se bránit manipulaci, agresi a psychickému vydírání? Naprogramujte své reakce jako A. I. chatbot

Zveřejněno: 18. 1. 2023

Paní Janě bylo rozhodnutím soudu nařízeno, že si se svým ex-manželem Pepou bude předávat sedmiletou dceru Elišku každý druhý víkend. Tatínek si ji měl vyzvednout ve škole, jenomže na něj nebyl zrovna spoleh. Jeden pátek velmi pozdě odpoledne volala plačící Eliška mamince, že pořád trčí v družině a je tam už poslední. Pepa měl vypnutý telefon, tak se Jana sebrala a Elišku vyzvedla  sama. Večer, když Eliška pomalu usínala, zazvonil telefon. Byl to Pepa, i když se srdceryvně omluvil, trval na tom, že si Elišku okamžitě vyzvedne.

Jana  exmanželovi odpověděla, že je moc pozdě a měl by počkat do rána. Pepa začal vyšilovat. Vyhrožoval, že přijde před barák bouchat na dveře, pak chtěl volat policii, osočil Janu z týrání a řekl jí, že je kráva, která mu ničí život. Jana už ale byla na taková dramata zvyklá a už ji tolik nevyváděly z míry – měla na ně nacvičené reakce.  

Jako na helpdesku

Canned Responses jsou předem stanovené odpovědi na běžné otázky, které jsou obvykle určené pro technický helpdesk, na který zavoláte, když vám nefunguje sporák, nemůžete se dostat do internetového bankovnictví nebo když nerozumíte divnému dopisu od České správy sociálního zabezpečení. Operátor helpdesku na váš frekventovaný dotaz vybírá jednu z předpřipravených odpovědí.

S toxickými lidmi s narcistickými sklony se má komunikovat stejně jako s klienty helpdesku – slušně, přehledně, věcně, bez emocí a hlavně co nejvíc stručně. 

Odpovídejte jim takovým stylem, abyste nepřilévali olej do ohně, ale zároveň si nepřipadali jako oběť. Ideální způsob, jak s nimi cokoliv řešit, je přes mail nebo alespoň archivované zprávy, abyste mohli zpětně informace dohledat a předejít gaslightingu, když si budou protiřečit nebo předstírat ztrátu paměti.

Slovní ping-pong

Pepa se celý život bavil tím, že ve svých blízkých vyvolával nejrůznější emocionální reakce, primárně proto, aby byl ve středu pozornosti a něco se dělo. Jeho ženě trvalo dvacet let, než jí došlo, že si s lidmi Pepa jenom hraje a co je asi zač.

„Canned Responses“ zachraňují duševní zdraví, je však třeba si dát pozor, abyste je použili vůči správným lidem. Vaši odměřenost a chlad si zaslouží hlavně ti, kteří vám cíleně ubližují.

Nejvíc nesnášela, když ji bombardoval nekonečnými zprávami, na které vyžadoval okamžitou odpověď. V těch zprávách jí hrozně rád vyčítal několik let staré „křivdy“, připomínal, co pro ni všechno udělal, říkal jí, že ji všichni kromě něj nenávidí, a po rozchodu jí alespoň jednou měsíčně vyhrožoval sebevraždou, pokud se k němu nevrátí.

Když to udělal poprvé, googlovala, co má dělat.  Pomohla jí blogerka a rozvodová koučka Tiny Swithin, která vypracovala návod na komunikaci při konfliktním rozvodu. A tak Pepovi na další výhrůžku odpověděla: „Je mi líto, že se takto cítíš. Pokud trváš na tom, že se chceš zabít, je mou občanskou povinností zavolat policii.“ 

Na to Pepa odpověděl, že je pomstychtivá ****, která jemu i Elišce ničí život. Jana reagovala: „Tvoji snahu vykreslit mě v negativním světle jsem zaznamenala. Komunikuj se mnou od této chvíle pouze ohledně Elišky a jen v extrémně nutných případech, a to přes e-mail.“

V e-mailu pak Pepa Janě bez jakékoliv návaznosti vyčetl, že mu před pěti lety nabourala auto. Jana reagovala: „Vím, že se to stalo, ale není nutné, abychom o tom mluvili, protože s naším rodičovstvím to nijak nesouvisí, ani to není akutní problém.“ 

Začal tedy vyhrožovat důsledky, které vyvodí z její neochoty odevzdat Elišku po setmění. Hrozil, že na ni zavolá policii a podá trestní oznámení za únos dítěte. Jana odvětila: „Pokud je to něco, co cítíš, že musíš udělat, tak rozumím.“ Jana se policie nebála, protože věděla, že pokud by Pepa hrozbu splnil, udělal by ze sebe před soudem idiota. Měla v telefonu důkazy o tom, že dcerku zapomněl vyzvednout ze školy, což bylo v rozporu s jejich soudním příkazem. Kdysi by mu to všechno sežrala i s navijákem a bála by se, jak Pepa zareaguje, teď už ale byla schopná uvažovat racionálně a bez emocí.

Zde jsou další tipy na odpovědi, které se vám budou pro komunikaci s lidmi, jako je Pepa, hodit:

  • Soudní nařízení není v souladu s tvým náhledem na věc.
  • Nesouhlasím s většinou toho, co jsi napsal. Odpovídám ti jenom z toho důvodu, abys věděl, že jsem to přečetla.
  • Chápu, že takový je tvůj pohled na věc, ale to neznamená, že ho přijmu jako realitu. 
  • Tvoji lživou a nijak nepodloženou verzi událostí jsem si přečetla, zdokumentovala ji a odeslala mému právnímu zástupci.
  • Tvoje reakce na událost je zdokumentována.
  • Na tuto otázku už ses mě jednou ptal a já ti odpověděla, proto na to nebudu reagovat.
  • Nepřísluší ti řešit můj osobní život.
  • Jak to, o čem mluvíš, bude prospěšné našim dětem (naší firmě)?
  • Jak jsem psala ve svém minulém e-mailu, …. (zopakujte fakta)
  • Je mi líto, že se tak cítíš, ale pojďme se vrátit k tématu...
  • Tvůj pokus o manipulaci jsem zaznamenala.
  • Dostali jsme se v této konverzaci do slepé uličky, proto o tom odmítám dále mluvit.
  • Nepřistoupím na věci, které nejsou uvedeny v soudním příkazu.
  • Chápu, že se dnešním dnem počínaje chystáš jednat v rozporu se soudním příkazem.
  • Budu s tebou komunikovat pouze o věcech, které se týkají našich dětí (naší firmy).  Na nic dalšího nebudu reagovat.
  • Ano.
  • Ne.

„Canned Responses“ zachraňují duševní zdraví, je však třeba si dát pozor, abyste je použili vůči správným lidem. Vaši odměřenost a chlad si zaslouží hlavně ti, kteří vám cíleně ubližují.

Související…

Šestnáct znaků, podle kterých poznáte, že vás vychovával příliš kritický rodič
Aneta Šebková

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...