fbpx

Pravidlo 90 % a otázky naruby. Zde je 7 zásad esencialismu, které vám změní život 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Život je tak náročný, jak náročný si ho uděláme. To alespoň hlásají zastánci esencialismu – životního stylu zaměřeného na mentální minimalismus

Zveřejněno: 28. 11. 2022

Kdysi jsem četla knížku Kaye Pollaka s názvem Žádná setkání nejsou náhodná. Utkvěla mi z ní hlavně jedna věta. „Co je jednoduché, je správné.“ Pollak vlastně hlásal jít v životě cestou nejmenšího odporu. A esencialismus, směr, který v posledních letech začal ovládat sociální sítě podobně jako minimalismus či frugalismus, se této filozofii hodně podobá.

Esencialismus je koncept, který zpopularizoval britský spisovatel a speaker Greg McKeown ve stejnojmenné knize. Stručně řečeno, být esencialistou je jako být minimalistou na mentální úrovni. Člověk dělá méně věcí, ale lépe. Maximálně si také zjednodušuje život, protože z něj odstraňuje vše rušivé, co mu neprospívá, a nahrazuje to tím, co ho dělá dlouhodobě opravdu šťastným. Výsledně má pak nad vším větší kontrolu, je efektivnější a díky většímu množství volného času také svobodnější.

Jedním ze zastánců této, mimochodem poměrně nekompromisní, životní filozofie je i známý americký youtuber a minimalista Gabe Bult. Na svém kanálu, plném témat jako finanční nezávislost či minimalismus, sdílí mimo jiné několik zásad esencialismu, které mu změnily život.

1. Přísný výběr

Když už se rozhodneme do něčeho investovat svůj čas, energii či peníze, máme tendenci se toho držet. A to i v případě, že nám to vlastně nevyhovuje. Může se jednat o tak jednoduché věci jako přehršel oblečení, které nám zabírá spoustu místa ve skříni, dekorativní předměty, které se nám vlastně ani nelíbí, ale je nám líto je vyhodit. Ale mohou to být i pracovní projekty či vztahy, kterých se zkrátka nechceme pustit. Ano, čím víc investujeme, tím těžší je přiznat si, že to byl omyl a daná věc už není pro nás. Bult ale radí se jich i přesto vzdát. „Pokud budeme stále své pocity popírat, může se nám lehce stát, že budeme nadále ztrácet své zdroje tam, kde už dávno nemáme být, nebo na věci, které nás nepodporují,“ říká ve videu.

Všechno, co není stoprocentní ano, znamená ne.

Někdy pro nás může být těžké se ve svých pocitech vyznat. Nevíme, co je pravda a co už si jen vnitřně namlouváme. Bult ale radí zajímavou strategii jak určit, zda daná věc, projekt či vztah do našeho života ještě patří či nikoli. „Představte si, že danou věc nemáte. Šli byste, a přesto za ni znovu dali peníze? Pokud ne, je na čase se jí zbavit,“ říká. Podobně lze toto pravidlo aplikovat i na další oblasti života.

2. Standard nad 90 %

Editovali jste někdy video? I kdyby ne, asi si lehce dokážete představit onen princip. To nudné, nezajímavé, nepotřebné z něj jednoduše vystřihnete tak, aby zůstalo jen to nejlepší, na co bude lidi bavit se dívat. Stejně můžete naložit i se svým životem. To, co vám nedodává celkový dobrý pocit a nadšení, prostě vyhoďte. Můžete použít také minimalistické pravidlo 90 %, které ve své knize uvádí právě i McKeown. Jednoduše se na každou věc či oblast života podívejte a zeptejte se, zda byste jí dali hodnocení vyšší než 90 %. Zároveň platí, že vše pod 90 se vlastně rovná nule, a je na čase tomu dát sbohem. Milujete tohle oblečení? Milujete tuhle práci?

Bult ještě přísněji toto pravidlo aplikuje při rozhodování. „Všechno, co není stoprocentní ano, znamená ne,“ říká. Zavést tento přístup do praxe může být za začátku poměrně fuška, proto zkuste začít s menšími věcmi a až později můžete přejít k větším.

3. Důraz na udržitelnost

„Když jsem začínal, vytvářel jsem tři videa týdně. Hrozně mě to ale stresovalo a ani výsledky nebyly tak kvalitní, protože jsem jim nemohl věnovat dostatek času. Tak jsem se zamyslel nad tím, jak to dělat tak, abych u toho vydržel déle než třeba jen jeden rok,“ popisuje Bult. Jeho další zásadou je snaha o udržitelnost, tedy co nejefektivnější využití času a energie. Větší výzvy jako například přísná 30denní dieta či závazek, že budete hodinu denně meditovat, nás mohou vyčerpat. Dlouhodobě u nich většina z nás nevydrží, takže nám pak ani nic nepřinesou.

20 % úsilí vede k 80 % výsledků. Které činnosti vedou k vašim cílům?

 

„Pokud víte, že se něčemu chcete věnovat, na chvíli se zastavte a zeptejte se sami sebe. Jak to udělat tak, abych u toho vydržel a zároveň mě to nevyčerpávalo?“ radí Bult. Sám nakonec začal točit jedno video týdně a právě tehdy prý začal jeho podnikatelský růst. Měl totiž dostatek času na implementaci nových věcí, které se naučil, ale také na odpočinek s rodinou. 

4. Inspirace Paretem

Často zaměňujeme hyperaktivitu za produktivitu. Myslíme si, že když do něčeho dáme více úsilí a více času, budeme mít lepší výsledky. Je to tak ale doopravdy? „Pokud jen zběžně projedete deset knih, možná vám to nedá zdaleka tolik, jako když si vyberete jednu kvalitní, pročtete ji pečlivě a opravdu se nad ní zamyslíte,“ upozorňuje Bult. Náš život je bohužel často tak nacpaný činnostmi, že jen přecházíme automaticky z jedné do druhé, aniž bychom se zastavili a zeptali se sami sebe, zda to všechno opravdu musíme dělat. Není něco z toho zbytečné?

Asi už jste slyšeli o Paretově pravidlu, tedy že 20 % úsilí vede k 80 % výsledků. Na nás tedy je najít, které činnosti jsou právě ty nejefektivnější. Které z nich nám přináší to, co v životě chceme? Vše ostatní je ideální pokud možno dělat jednodušeji, efektivněji, zadat to někomu jinému nebo to ze života zcela vyřadit. „Když jsem začal rozlišovat, co je pro mě opravdu důležité, a začal se tomu věnovat, má produktivita se zvýšila a naopak se snížila úroveň stresu,“ potvrzuje Bult.

5. Změna je teď

Jediné, co máme, je „teď“. Přestože to víme, většina z nás tráví spoustu času v minulosti nebo v budoucnosti. Tím však zase jen plýtváme drahocenný čas a energii. Jediné, co můžeme ovlivnit, je právě přítomný okamžik. „Každý okamžik je příležitostí začít znovu, každý okamžik je příležitostní změnit svůj život.“ Maximální koncentrace na přítomnost je tedy podle esencialistů další dobrý způsob, jak zkvalitnit svůj život. „Vybrat si odpustit, vybrat si začít s něčím, odejít od něčeho… Právě ten moment, kdy se rozhodnete, může začít měnit celou svou budoucnost,“ říká Bult.

6. Otázky naruby

Když už se pro něco rozhodneme, spousta z nás má tendence klást si v duchu otázky jako: Proč je to tak těžké? To mi zabere moc času. Bult ale radí učit se dívat na věci z jiného úhlu pohledu, otázky obracet. „Zkuste se zeptat sami sebe: Jak by to vypadalo, kdyby to bylo jednoduché? Co můžu udělat hned teď pro to, aby byl můj dům vždycky hezky uklizený? Jaké věci můžu hned teď změnit? Ať už bude odpověď jakákoli, nečekejte na později a pusťte se do toho. Hned teď.“

7. Aby nás život bavil

Pochopitelně, i když se v životě rozhodneme zaměřovat na to, co nás baví a naplňuje, občas se nutně vyskytnou věci, kterým se prostě nevyhneme, přestože bychom to s radostí udělali. Jak si je i tak co nejvíc zpříjemnit a dosáhnout co nejlepších výsledků? Bult radí je propojit s něčím, co nás naopak naplňuje. Pusťte si při čekání v koloně oblíbený podcast, při žehlení poslouchejte příjemnou hudbu a dřepy a cviky na posílení břicha prošpikujte třeba tanečními kreacemi.

Nutno říct, že alespoň z videí působí Bult jako uvolněný a bezstarostný chlap, který opravdu rád žije a daří se mu. Jestli ale jeho zásady opravdu fungují? To už si musí vyzkoušet každý sám.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Youtube.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...