fbpx

Drogy jako studijní obor? V Česku vznikla první Psychedelická akademie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Psychedelika mohou zmírnit úzkosti i deprese, ale také napáchat hodně škody. Jak uklidnit kamaráda během bad tripu či pomoci klientovi při složité integraci mohou zájemci nově studovat v Psychedelické akademii

Zveřejněno: 8. 11. 2022

Psychedelická renesance je v Česku v plném proudu. A zdá se, že už ji nic nezastaví. Po psychedelické klinice Psyon, Nadačním fondu pro výzkum psychedelik Psyres či České psychedelické společnosti vzniká v Česku další projekt zaměřený na změněné stavy vědomí. Tentokrát jde o Psychedelickou akademii, která chce veřejnosti poskytnout vzdělání v oblasti psychedelik.

Za tímto novým počinem stojí lidé z organizace Beyond Psychedelics, kteří se přístup Česka k rozšířeným stavům vědomí snaží změnit již několik let. Pořádají osvětové akce i kurzy, zároveň se mnoho z nich netají ani vlastními zážitky s psychedeliky. Nabyté zkušenosti teď chtějí předávat dál rozšířenou formou. 

„V rámci formálního vzdělávání je dnes o problematice psychedelik a souvisejících tématech možné se dozvědět jen zřídka, pokud vůbec. Přitom se jedná o poměrně významný fenomén, s významnými dopady na zdraví a společnost. Psychedelika se dnes hojně užívají a odborníci často nemají dostatečné znalosti a nástroje k poskytování kvalitní péče. Legálně dostupná psychedelická terapie pak může být za pár let realitou. Považujeme proto za důležité mít dostatek kompetentních odborníků, být připraveni,“ přibližuje cíl vzdělávací instituce ředitelka organizace Rita Kočárová.

Výzkumů stále přibývá

Zpráva o vzniku akademie přichází v době, kdy se dozvídáme například i o nové studii zkoumající potenciál lysohlávek v léčbě deprese. Z výzkumu vyplynulo, že léčba za pomoci zmíněných hub může zlepšit příznaky těžké deprese až na dobu 12 týdnů. Tablety s psilocybinem totiž uvádějí pacienty do stavu změněného vědomí, který zásadně zvyšuje pravděpodobnost úspěchu psychologické terapie.

Rozhodně však nejde o ojedinělý výzkum. Mnoho dalších vědeckých studií ukazuje slibné výsledky v tom, jak psychedelika mohou ulevovat od řady duševních obtíží, jako jsou úzkosti, závislosti či traumata. 

Dva druhy programů

Akademie v současnosti nabízí dva druhy vzdělávání. Prvním z nich je intenzivní dvoudenní Kurz první psychedelické pomoci, kterým již prošlo na sto účastníků. Jeho cílem je naučit širokou veřejnost, jak pomoci lidem při náročné psychedelické zkušenosti (lidově označované jako bad trip). Součástí kurzu je jak teoretický rámec psychedelik, tak praktický nácvik dovedností. Významnou součástí jsou i diskuze s lidmi z praxe.

Druhou formou je nový komplexní vzdělávací program Psychedelické minimum, určený zejména pro pracovníky v pomáhajících službách. Otevřen je ale i všem, které oblast rozšířených stavů vědomí zajímá více do hloubky. „Ve skupině zkušených expertů jsme sestavili exkluzivní program, pokrývající komplexně problematiku psychedelických stavů vědomí od tradičního užití až po současné trendy takovým způsobem, aby uspokojil stejnou měrou úplné začátečníky i zájemce, kteří jsou již s tématem obeznámeni,“ přibližuje obsah kurzu jeho koordinátorka Klára Böhm.

Kurz startuje v únoru 2023, hlásit se je ale možné již teď. Psychedelické minimum nabízí teoretický rámec mimo jiné jako základ jak pro psychedelický výzkum, tak do budoucích navazujících výcvikových programů v psychedelické péči, včetně terapie a harm reduction služeb.

„Tripovala“ desetina Čechů

Z nedávno realizovaného Národního psychedelického výzkumu (NPV) vyplývá, že zkušenost s LSD, lysohlávkami, ayahuascou, MDMA či ketaminem má každý desátý Čech. Tyto látky mohou mít pozitivní důsledky, ale nesou také rizika, která není vhodné podceňovat. Vědí lidé, jak pomoci člověku s psychedelickou zkušeností? „Významný rozdíl mezi tím, zda vás zkušenost přivede k nemoci či ke zdraví, dělá vzdělávání. Pokud budeme širokou veřejnost i odborníky v pomáhajících profesích učit, jak pracovat s psychedelickými stavy vědomí, může to vést nejen ke snížení rizik, ale i k pozitivním důsledkům,“ říká Kočárová.

Podle výsledků z NPV se přibližně polovina pracovníků v pomáhajících službách domnívá, že pro ně dnes neexistuje dostatečná podpora v oblasti práce s klienty s psychedelickou zkušeností. Řada z nich tak neví, jak jim pomoci. Vznik Psychedelické akademie reaguje i na tuto výzvu.

foto: Shutterstock, zdroj: Beyond Psychedelics

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...