fbpx

Budoucnost je tady: První člověk vyzkoušel kontaktní čočky s rozšířenou realitou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vývoj kontaktních čoček s rozšířenou realitou byl velkou výzvou především z technologického hlediska. Jak totiž chcete do zařízení v lidském oku dodávat energii?

Zveřejněno: 24. 7. 2022

Vůbec první skupina lidí se se smíšenou realitou skutečných a virtuálních objektů setkala už před třiceti lety, když testovali prototyp systému rozšířené reality ve Výzkumné laboratoři vzdušných sil (AFRL). Hardware v hodnotě téměř 1 milion USD tehdy zaplnil polovinu místnosti, ale byl funkční – poprvé ukázal, že rozšířená realita může zvýšit výkonnost lidí při plnění úkolů v reálném světě.

Na konci června 2022 lidstvo v oblasti rozšířené reality pokořilo další vrchol, který demonstruje, kam až se tato technologie za posledních 30 let posunula: k prvnímu testu kontaktní čočky s rozšířenou realitou. Proběhl ve výzkumné laboratoři společnosti Mojo Vision v kalifornské Saratoze.  Ne, tentokrát už se nejednalo o bench test monstrózního hardwaru se všudypřítomnými dráty. Šlo o test reálné kontaktní čočky s rozšířenou realitou, vůbec poprvé použité přímo v lidském oku.

Dobytí inženýrského Olympu

Vytvoření nositelné kontaktní čočky s rozšířenou realitou je z konstrukčního hlediska nesmírně náročný úkol. A jeho nejnáročnější částí není problém, jak umístit displej s vysokým rozlišením na malou průhlednou čočku, složitějším problémem je zajistit, aby čočka, která musí na lidském oku pohodlně sedět, bezdrátově komunikovala s externími zařízeními a aby bylo možno ji pochopitelně bezkontaktně napájet.

Na dobu, kdy lidé chodili po ulici s očima upřenýma na malé displeje v rukou, budeme zřejmě již brzy vzpomínat jako na absurdně primitivní způsob práce s informacemi. – Louis Rosenberg

Podle majitele patent, společnosti Mojo Vision, obsahuje prototyp objektivu mikrobaterie medicínské kvality. Není jasné, jaká je v současném prototypu jejich výdrž, podle společnosti je ale cílem takové řízení spotřeby, které umožňuje celodenní nošení.

Působivá je samozřejmě technologie displeje: čočky mají displej MicroLED s rozlišením 14 000 pixelů na palec a roztečí pixelů (vzdálenost mezi sousedními pixely) 1,8 mikronu. Pro srovnání: iPhone 13 s displejem Super Retina XDR má rozlišení 460 pixelů na palec. Jinými slovy, hardware Mojo Lens má hustotu pixelů přibližně 30krát vyšší. Kromě toho tyto čočky obsahují procesor ARM s 5GHz rádiovým vysílačem, akcelerometr, gyroskop a magnetometr pro sledování pohybu očí a to vše je umístěno přímo na lidském oku.

Čočky, které vidí budoucnost

Aby se z dnešního prototypu stala realita budoucnosti, budou možná třeba ještě roky vývoje. Dá se ale předpokládat že Mojo Lens nakonec nahradí mobilní telefony jako naše hlavní rozhraní s digitálním obsahem. Je téměř jisté, že rozšířená realita naprosto změní vztah lidstva k informacím a že promění digitální obsah z masy bloků, k nimž přistupujeme selektivně, v samozřejmé prvky fyzického světa.

Související…

Digitální člověk může být vaší příští oblíbenou celebritou. Nebo finančním poradcem
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Big Think

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...