fbpx

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Zákaz potratů, pak antikoncepce. A co právo žen volit? 2 fotografie
Washingtonský protest proti zákazu potratů (foto: Profimedia)

Přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu USA otevřelo Pandořinu potratovou skříňku. Vypukl zmatek, ve kterém není jasné, do čeho mohou Američanky ve kterém státě, co se týče narození jejich potomka, vlastně ještě mluvit

Zveřejněno: 7. 7. 2022

Před pár týdny zrušil Nejvyšší soud USA rozsudek v případu Roe vs. Wade, podle kterého americká ústava garantovala ženám nárok na interrupci. Původní rozsudek z 22. ledna 1973 byl odhlasován jasnou většinou sedmi soudců Nejvyššího soudu z devíti a garantoval především práva na soukromí, do nichž spadá i právo na provedení interrupce.

V tehdejším rozsudku se mimo jiné také hovoří o tom, že právo na interrupci není absolutní a musí být vyváženo ochranou zdraví žen a prenatálního života. V pátek 24. června roku 2022 byl ovšem tento rozsudek zrušen s tím, že "právo na potrat není hluboce zakořeněno v národní historii a tradici" a že až do zavedení práva na spravedlivý proces (1868) nebylo vůbec považováno za právo. Interrupce se tímto rozsudkem nestaly nezákonnými, ale rozhodnutí o nich přešlo na jednotlivé americké státy. A právo na potrat už pro americké ženy nechrání americká ústava.

Zmatení pojmů a soudů

Důsledky rozsudku na sebe nedaly dlouho čekat. Devět amerických států zakázalo potraty téměř ve všech případech, čtyři další tak mají učinit v nejbližších dnech. Osm států se pokusilo potraty zakázat, ale neprošlo to přes státní soudy. Situace je natolik nejasná, že v některých státech se vydávají nová a nová (rozdílná) rozhodnutí s velmi krátkým trváním.

Například v Kentucky začal hned 24. června platit zákaz, 30. června jej soud zrušil a nyní se čeká na další jednání. Mississippi zakázalo potraty 27. června, v Texasu nemůžou ženy na potrat, jakmile dítěti začne tlouct srdce (což je někdy okolo 6. týdne těhotenství), a podobný zákon platí i v Ohiu.

Potraty sice podporuje většina Američanů, zdaleka ne ale "v každém případě". Míra podpory potratů, v nichž žena sama rozhoduje za sebe a za svého potomka, se pohybuje podle typu výzkumu od 50 do 80 procent, což ovšem neznamená, že v republikánských státech nemůžou pořádně utáhnout smyčku. Například v Ohiu odmítli dva dny po uvedení zákona v platnost provést interrupci desetileté znásilněné holčičce.

Co ještě není zakořeněno?

Po celé zemi se odehrávají obrovské demonstrace, kredit za nový zákon si připsal samozřejmě také Donald Trump (který jmenoval tři ze soudců, podepsaných pod novým rozsudkem), prezident Joe Biden to prohlásil za "smutný den pro Ameriku", mluvčí Bílého Domu Nancy Pelosiová varovala před tím, že "republikáni chystají federální zákaz potratů", a mezi demokraty se začalo uvažovat o tom, jak protlačit Kongresem novou legislativu – což by ovšem předpokládalo, že republikáni také v listopadu uspějí v průběžných volbách, a to není vůbec jisté. Pokud ztratí většinu, kterou teď mají, zůstane jejich proklamace jen proklamací.

legal abortion profimedia 0705410411

Protest proti rozhodnutí soudu ve věci Roe vs. Wade. Foto: Profimedia.


Problém je v tom, že těch práv, která nejsou "hluboce zakořeněna v americké tradici", je víc. Sama úvaha o možném vlivu například na vztah osob stejného pohlaví nebo na mezirasové vztahy zní absurdně. Ovšem jen do chvíle, kdy člověk zjistí, že soudce Thomas, jeden z těch, kteří se pod zrušující rozhodnutí podepsali, ve zdůvodnění uvedl, že soud by měl také "přehodnotit" rozhodnutí, která chrání přístup k antikoncepci a manželství osob stejného pohlaví.

Má zlatá Evropo

Je to všechno jen o tom, do jaké míry má stát a právo vstupovat do soukromých rozhodnutí svých občanů, a pokud se vám zdá, že zákaz antikoncepce je naprostý nesmysl, zeptejte se sami sebe, co byste řekli před rokem na to, kdyby vám někdo řekl, že v polovině Ameriky budou zakázané potraty.

Koncept osobní svobody má prostě miliony interpretací a musím se přiznat, ten evropský mi vyhovuje daleko více. Sice si nemůžu v Baumaxu koupit automatickou pušku a vystřílet farmářské trhy na náplavce, ale zato mi nikdo pod nos necpe zákony, které patří do devatenáctého století. To si chci zažít na larpu nebo na Netflixu, ne ve skutečnosti. A jen pro připomenutí: Když byl přijat zákon o spravedlivém procesu (1868), neměly ženy volební právo, to získaly až v roce 1920. Takže až se někde dočtete že… Anebo ne, nechci o tom raději ani uvažovat.

Související…

USA jsou zaplaveny fake news: Třetina mileniálů pochybuje, zda je Země kulatá
Luboš Heger

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...