fbpx

Zveřejněno: 30. 7. 2017

Desítky provedených výzkumů, ale i globální kosmetické regulační organizace uvádějí, že parabeny, tedy konzervační látky, v malých množstvích nepředstavují žádné riziko. Podle studií se tyto látky, které se používají v potravinách i produktech osobní péče, "plně metabolizují před tím, než vstoupí do krevního řečiště". Vědci také vylučují souvislost těchto látek s rakovinou prsu.

Parabeny jsou skupinou konzervačních látek, které se používají v potravinářství, ve farmacii a také v kosmetice. Na obalech potravin či kosmetických výrobků jsou označeny velkým písmenem E a následujícím trojčíslím, například E214, E126 a tak podobně.

Aniž bychom to věděli, s parabeny naše tělo přichází do styku denně. Můžeme je najít v některých šamponech, odličovadlech či sprchových gelech. Mnohé studie a úvahy se pozastavují nad tím, kolik konzervačních látek je člověk schopen do svého těla vetřít v podobě kosmetiky nebo spořádat v potravinách.

shutterstock 233612965

Souvislost mezi parabeny a rakovinou prsu nebyla prokázána, naopak, na 250 výzkumů ji vylučuje

Obávané parabeny

Parabeny jsou v současnosti jedněmi z nejobávanějších složek kosmetiky. Vědci jsou však přesvědčeni, že množství, které je povoleno do kosmetiky přidávat, je naprosto bezpečné a dokazují to četnými studiemi.

Kontroverze, která se týká parabenů, má původ ve výzkumu, který proběhl už v roce 2004 na státní univerzitě v Readingu ve Velké Británii. Vědci zde totiž nalezli parabeny v nádorech prsu.

Toti zjištění bylo argumentem pro teorii, že parabeny, které slabě napodobují hormon estrogen, mohou rozhodit hormony a zvýšit riziko vzniku tohoto typu rakoviny. Nicméně následné zevrubnější studie neprokázaly, že by tato teorie platila. Rachel Rawsonová, odborná sestra z britského centra Breast Cancer Care, vyvrácení teorie potvrzuje. "V současné době neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by používání produktů obsahujících parabeny přímo souviselo s rozvojem rakoviny prsu."

Jsou tedy parabeny bezpečné?

Brzy poté, co média zaplavila panika ohledně parabenů, vedoucí týmu výzkumníků, který provedl onu studii z roku 2004, reagoval v Journal of Applied Toxicology. "Nikdy jsme netvrdili, že přítomnost parabenů způsobila rakovinu prsu." I další provedené globální výzkumy naznačují, že parabeny jsou v těle bezpečně metabolizovány a poté i vyloučeny.

Dr. Stephanie Williamsová, dermatoložka z kliniky European Dermatology London, průzkumy o neškodných parabenech potvrzuje. "Parabeny mají dlouhou historii bezpečného užívání a v péči o pokožku jsou běžně používány. Jsou velmi dobře zavedeným konzervantem a drtivé většině lidí nepůsobí žádné problémy. Jen u malého množství uživatelů mohou vyvolat kontaktní alergii, nicméně ve srovnání se světovým měřítkem jejich užívání je to opravdu vzácné."

Konzervanty byly v minulosti podrobeny tolika důsledným testům, že dnes většina odborníků věří v jejich bezpečnost. Jsou prý rozhodně bezpečnější než jiné syntetické alternativy. Dr. Edmund Fowlers, šéf společnosti, která se specializuje na posuzování bezpečnosti kosmetiky, říká: "Jsem si naprosto jistý, že parabeny jsou bezpečné. V důsledku všeho toho povyku kolem potenciálních rizik byl proveden rozsáhlý výzkum, který pokryl všechny stránky věci. Kosmetika bez parabenů zkrátka využívá jiný druh konzervantů, které nebyly prozkoumány tak důkladně, tak jak bychom mohli říct, že je lepší?" 

Mezinárodní posouzení

Také American Cancer Society konstatuje, že na základě výzkumů vědců není negativní účinek parabenů prokázán, a to ani v souvislosti s rakovinou prsu. To samé potvrzuje i FDA, tedy americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. I tento úřad začal studovat účinky parabenů v reakci na protesty proti jejich potenciálnímu estrogennímu účinku a souvislosti s rakovinou prsu. A zjistil, že parabeny jsou pro použití v kosmetice bezpečné. To samé tvrdí také Health Canada, kanadský ekvivalent FDA.

Personal Care Pruducts Council, který odborně zachycuje a vyhodnocuje bezpečnost přísad v kosmetice, posbíral více než 265 studií, které hodnotily dámský denní kosmetický režim s použitím výrobků, které obsahují parabeny. Zjistilo se, že tyto látky nezpůsobily žádné nežádoucí účinky na reprodukci, a potvrdila se tak jejich bezpečnost i v této oblasti. EU také vydala oficiální dokument s názvem Konečné stanovisko k parabenům, kde uznává parabeny za bezpečné v produktech pro osobní péči.

Parabeny a "ty ostatní"

Navzdory tomu, že se mnoho společností snaží společnost přesvědčit o škodlivosti parabenů, mají tyto konzervanty vlastně "přírodní" původ. Jsou tvořeny z kyseliny, která se nachází například i v malinách a ostružinách. Ironické je, že "přírodní" značky se často uchylují k používání většího množství syntetických látek, které dosud nejsou tak prověřené jako parabeny, jen aby se parabenům vyhnuly.

Pravdou je, že v celosvětovém měřítku nyní existuje mnoho vědeckých a lékařských studií, které prokazují bezpečnost parabenů používaných v péči o pleť. Otázkou tedy je, zda používat kosmetiku s "prověřenými" parabeny nebo jinými konzervanty, o nichž dosud víme tak málo.

foto: Shutterstock, zdroj: CosmeticScop

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...