fbpx

Zveřejněno: 18. 1. 2018

Jak jednu anglickou novinářku osvítil nápad, díky kterému se stala úspěšnou farmářkou. Naučila se to na YouTube.

Řekni, kde ty kytky jsou, co se s nimi mohlo stát, kde mohou být… zpívá se v písni. Čert vzal kytky, ale kam se poděli všichni ti novináři? Vezměme si třeba ještě puč proti Gorbačovovi, léto roku 1991: bylo nás tam víc než revolucionářů. Novinářů mraky. A teď?

Kdo se doteď nepřeškolil, panicky hledá nové pole působení. Kolegyně Katja Weber na to vyzrála: odjela do Malagy a koupila si tam farmu. Protože jí to pálí, rychle pochopila, že s pomeranči neprorazí, nechala je vykácet a místo nich vysázela avokádové stromy a citronovníky. Protože jsme všichni poučení o zdraví prospěšném avokádu, najednou zájem o plod, a tím pádem i jeho cena, poskočila. Jednu dobu se šplhala nahoru rychleji než cena bitcoinu. Bitcoin se kapánek propadl, protože Angličané zjistili, že není ani jednoduché, ani levné si elektronickou měnu vyměnit za nemoderní, upadající (ale pořád praktičtější) libry. Ne tak avokádo: jeho cena dál šplhá. 

Katje je teď padesát a každé ráno má krásné: obklopená mladými, flirtujícími Španěly se po šesti letech usilovné práce stala vyhledávanou farmářkou a exportérkou lahodných plodů.

Luxusní škola v přírodě Bedales

Když se jí reportér Timesů (který zjevně taky pošilhává po slibnější budoucnosti) ptal, jak zvládla přesedlat od počítače k traktoru, Katja odpověděla, že do holínek vplula bez problémů. „Koupila jsem si knížku, prohlídla pár videí na YouTube a začala. Lidé si myslí, že je to těžké, ale fakt není.“ A když ji novinář nepřestal masírovat, protože si zjevně nedovedl přestavit, jak sám přesedává z usmoleného passata na zelený John Deer, dodala, že jí nechybí odvaha, protože chodila do Bedales. 

Když v Anglii řeknete, že váš odrost je v Bedales, ostatní řeknou Oh… a závistivě zmlknou. Do Bedales chodil například herec Sir Daniel Day-Lewis a modelky Cara a Poppy Delevingne. Je to jakási lepší celoroční škola v přírodě. Naučí vás tam péct chleba, pěstovat salát, jezdit na traktoru. Přitom zvládnete několik hudebních nástrojů, dramatický přednes, pět elitních sportů. A kromě toho, že vás baví škola, jaksi mimochodem máte studijní výsledky, které vám zajistí místo na Oxfordu nebo jiné super univerzitě.

Inspirována Katjou jsem se – poprvé – odvážila podívat na školné. Velmi zábavné. Teď už chápu, proč naši známí vypadají tak vyřízeně. Mají v Bedales dvojčata. Každá sranda něco stojí. Sranda v Bedales je pěkně mastná.

Ale videa o pěstování avokáda jsou na YouTube zadarmo…

foto: Pexels

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...