fbpx

Zveřejněno: 9. 11. 2017

Neustále jsme vystavováni nejrůznějším chemikáliím. Ještě nenarozené děti jsou doslova zavaleny syntetickými toxiny. Nový výzkum odhalil, že organická strava významně přispívá ke snížení expozice pesticidů v našem těle.

Předchozí studie ukázaly, že děti, které přešly na ekologickou stravu, snížily své zatížení pesticidy. V novém výzkumu bylo toto zjištění potvrzeno také u dospělých jedinců. Doktorka Liza Oates a její tým z univerzity RMIT v Austrálii zjistili, že lidé, kteří konzumovali výhradně ekologickou stravu po dobu jednoho týdne, zaznamenali 90 % snížení expozice pesticidů.

„Běžná produkce potravin používá organofosfátové pesticidy, které působí na nervový systém člověka blokováním důležitého enzymu. Nedávné studie vyvolaly obavy o účinky těchto chemikálií na zdraví dokonce i v relativně malém množství. Chtěli jsme zjistit, jaký rozdíl by mohla způsobit organická strava,“ říká Dr. Oates.

bio strava shutterstock 269711402

Už po jednom týdnu konzumace bio stravy se účastníkům studie snížily pesticidy v těle o 90 %.

Změna je znát už po prvním týdnu 

Výsledy studie ukázaly, že lidé, kteří přecházejí ke stravě převážně organického původu jen na jeden týden, mohou výrazně snížit expozici pesticidů, což dokazuje, že ekologická strava hraje klíčovou roli. „Zatímco klinický význam snižování expozice pesticidů vyžaduje další studie prováděné ve větším měřítku, tato studie je důležitým prvním krokem k rozšíření našeho chápání vlivu organické stravy,“ dodává doktorka.

Během výzkumu konzumovalo celkem 13 účastníků po dobu jednoho týdne stravu, která byla z 80 % organická. Další týden přešli na běžnou stravu. Osmý den po každé fázi byla analyzována jejich expozice pesticidů. Ta byla po konzumaci stravy skládající se z nejméně 80 % organických potravin o 90 % nižší než po konzumaci běžné stravy

Toxiny jsme zaplaveni ještě před narozením 

Organizace Environmental Working Group (EWG)  identifikovala až 493 chemikálií u Američanů všech věkových skupin včetně 287 průmyslových chemických znečišťujících látek nalezených v pupečníkové krvi 10 dětí narozených v roce 2004. To znamená, že jsme zaplaveni syntetickými toxiny ještě před narozením. I když byla tato data shromážděna před více než deseti lety, od té doby se toho bohužel příliš nezměnilo, pokud jde o vystavování chemikáliím. Vzhledem k tomu, že vlády po celém světě považují zisky z chemických společností za důležitější než zdraví svých občanů, není žádným překvapením, že u 41 % Američanů se objeví rakovina a 21 % na ni dokonce zemře.

tehotenstvi shutterstock 150533705

Ještě než se vůbec narodíme, je náš organismus zaplaven nejrůznějšími škodlivými látkami.

Pozor i na čisticí a kosmetické produkty

Je zřejmé, že přechod na ekologickou stravu výrazně přispěje ke snížení expozice pesticidů. Jídlo však není jediná věc, které byste měli věnovat svou pozornost. Dalšími oblastmi chemické expozice jsou čisticí prostředky a kosmetické výrobky. Je prakticky nemožné zcela „vyčistit“ naše tělo od nejrůznějších chemikálií, je však důležité, abychom přijali nezbytná opatření a snížili expozici pesticidů na minimum. 

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...