fbpx

Zveřejněno: 9. 7. 2017

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno uvedla, že jedním z deseti nejrizikovějších faktorů globální úmrtnosti je nízká spotřeba ovoce a zeleniny. Odhaduje, že pokud bychom tyto přírodní zdroje vitamínů zařadili do svých jídelníčků, mohlo by být každý rok ušetřeno 2,7 milionů životů.

Doporučení až donedávna zahrnovalo příjem 400 gramů ovoce a zeleniny s výjimkou brambor a jiných škrobových hlíz. Jednalo se o známých 5 porcí ovoce a zeleniny denně, které měly snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a mrtvice. Nejnovější výzkum ale říká, že bychom tento příjem měli zvýšit, přímo zdvojnásobit až na 10 porcí denně (800 gramů). Důvodem je nízký obsah živin v půdě a následný nízký obsah vitamínů, minerálů a jiných prospěšných látek ve vypěstovaných plodinách.

Špatné stravování zabíjí

Na počátku roku 2000 spustila WHO kampaň na zvýšení informovanosti o vztahu mezi zdravím a adekvátní spotřebou ovoce a zeleniny. Studie vedená vědci z Imperial College v Londýně analyzovala 95 výzkumů týkajících se příjmu ovoce a zeleniny. V celkovém množství zahrnula až 2 miliony osob, z toho až 43 000 případů onemocnění srdce, 47 000 případů mrtvice, 81 000 případů kardiovaskulárních onemocnění, 112 000 případů rakoviny a 94 000 náhlých úmrtí. Výsledkem byl odhad, že až za 7,8 miliony předčasných úmrtí stojí stravování.

10 kusu ovoce a zelenina shutterstock 524093662

Stejná studie prokázala, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny vede k: 24 % snížení rizika srdečních onemocnění, 33 % snížení rizika mrtvice, 28 % snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, 13 % snížení celkového rizika rakoviny a 31 % snížení předčasných úmrtí.

Střeva základem zdraví

Zdraví ve střevech určuje sílu a účinnost našeho imunitního systému, příjem živin, tvorbu neurotransmiterů a schopnost detoxikace. Nevyvážený mikrobiom, což je jakási džungle v lidském těle, umožňuje přemnožení bakterií a parazitů. Následkem může být až prosakující střevo, které pak pracuje jako stoka propouštějící škodlivé látky do krevního řečiště. Tomuto scénáři můžeme zamezit mimo jiné správnou stravou.

Ideální jídelníček

Odborníci se shodují, že ideální jídelníček by z 80 procent měly tvořit syrové bioprodukty, tedy ovoce a především zelenina. Vylučte z něj umělá barviva, dochucovadla, konzervační látky, rafinovaný cukr, trans- tuky a geneticky modifikované potraviny. Angličtina má pro takovou stravu pojem „real food“ (skutečná potrava). A nepatří do ní jídla zpracovaná ve velkovýrobnách, plná chemikálií.

10 kusu ovoce a zelenina shutterstock 300089495

K tomu, aby naše tělo dokázalo odrážet širokou škálu patogenů, potřebuje rozmanitý mikrobiom, tedy širokou škálu látek vyživujících tělu prospěšné bakterie. Proto tělu musíme dodávat rozmanité živiny, které v něm nastolí potřebnou rovnováhu.

Jednostrannost ubližuje

Dalším klíčem ke zdraví je pestrost. Pokud bychom například konzumovali jen ovoce bohaté na cukry, vytvářeli bychom tím prostředí pro kvasinkové infekce. K tomu, aby naše tělo dokázalo odrážet širokou škálu patogenů, potřebuje rozmanitý mikrobiom, tedy širokou škálu látek vyživujících tělu prospěšné bakterie. Proto tělu musíme dodávat rozmanité živiny, které v něm nastolí potřebnou rovnováhu.

Pokud jste připraveni změnit svůj život, jste nemocní nebo se jen necítíte dobře, zkuste změnit svou stravu. Věřte, že s „perfektní stravou“ se snadněji uzdravíte. Žádný potravinový doplněk nenahradí velký salát s deseti druhy zeleniny denně.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...