fbpx

Jak se dá vydělat na strachu z jídla a zbavit se přitom nepříliš oblíbené zeleniny.

Zveřejněno: 6. 5. 2018

Snažili jsme se s mým anglickým manželem pohostit naše americké hosty v populární české venkovské hospodě. „Smažený sýr nebo řízek je tu moc dobrý,“ oblizoval se Angličan. „Nebo si dáte těstoviny? Pizzu? Dělají je tu dobře.“

Související…

Umělecký počin sezóny: Smrt Stalina v přímém přenosu
Anastázie Harris

Kdybych prohlásila, že na jídelním lístku je jenom novičok, panika v amerických tvářích našich amerických hostů by nemohla být větší. My dvěma vzdělaným, slušným Američanům, kteří už nejedli ani světlou quinou, nabízeli pomalou plíživou smrt tuků a karbohydrátů. Jejich panika byla o to ukrutnější, že byli super slušní a nechtěli urazit ubožáky jiné kultury. Ale na jídelním lístku nebyla ani divoká rýže a s výjimkou brambor žádná jihoamerická bobule: jejich pud sebezáchovy nakonec zvítězil. Objednali si jen zelený čaj s lžičkou medu. 

Teprve když jsem se u nich doma ve Washingtonu dávila v troubě vysušeným květákem („Je to moc zdravé, nedali jsme tam ani olej!“), došlo mi, že žiju už na jiné planetě.

Gluten-free spása

Časopis Forbes nedávno publikoval úspěch pizzerie Pie Five Pizza, která se rozhodla nové chutě a nové strachy Američanů zpeněžit. Úspěch jejich super tajné receptury je samotné zaskočil, poptávka rostla tak rychle, že museli přejít na soustavné monitorování zásob, aby předešli zklamání zákazníků.

Převratnou přísadou originální kůrky se stal květák. Neprávem dlouho opomíjený bratranec populární brokolice, bílý hutný plod je najednou synonymem zdraví.

Řetězec restaurací Pie Five Pizza jako první květákem nahradil těsto z mouky. Jako osvěžení jídelníčku je chtěli nabídnout jen krátkodobě, mělo být alternativou „gluten-free“ pizzy.

Ale to, co následovalo, je samotné zaskočilo. Okamžitě bylo jasné, že květákové těsto musí být k mání na jídelníčku pořád. A hlavně, že musejí zmnohonásobit dodávky, aby dokázali uspokojit s ničím jiným nesrovnatelnou poptávku.

Zemědělci, kteří si ještě v roce 2015 nevěděli s nadměrnou úrodou květáku rady, loni v USA zaznamenali, že prodej plodiny se zvýšil o 38 procent.

Zemědělci, kteří si ještě v roce 2015 nevěděli s nadměrnou úrodou květáku rady, loni v USA zaznamenali, že prodej plodiny se zvýšil o 38 procent. Na internetu se starý dobrý květák objevil v souvislosti s protirakovinnými účinky a jeho budoucnost přestala být nudná a nejistá. Je to skvostná potravina pro rostoucí armádu veganů. 

Receptura a jméno (i sídlo) firmy, která řetězci Pie Five Pizza těsto dodává, je utajenější než vyšetřování FBI. Přesto doufám, že se prolátne (podobně jako ty nejzajímavější závěry FBI) a docestuje do české krajiny. Kvůli našim washingtonským přátelům. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...