fbpx

Spirálovitou zelenou sinici konzumovali už kmeny Aztéků

Zveřejněno: 3. 3. 2018

Zelené potraviny, zejména mladý ječmen, chlorela a spirulina, zažívají v posledních letech obrovský boom. Ve formě nápoje v prášku nebo tabletek je příznivci zdravého životního stylu užívají nejčastěji při jarní detoxikaci nebo pro podporu imunity v období chřipek a nachlazení. Spirulina se pak díky svému složení bohatému na bílkoviny těší velké oblibě také u aktivních sportovců. Může její pravidelná konzumace dokonce ovlivnit sportovní výkon?

Zelené potraviny se právem řadí do kategorie tzv. superfoods. Obsahují vyvážený poměr komplexních živin důležitých pro správné fungování lidského organismu, napomáhají předcházet civilizačním onemocněním včetně rakoviny a významně se podílejí na posilování obranyschopnosti. Kromě toho mají díky pestrému složení protizánětlivé účinky a také schopnost odvádět škodlivé látky ven z těla.

Proto v současnosti trend „green foods“ prosazuje mnoho odborníků na zdravou výživu. Zastávají názor, že náš jídelníček by měl obsahovat dostatečný podíl rostlinné složky v syrovém stavu. A vedle chroupání tradičních pěti porcí ovoce a zeleniny denně doporučují právě pití zelených nápojů.

Seznamte se, spirulina

O spirulině se často mylně dočtete, že se jedná o „zázračnou“ řasu. Matoucí je její spirálovitý tvar, který řasu na první pohled opravdu připomíná. Ve skutečnosti ale spirulina spadá do kmene sinic, a daleko blíže než k rostlinám má proto k bakteriím. To dokazuje i fakt, že se dokáže velmi rychle množit.

Spirulina však není ve světě zdravého stravování žádným nováčkem. Jejím původním domovem byla jezera v Africe a Střední a Jižní Americe, kde se jí dobře dařilo hlavně díky vyšším teplotám a dostatku světla. Tamní domorodci včetně například Aztéků si výživovou hodnotu spiruliny dobře uvědomovali a ve velkém ji konzumovali po celá staletí. Také dnes bychom hlavní producenty této zelené spirálky našli zejména v tropických oblastech kolem rovníku, odkud se vyváží do celého světa.

profimedia 0361659689

Spirulina vám dodá energii a budete po ní vytrvalejší.

Nejen pro sportovce

Ze všech zelených potravin obsahuje spirulina nejvyšší podíl vysoce kvalitních a lehce stravitelných bílkovin a aminokyselin, které napomáhají budování svalové hmoty a její rychlejší regeneraci. Další důležitou složkou této sinice, kterou ocení aktivní sportovci, je chlorofyl, který usnadňuje vstřebávání železa.

Pokud tedy pravidelně sportujete nebo vás čeká delší túra, náročný trénink či jakákoliv jiná pohybová aktivita, nebojte se spirulinu vyzkoušet – třeba na místo klasických proteinových nápojů. Uvidíte, že se budete cítit plní síly, svěží a v dobré kondici. Při pravidelné konzumaci pak můžete pozorovat větší vytrvalost a menší pocit únavy.

Oceníte ji ale také během vyčerpávajícího pracovního dne a stresového období, kdy vám tento zelený koktejl nebo tableta doplní tolik potřebnou energii. Spirulinu si oblíbili také vegani, protože obsahuje nejen dostatek bílkovin, ale jako jedna z mála rostlin je také bohatým zdrojem vitaminu B12.

Spirulina je dále skvělým prostředkem k detoxikaci, protože má schopnost navázat na sebe toxiny a odvádět je ven z těla. Z tohoto důvodu by se však její konzumaci měly vyhnout těhotné a kojící ženy – škodlivé látky odcházejí z organismu prostřednictvím tělních tekutin, tedy i mateřského mléka.

spoluautorka: Eliška Jindrová

foto: Profimedia, zdroj: Iswari

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...