fbpx

Zveřejněno: 29. 10. 2017

Vesna je multižánrový projekt, který kombinuje folklór a slovanské tradice se současnými hudebními směry a moderními výrazovými prostředky. V čele osmičlenného uskupení stojí čtyři mladé osobité ženy, které představují čtyři slovanské bohyně ročních období. Jsou křehké, kreativní, inspirativní, tvůrčí. O tom, jak v sobě objevit bohyni, jak uvést mužský i ženský princip do rovnováhy, o folklóru, tradicích i dětství, jsme si povídali s Patricií, Tanitou, Andreou a Bárou, které jsou srdcem i hlavou Vesny.

Vesna není jenom hudební kapela, ale koncept. Jak byste ho popsaly?

Patricie: Jde nám o propojování různých druhů umění, inspirujeme se přírodou a také slovanskými příběhy včetně slovanské mytologie. Jedním z důležitých aspektů Vesny je ženská energie a krása.

Andrea: Projekt v sobě propojuje hudbu, tanec, scénografii, design, v dohledné době také literaturu a videomapping. Vesna nabízí silné příběhy o slovanství, ženství, přírodě a tradicích, které prezentuje multižánrovou formou. A ženskost podporujeme i svými texty. Chceme zkrátka oslovit publikum na co nejvíce úrovních, otevřít všechny smysly.

mfjo7816 edit f web

S hudbou Vesny bychom se měli zastavit a vychutnat si radost z přítomnosti

 

Kde se vzal váš vztah k folklóru? Ten přece jenom není mezi mladými lidmi tím, co nejvíc táhne…

Patricie: Já jsem často jezdila za babičkou na Moravu a myslím, že ona je dost klíčovou postavou, která mě ovlivnila. Obdivuji její dobrotu a autentičnost. I ta se prolíná písněmi Vesny.

Bára: Vyrůstala jsem ve vesnici Černilov u Hradce Králové, kde se nám po zahradě proháněly ovečky a kozy. K folklóru mě, jako malého špunta, přivedla úžasná muzikantka Eva Černíková, která tehdy vedla v Hradci Králové folklórní muziku pro děti. Úplně mi tím učarovala. Byli jsme skvělá parta, jezdili jsme na výměnné pobyty na Slovensko a přičichli tak i k folklorní hudbě tamních krajů. Folklór je tedy kus mého dětství a dospívání. Mám ho pod kůží...

Andrea: Jako děti jsme s bráškou trávili hodně času u obou prarodičů, hlavně pak na chaloupce ve vesničce Dědov. Tam jsem pravděpodobně získala největší vztah k přírodě, byli jsme pořád venku, jezdili jsme s tátou na prastaré motorce bez techničáku do lesa na houby, na třešně, na bunkry a všude možně po okolí. Celkově je naše rodina velmi tradiční, rodiče i oboje prarodiče jsou pořád šťastně spolu, což je dnes docela rarita, a já si toho neskutečně vážím. Jsem ráda, že si s Vesnou mohu rozšiřovat hudební i tradiční obzory a navázat tak na pevné základy z dětství. 

Proč myslíte, že je v dnešní době důležité přikládat folklóru zvýšený důraz?

Patricie: Folklór vnímám jako cestu znovunalezení toho, co v dnešní době postrádáme: umění zastavit se, prožívat radost z přítomnosti a sdílení s druhými, vnímat krásu a prožít něco opravdového, nového a přitom familiérně známého, co nás vytrhne ze všedního dne.

Tanita: Myslím si, že každý člověk by si měl uvědomit, odkud pochází a jakou minulost mají jeho předci. Zároveň bychom si folklór a kulturu jiného než vlastního národa a země měli umět vyložit a pochopit. Obzvlášť dnes. Extrémy jsou nebezpečné. Vždycky.

Andrea: Folklór definuje celý národ, staleté zvyklosti, kulturní obraz i náturu. Je důležité předávat tyto poznatky dalším generacím a uvědomovat si naše kořeny, zvlášť v dnešní době, která holduje laciným hitům bez uměleckého obsahu.

Bára: Folklór jsou říkanky, hudba, tance, výtvarné umění, které se odráží do naší společnosti, a mají dopady na moderní kulturu. Pokud se mu nebudeme věnovat dnes, tak se mu nebudeme věnovat ani zítra, ani za měsíc, za rok a pak se na folklór zapomene úplně. Jsem ráda, že lidem můžeme naší hudbou, příběhovými texty, tancem a výtvarným uměním předávat rozmanitost a barevnost naší kultury.

vesna mala

Prosadit krásnou věc v nekrásném světě je náročné, říká Patricie

 

Vaše hudba oslavuje mimo folklóru i ženství. Máte nějaký návod, jak v sobě může v dnešní době žena (matka, milenka, přítelkyně, spoluživitelka) znovuobjevit a živit bohyni?

Patricie: Tohle je pro mě samotnou téma. Jako leader projektu musím být schopná a výkonná. Emoce jdou stranou a musím myslet racionálně, pragmaticky a ekonomicky. Abych prosadila své vize, musím uplatnit sílu. To jsou všechno mužské aspekty a místy mám pocit, že tím mé ženství trpí. Ale fascinují mě silné ženy, které měly odvahu jít hlavou proti zdi, děsit a překvapovat zároveň, zůstat samy sebou a neuhnout ze svého přesvědčení a životní filosofie. Nicméně to všechno nesmí být na úkor ztráty něhy a křehkosti. Jak to provést? To sama teprve zjišťuji.

Tanita: Nadhled. Půvab. Svoboda slova. Tolerance.

Bára: Já osobně si myslím, že ke své ženskosti a ženské podstatě mám nejblíž, když dělám věci, které do mého života opravdu patří. Důležité je sama sebe přijmout, mít se ráda, znát svoji hodnotu a mít ze sebe radost.

Andrea: Ve svém věku si netroufám dávat životní rady, ale podle mě je to tak, jak říká Bára. Vše vychází z jedné důležité věci – vážit si sama sebe a mít sama sebe ráda. Potom je snazší následovat v sobě samé vnitřní bohyni a teprve pak ji v nás může vidět okolí.

Patricie už to trochu nakousla: Jak se tedy zvládáte udržet ve tvůrčí, éterické rovině a zároveň mít tvrdé lokty, abyste uspěly ve světě hudebního byznysu?

Patricie: Je to náročné. Prosadit krásnou věc v nekrásném světě hudebního byznysu je ideální příležitost pro to dospět a zjistit, že život není procházka růžovým sadem. Vědomí, že filosofie Vesny může zasáhnout více lidí a motivovat je k tomu, aby se na věci podívali z jiného úhlu, je motorem pro to, abychom projekt dál živily a posouvaly. A jak zůstat tvůrčí a éterický? Vesna je právě takovou připomínkou, aby člověk tvůrčí a éterickou rovinu neztrácel.

Andrea. Každá z nás pochází z jiného backgroundu, pohybuje se v trošku jiném prostředí a každá se aktivně věnujeme dalším uměleckým a velmi různorodým činnostem. To nám umožňuje mít dohromady široký rozhled a vnášet do projektu různé elementy – tvůrčí, éterické a ženské, ale zároveň stát nohama na zemi, umět si nastavit a udržet hranice a poradit si tak i ve světě byznysu.

Vyšel klip k písni Morana a debutové EP, na co se fanoušci mohou těšit dál?

Andrejka: V únoru příštího roku budeme natáčet nové CD, na což se moc těšíme. Snad už mohu prozradit, že budeme natáčet ve studiu v areálu Broumovského kláštera. Chtěli bychom zaznamenat náš současný zvuk a dostat naše nové skladby k fanouškům. Patricie už má totiž v šuplíku písně na další dvě alba.

Tanita: Právě probíhá naše kampaň HitHitu, kterou žádáme všechny naše fanoušky i ty, kteří vidí v naší tvorbě smysl, o podporu, abychom mohly zaplatit nahrávání a produkci alba. Také brzy vyjde klip jen nás čtyř holek k písni Světlonoš. Má krásný podzimní až zimní nádech. Za pár neděl ji zveřejníme, takže doporučujeme sledování našich stránek!

Kdy a kde budete v dohledné době k vidění a slyšení naživo?

Bára: Připravujeme krásný koncert s královéhradeckou filharmonií, který proběhne 23. ledna v Hradci Králové. 

Patricie: A speciální akce, na kterou se těšíme, je také předskakování našemu známějšímu kamarádovi Voxelovi na jeho pop folklórním turné.

foto: Martin Vítek, zdroj: Vesna

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...